Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. decembra 2022 o 9:30
Čas čítania 5:11
Tímea Krauszová

Slovenka Paulína len chcela predať staré outfity, stratila takmer 1 000 €: takto pracujú podvodníci na platforme Vinted

REFRESHER PODVOD REPORTÁŽE ZO SLOVENSKA SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Pouč sa z chýb iných, aby aj teba neokradli o peniaze.

Martina sa sťahovala z rodičovského domu do Bratislavy. Vypratala si šatník a časť z neho odfotila a nahodila na Vinted – nech oblečenie, ktoré už nevynosí, nevyjde navnivoč. Na stránku mala dobré recenzie od známych a príbuzných, takže sa registrovala, zverejnila ponuku a čakala. „Hneď som mala správu, že niekto chce kúpiť jednu košeľu. Prišiel mi mailom link, na ktorý som klikla.“

Odporúčané
Slovenka Jarmila robí kamionistku: O prostitútky sa šoféri občas pobijú. Bagetu z pumpy by som nikdy nezjedla (Rozhovor) Slovenka Jarmila robí kamionistku: O prostitútky sa šoféri občas pobijú. Bagetu z pumpy by som nikdy nezjedla (Rozhovor) 9. decembra 2022 o 15:30

Bola to jej prvá transakcia a nevedela, ako nákup a predaj na populárnej litovskej platforme funguje. Na webstránke, kam sa preklikla, od nej žiadali údaje z platobnej karty. Vyplnila ich a vzápätí prišla o sto eur. A to ešte nevedela, že ju podvodníci pripravia o ďalšie peniaze.

Portál Vinted má momentálne veľmi aktívnu marketingovú kampaň so širokou distribúciou, okrem sociálnych sietí ho vidieť aj na bilbordoch či v televízii. Registruje sa na ňom veľa ľudí a priamo na diskusných fórach vidieť, že na ňom pribúdajú aj podvody.

V minulosti na ne už upozorňovala slovenská polícia, o podvodoch v Česku reportovali naši kolegovia z českej redakcie. Pozreli sme sa na to, ako podvodníci operujú, a prinášame ti jednoduché rady, ako si overiť, či aj tebe nepíše niekto s úmyslom okradnúť ťa o peniaze.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Pexels/Andrew Neel

Poslali mi formulár na vrátenie peňazí

Martina sa stala obeťou podvodníkov v máji 2022. Stránka, na ktorú sa preklikla, jej ukázala nejakú paniu, ktorá si údajne chce košeľu kúpiť. Na to však musela Martina zadať údaje z karty.

„Ešte mi prišiel aj ďalší email, že mi bude stiahnutý nejaký poplatok na overenie. O tom som už počula, zvyčajne je to pár centov, takže som kartu naťukala.“ Vzápätí jej však z účtu zmizlo sto eur. Prekvapilo ju, že by overovacia platba bola takáto vysoká, no počkala zhruba pol hodiny, či sa jej peniaze vrátia.

Odporúčané
Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra 26. júla 2024 o 16:23

V aplikácii Vinted na mobile jej potom vyskočilo okienko s centrom pomoci. Ozvala sa jej neznáma žena s tým, že jej pomôže získať peniaze späť. Potvrdila jej, že stiahli sto eur, a povedala Martine, aby ešte počkala.

Kedy jej začala blikať výstražná kontrolka

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Domov
Zdieľať
Diskusia