Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. januára 2023, 15:21
Čas čítania 1:15
Peter Vnuk

Apple údajne chystá dotykový Mac

Apple údajne chystá dotykový Mac
Zdroj: Wu Yi/Unsplash
TECH APPLE INFORMAČNÉ TECHNOLÓGIE MACBOOK MODERNÉ TECHNOLÓGIE NOTEBOOKY TECHNOLOGICKÉ NOVINKY UNIKNUTÉ INFORMÁCIE A KLEBETY
Uložiť Uložené

Je to zaujímavý zvrat, keďže firma roky vyhlasovala, že dotykové displeje v notebookoch sú z pohľadu ergonómie podradné.

Podľa pôvodnej správy sa spoločnosť Apple chystá v roku 2025 priniesť na trh notebook s dotykovým displejom. Na projekte údajne pracuje celý tím a výsledný produkt má mať aj trackpad a fyzickú klávesnicu.

Displej má byť OLED namiesto mini LED, ktorý sa aktuálne používa v 14- a 16-palcových modeloch od Applu. Veľkosť šasi nemá súčasným modelom nijako odporovať a ako operačný systém má byť použitý macOS, takže sa nechystá nejaká hybridná kombinácia macOS a iPadOS.

Šéf vývoja softvéru v spoločnosti Apple Craig Federighi povedal pre portál Wired v roku 2018:

Sme presvedčení, že ergonómia používania Macu spočíva v tom, že vaše ruky majú oporu a že ich dvíhanie na to, aby ste ťukli do displeja, je vyčerpávajúce.

Neskôr už nebol taký radikálny a na otázku, či niekedy uzrie svetlo sveta dotykový Mac, reagoval „ktovie“.

Správa o tom, že sa chystá dotykový MacBook Pro, je o to zaujímavejšia, že predaje vôbec nepotrebujú nijako zvlášť podporiť. Keď firma Apple nahradila procesory od Intelu za vlastný rad M, zmiernilo sa zahrievanie, predĺžila sa výdrž v prevádzke na batériu. Za rok 2022 dosiahli zisky z Macov úroveň 40,1 miliardy dolárov, čo je 14-percentný nárast oproti roku 2021.

Odporúčané
Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) 13. februára 2024, 9:30

Aj keď sa hovorí, že ako OS použijú klasický macOS, je jasné, že nejaké modifikácie budú potrebné. Tlačidlá pre dotyk musia byť totiž väčšie, aby bolo možné použiť prst, a súčasný macOS podporuje iba ovládanie klávesnicou a myšou.

Projekt je určite v ranom štádiu vývoja a je možné, že sa nakoniec ani nedostane do finále, keďže sme už v minulosti boli svedkami toho, že spoločnosť Apple rušila niektoré projekty.

Navyše podobný odpor k dotykovým obrazovkám v počítačoch ako Craig Federighi mal aj samotný Steve Jobs. Na druhej strane Apple začal experimentovať s dotykovou plochou v roku 2016, keď do Macov pridal touch bar, ktorý neskôr opustil. Firma sa teda zrejme dotykovému ovládaniu nebráni, ak bude implementované rozumne a používatelia budú reagovať pozitívne.

Domov
Zdieľať
Diskusia