Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. januára 2023, 13:34
Čas čítania 1:02
Martin Mičuda

Peugeot chce byť do roku 2030 poprednou elektrickou značkou v Európe, blízku budúcnosť naznačuje futuristická štúdia

Peugeot chce byť do roku 2030 poprednou elektrickou značkou v Európe, blízku budúcnosť naznačuje futuristická štúdia
Zdroj: Stellantis
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY PEUGEOT
Uložiť Uložené

V roku 2030 bude francúzsky výrobca predávať výhradne elektromobily.

Aj francúzska automobilka Peugeot sa zaviazala k tomu, že do roku 2030 prejde výlučne na čisto elektrický pohon. Peugeot plánuje do roku 2025 predstaviť až 5 nových elektromobilov, pričom už do konca tohto roka má byť každý z modelov v súčasnom portfóliu nejakou mierou elektrifikovaný. V nasledujúcich rokoch tak Peugeot chystá plejádu hybridných a elektrických noviniek, vďaka ktorým chce byť do konca desaťročia lídrom v elektromobilite v Európe.

Odporúčané
Testovali sme namakaný 320-koňový Volkswagen Arteon v štýlovej verzii. Je to dokonalý mix športovosti a praktickosti (Test) Testovali sme namakaný 320-koňový Volkswagen Arteon v štýlovej verzii. Je to dokonalý mix športovosti a praktickosti (Test) 16. decembra 2022, 16:30

S tým súvisí aj štúdia Inception (z latinského výrazu inceptio, teda začiatok), ktorá naznačuje budúce smerovanie značky. Päťmetrový koncept s dravým pohľadom a veľmi nízkou výškou poukazuje na nové dizajnové smerovanie modelov Peugeot. Nechýbajú tak svetelné kly, zatiaľ čo na bokoch hladkej karosérie pozorujeme tzv. Tech Bar – výrazná lišta s integrovaným displejom, ktorý informuje o parametroch vozidla.

Peugeot, Inception,
Zdroj: Stellantis

Do oka padnú najmä nevšedne navrhnuté disky v dizajne Aerorim s logom uprostred, ktoré sa netočí. Ešte pútavejší je mimoriadne futuristický interiér, kde sa nachádza i-Cockpit novej generácie. Jeho centrom je Hypersquare, teda volant budúcnosti. Ten už nie je s kolesami spojený mechanicky, ale len elektronicky. Vodič tak ovláda vozidlo plne digitálne, a to prostredníctvom volantu s displejom, ktorý pripomína akýsi joystick hernej konzoly.

Odporúčané
Tento úžasný zvuk musíš počuť! Aké je Audi RS Q3 Sportback s legendárnym päťvalcom? Tento úžasný zvuk musíš počuť! Aké je Audi RS Q3 Sportback s legendárnym päťvalcom? 3. januára 2023, 16:30

Inception stojí na koncernovej platforme STLA Large, ktorej základom je akumulátor s kapacitou 100 kWh a dva elektromotory s výkonom 500 kW/680 koní. Vďaka nízkej stavbe karosérie a prítomnej 800 V napäťovej architektúre sa má spotreba energie pohybovať na úrovni len 12,5 kWh/100 km, takže automobilka hovorí o dojazde 800 km. Podpora rýchlonabíjania sľubuje navýšenie dojazdu o 150 kilometrov počas 5 minút, auto sa dá nabíjať aj bezkáblovo pomocou indukčnej technológie.

Peugeot, Inception,Peugeot, Inception,Peugeot, Inception,Peugeot, Inception,
Zobraziť galériu
(4)
Domov
Zdieľať
Diskusia