Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. marca 2023, 12:30
Čas čítania 8:19
Adam Novosad

Slovák Ján je starejší: Za malú svadbu dnes na Slovensku zaplatíš 15-tisíc eur. Nevesty pred trapasmi zachraňujem stále (Rozhovor)

REFRESHER NEZVYČAJNÉ POVOLANIA
Uložiť Uložené

Ján Nácesta robil starejšieho už na viac ako sto svadbách. Nám prezradil, aké trapasy sa Slovákom stávajú pred oltárom a či mladí ľudia rozumejú našim tradíciám.

„V kostole začne hrať pochod, mama so synom dokráčali k oltáru, vybozkávala ho a zostala stáť. A hudba hrala. Hudba prestala, mamina stále stojí. Prvá sekunda, druhá sekunda, to už sú ako minúty. Zrazu šum v kostole, lebo svadobná mama bola v takom strese, že sa nevedela pohnúť,“ veselo spomína starejší Ján Nácesta, ktorý už má na konte viac ako sto svadieb.

Odporúčané
Veterinárka Zuzana sa odsťahovala do Anglicka: Nie je to až taký raj, ako si Slováci myslia. Kone tu chovajú na záhrade (Rozhovor) Veterinárka Zuzana sa odsťahovala do Anglicka: Nie je to až taký raj, ako si Slováci myslia. Kone tu chovajú na záhrade (Rozhovor) 18. marca 2023, 14:30

Mnohokrát takto budúcim manželom zachraňoval svadobnú ceremóniu, stará sa o celý priebeh svadby, dohliada na ľudové tradície a baví hostí po celom Slovensku. A to pritom dlhých 18 rokov robil policajta, na čom sa teraz smeje, lebo vraj vďaka tomu je taký dobrý starejší.

Nám v rozhovore porozprával, koľko dnes stojí priemerná svadba na Slovensku, či mladí ľudia poznajú naše ľudové tradície a zvyky, ale vysvetlil aj to, ako sa pozerá na dvojice, ktorým bol na svadbe a teraz sa rozvádzajú.

starejší
Zdroj: archív respondenta

Ak niekto netuší, kto je starejší, ako by si mu to jednoducho vysvetlil?

Časom sa to mení, lebo starejší bol kedysi niekto iný, ale v dnešnej modernej dobe by sme ho mohli nazvať svadobným koordinátorom. To ma vystihuje najviac. Niekto, kto sa postará o bezproblémový priebeh svadby.

Dakedy dobrý starejší musel vedieť hrať na harmonike, na fujare alebo v kroji vyhrávať medzi ľuďmi s husľami v ruke, no teraz je to skôr o organizovaní svadobného dňa.

Starejším si sa zrejme nestal cez inzerát. Čo viedlo k tomu, že si začal organizovať svadby?

Odmalička som vtipkoval, miloval srandu a rád sa zabával. Neskôr som organizoval rôzne podujatia ako volejbalové turnaje či folklórne slávnosti, ale starejším som sa stal viac-menej náhodou.

Odporúčané
Slovák Samuel reselluje vstupenky: Za mesiac som si zarobil už aj 50-tisíc eur, cudzinci si za lístky ochotne priplatia (Rozhovor) Slovák Samuel reselluje vstupenky: Za mesiac som si zarobil už aj 50-tisíc eur, cudzinci si za lístky ochotne priplatia (Rozhovor) 30. apríla 2024, 9:30

Našiel som sa v práci starejšieho, ale keby som to robil preto, že som to našiel ako inzerát niekde na Profesii a nemám na to vlohy, tak sa to robiť nedá. Moja drahá hovorí, že aký som doma, taký som aj na svadbách. A preto sa to ľuďom páči.

Ja to už s ľuďmi viem, lebo 18 rokov som robil na mestskej polícii vo Veľkom Krtíši. Už ma však prestalo baviť hádať sa s ľuďmi.

Pri slove koordinátor svadby si niekto môže predstaviť film Svadby podľa Mary. Je práca starejšieho skôr o tom, že vedie celú ceremóniu?

Okolo 75 percent mojej práce je organizovanie svadobného dňa. Usmerňujem celý chod svadby, hovorím hosťom, čo sa bude diať, a posúvam celý program dopredu. Teraz ideme urobiť vypýtanie nevesty, teraz nasleduje príhovor, nech sa páči, pohostite sa. Takto im to hovorím, aby svadba prebiehala bez zaváhania a problémov.

Snažím sa mať všetko pod palcom tak, aby novomanželia a ich rodičia mali čo najmenej starostí. Aby som ich odbremenil a aby si svadbu vedeli užiť čo najviac. Komunikujem s obsluhou, kameramanom aj fotografom a pripravujem ich na to, čo sa bude diať, aby všetko zachytili. Už len branie darov a obálok, to nechávam novomanželom. (smiech)

starejší
Zdroj: archív respondenta

Koľko v dnešnej dobe vyjde taká priemerná svadba?

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 133352 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko stojí svadba pre 50 hostí a na akých násobne väčších svadbách už bol.
  • Prečo po 18 rokoch práce policajta zmenil kariéru na starejšieho.
  • Aký najväčší trapas musel riešiť, keď sa svokra nevesty zasekla pri oltári.
  • Koľko si za svoju prácu na svadbe pýta peňazí.
  • Ako robil starejšieho na svadbe chlapovi, ktorý sa ženil už tretíkrát.
  • Ako rieši, keď sa ho svadobčania snažia opiť a neustále mu núkajú alkohol.
Domov
Zdieľať
Diskusia