Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
21. marca 2023, 14:30
Čas čítania 5:39
Eduard Starkbauer Ema Stanovská

Na návšteve v ikonickej Jedálni u Orbána. Držkovú sme jedli na stojáka s biznismenmi a robotníkmi. Žemľovka nás dostala do kolien

Na návšteve v ikonickej Jedálni u Orbána. Držkovú sme jedli na stojáka s biznismenmi a robotníkmi. Žemľovka nás dostala do kolien
Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer
REPORTÁŽE GASTRO BRATISLAVA GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Páni v košeliach tu obedujú „na stojáka“ s robotníkmi, policajtmi a foodblogermi. Jedáleň u Orbána pozná vari každý Bratislavčan. Ochutnali sme sedem jedál a zisťovali, ako túto 20-ročnú legendu poznačila koronakríza a inflácia.

Keby zvláštna socha Júliusa Satinského na neďalekej Dunajskej ulici namiesto obrovského ucha ukazovala na fasáde domu na nos, azda by odkazovala na výpary z kuchyne Jedálne u Orbána.

Iný legendárny herec Miro Noga volanie svojho nosa vypočul a v táckarni je verným hosťom. Spolu s ním sem chodí široká plejáda stravníkov: robotníci, úradníci, poisťováci, policajti, náhodní turisti, ale napríklad aj známy foodbloger Čoje.

Legendárna bratislavská vývarovňa napĺňa bruchá stravníkov už 20 rokov. Niektorí sem chodia každý deň.
Legendárna bratislavská vývarovňa napĺňa bruchá stravníkov už 20 rokov. Niektorí sem chodia každý deň. Zdroj: Refresher/Peter Valovič

V Refresheri vieme o každej novej prevádzke, ktorá stojí za návštevu, no monitorujeme aj stálice slovenskej gastroscény. O miestach, ktoré stoja za to, pravidelne píšeme v rubrikách Gastropriemysel a Gastro Bratislava – nezabudni ich sledovať a nič ti neujde. Staň sa členom klubu Refresher+ a získaš prístup ku všetkým článkom.

Za 20 rokov sa zmenili len ceny

Na ulici Malý trh žiaden farebný, voňavý a vlastne ani nijaký iný trh nehľadaj. Zvonka to tu rozhodne nie je žiadna pastva pre oči a po legendárnom mäsiarstve, ktoré bolo vedľa, už niet ani stopy.

Odporúčané
Martin Hanúsek: Víno bez síričitanov neexistuje, každý vinár sa ich snaží vo víne mať čo najmenej Martin Hanúsek: Víno bez síričitanov neexistuje, každý vinár sa ich snaží vo víne mať čo najmenej 28. marca 2024, 8:45

V opustenej uličke oproti cintorínu patrí jedálni fádny, no čistý exteriér. Vyblednutý pútač zdobia ilustračné obrázky mäsových jedál. Na dverách objavíme aj otváracie hodiny. U Orbána sa naješ od 9.00 do 14.00 hod.

Vnútri je to z hľadiska dekorácie striedme. Hlavnou ozdobou sú ľudia. Ich spokojné prežúvanie ticho pozorujú ojedinelé artefakty ľudovej keramiky či sošky ošípanej a operencov. Pomedzi útržky vravy, úsečných objednávok a družných zvítaní verných štamgastov hrá popové rádio. Ľudia sa tu na nič nehrajú. 

Ľudia sa tu nehrajú na nič. Väčšinu hostí tvoria muži z každej sociálnej skupiny.
Ľudia sa tu nehrajú na nič. Väčšinu hostí tvoria muži z každej sociálnej skupiny. Zdroj: Refresher/Peter Valovič

Drvivá väčšina miest je „na stojáka“. Ak však chce niekto tento koncept narušiť alebo je skrátka ustatý, môže si sadnúť na niektorú z (možno trocha prinízkych) barových stoličiek. Túto symbolickú zradu takmer nik neriskuje, možno aj zo strachu, že ho komunita stravníkov vylúči.

Ak ti prekáža obedovanie „na stojáka“, zrejme sa tu nebudeš cítiť úplne príjemne.
Ak ti prekáža obedovanie „na stojáka“, zrejme sa tu nebudeš cítiť úplne príjemne. Zdroj: Refresher/Peter Valovič

Nezameniteľné čaro, ktoré sa za posledných 20 rokov prakticky vôbec nezmenilo. To však nemožno povedať o cenách, ktoré narástli na jedálenský nadštandard. Podľa Mariky, ktorá účtuje pri pokladnici, privítali niektorí štamgasti cenovú zmenu frflaním, ale od návštevy obľúbenej kantíny to väčšinu z nich neodradilo. Jesť sa musí.

Odporúčané
Jedli sme v novej reštaurácii influencera King Dubaja: Prekvapil nás sirloin steak, obrazy Ježiša aj víno Brada Pitta Jedli sme v novej reštaurácii influencera King Dubaja: Prekvapil nás sirloin steak, obrazy Ježiša aj víno Brada Pitta 22. marca 2024, 9:30

Stále sa tak nájdu aj takí, ktorí sa sem vracajú dlhé roky, prakticky každý deň. Iní chodia skôr v špecifické dni, keďže vedia, že tu nájdu svoje obľúbené jedlo. „Orbánovci“ mnohých verných zákazníkov poznajú po mene a doberajú si ich. Nových zákazníkov obsluha pozná ľahko – okrem toho, že váhajú, ani nevedia, kde je príbor.

Od jaternice po žemľovku

Obsluhujúci kuchár Bandi vraj ovláda – ako inak, na kuchynskej úrovni – až šesť jazykov. Veselo nám odkazuje, aby sme do článku „napísali, čo chceme“. Nie je ľahostajný, skôr sebavedomý a znalý silných stránok jedálne.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 132818 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo všetko sme ochutnali a ako nám chutilo.
  • Ktoré jedlo jedna členka našej skupiny ani neochutnala, pretože ju odpudzovala vôňa jedla.
  • Ktoré jedlo nás najviac prekvapivo.
  • Ako tu chutí žemľovka a pagáče.
  • Či sa tu cena za obed skutočne oplatí v porovnaní s podobnými prevádzkami v meste.
Domov
Zdieľať
Diskusia