Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. februára 2023, 13:30
Čas čítania 1:41
Adriana Královičová

FOTO: Chatky od štúdia Snøhetta nad nórskym fjordom sú zážitkom na celý život

FOTO: Chatky od štúdia Snøhetta nad nórskym fjordom sú zážitkom na celý život
Zdroj: Snøhetta/Elin Engelsvoll
KULTÚRA INTERIÉROVÝ DIZAJN NÓRSKO PRÍRODA ZAHRANIČNÁ ARCHITEKTÚRA
Uložiť Uložené

Chatky stoja na úpätí priezračne modrého fjordu. Za jednu noc na strmých svahoch zaplatíš 500 dolárov.

Nórske architektonické štúdio Snøhetta postavilo dizajnové chatky na úpätí fjordu. Jedinečný projekt vznikol v spolupráci s miestnym podnikateľom Tomom Bjarte Norlandom a dánskou interiérovou značkou Vipp. Ak si milovník dobrodružstva v prírode, môžeš si chatku objednať, no nebude to lacné. Za jednu noc s rozprávkovým výhľadom zaplatíš 500 dolárov. 

„Chceli sme vytvoriť pre návštevníkov dokonalý zážitok. Aby sa po celom dni turistiky vrátili do útulného, ​​teplého dreveného ,hniezdočka‘. Popritom sa môžu kochať nádherným panoramatickým výhľadom na neustále sa meniace počasie. To všetko pozdĺž fjordu,“ približuje architekt projektu Frank Denis Foray.

Nórsky fjord s názvom Lysefjorden je dlhý 42 kilometrov a patrí medzi veľmi obľúbené turistické destinácie. Nachádza sa na nórskom západnom pobreží v oblasti Ryfylke, okres Rogaland. Dizajn chatiek zapadá do okolitej prírody a boli navrhnuté tak, aby s ňou dokonale splynuli. Architekti sa snažili zachovať nedotknutú prírodu a vytvoriť čo najmenšiu stopu v okolí. 

Pre architektov bolo dôležité neporušiť okolitú prírodu.
Pre architektov bolo dôležité neporušiť okolitú prírodu. Zdroj: Snøhetta/Elin Engelsvoll

Hlavnú rolu hrá príroda

Projekt štúdia Snøhetta s názvom Bolder Star Lodges vznikol v roku 2020, pozostáva zo štyroch chatiek – Stylten, Myra, Stjerna a Eldhuset. Aktuálne si môžeš vyberať iba z troch, ktoré sú kompletne dokončené.

Odporúčané
FOTO: Apartmánové domy na úpätí hôr ťa prekvapia jedinečným prepojením tradičného a moderného FOTO: Apartmánové domy na úpätí hôr ťa prekvapia jedinečným prepojením tradičného a moderného 3. februára 2023, 11:00

Dizajnové domčeky stoja na betónových stĺpoch. Pri celom projekte bolo dôležité pracovať s myšlienkou, ako čo najmenej poškodiť okolie. Niekoľko stromov odstránili, no boli opätovné použité na výstavbu. Pod povrchom pozemku sa nachádza veľmi vzácna žula. Tú zo zeme odstránili a taktiež použili.

Dominantou chatiek sú veľké presklené okná. Dvojpodlažné obydlia sú však navrhnuté tak, aby mali súkromie. Zaujímavosťou je aj strešné okno chatky. Umožňuje ti pozerať sa priamo na nebesia, čím vytvára pocit, akoby si spal v oblakoch.  

Dominantou chatiek sú veľké presklené okná. Aj keď sú domčeky blízko pri sebe, sú však navrhnuté tak, aby si mal súkromie.
Dominantou chatiek sú veľké presklené okná. Aj keď sú domčeky blízko pri sebe, sú však navrhnuté tak, aby si mal súkromie. Zdroj: Snøhetta/Henrik Moksnes

Surový interiér

Exteriér aj interiér všetkých chatiek je podobný. Na exteriérovej úprave pracovali s neupraveným červeným cédrovým drevom. To časom vďaka vetru chytí šedivý nádych, čím stavba splynie s okolitou krajinou.

Do každej z kabín vedie mostík. Prvé podlažie ponúka spálňu s lôžkom. Odtiaľ sa ti naskytne jedinečný pohľad na fjord. Na druhom poschodí je menšia kuchyňa s jedálenským stolom. V chatke je k dispozícii pramenitá voda, ktorá vychádza zo studne pod parkoviskom.  

Charakter interiéru je minimalistický. Prevládajú tmavé farby, nenachádzajú sa v ňom žiadne výstredné doplnky. Pri nábytku zvolili materiály ako drevo, mramor či koža. „Surovosť“ priestoru dotvára betónová podlaha.  

Nórsky fjord Lysefjorden je dlhý 42 kilometrov.
Nórsky fjord Lysefjorden je dlhý 42 kilometrov. Zdroj: Snøhetta

Sociálne siete vypni

Chaty postavené tesne nad útesom poskytujú návštevníkom dokonalú ilúziu pobytu v oblakoch. Cieľom bolo zabezpečiť ničím nerušený výhľad na fjord, obklopený majestátnymi horami plnými borovíc a obrovských balvanov. 

Odporúčané
Z betónovej maštale vznikol dovolenkový dom na londýnskom vidieku. Takýto výhľad z vane je sen (FOTO) Z betónovej maštale vznikol dovolenkový dom na londýnskom vidieku. Takýto výhľad z vane je sen (FOTO) 1. apríla 2024, 11:00

Elektrina v domčeku sa napája len na svetlo či spotrebiče. Priprav sa na to, že podstúpiš nútený internetový sabatikal. Ideálny moment na to, aby si si oddýchol od vonkajšieho sveta. 

Snøhetta,architektúra,interiérový dizajn,nórskoSnøhetta,architektúra,interiérový dizajn,nórskonórsko,fjordy,architektúra,interiérový dizajnnórsko,fjordy,architektúra,interiérový dizajn
Zobraziť galériu
(13)
Domov
Zdieľať
Diskusia