Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. decembra 2022, 17:00
Čas čítania 3:33
Tereza Šnajdrová

Keď netreba slová. Moderat v Prahe ukázali, ako vyzerá berlínske techno (Reportáž)

Keď netreba slová. Moderat v Prahe ukázali, ako vyzerá berlínske techno (Reportáž)
Zdroj: Flick/alvis2603/na voľné použitie
KULTÚRA HUDBA KONCERTY
Uložiť Uložené

V piatok 9. decembra v pražskom Fóre Karlín vystúpilo berlínske techno trio Moderat. Na koncerte nechýbala ani česká redakcia Refresheru, prinášame ti jej reportáž.

Moderat sme naposledy mohli v blízkom okolí počuť v roku 2017. Berlínske trio vtedy v auguste vystúpilo na festivale Grape. Neskôr v tom istom roku oznámili, že si dávajú pauzu na neurčitý čas. Fanúšikovia volajúci po ich návrate sa dočkali a v piatok 9. decembra 2022 populárne techno zoskupenie opäť zavítalo do Česka. Tentokrát vystúpili vo Fóre Karlín.

Moderat vystúpi v roku 2023 aj na festivale Grape, ktorý sa koná 11. a 12. augusta na Letisku Trenčín. Vstupenky zoženieš na webe festivalu.

Sylvere trefou do čierneho

Program piatkového večera začal presne o 20.00 h, keď sa na pódiu objavil DJ Sylvere. Hneď po prvých tónoch bolo jasné, že support si nemohli vybrať lepšie. Hoci priestory Fóra Karlín boli v tom čase zaplnené zhruba do dvoch tretín, návštevníci tancovali, bavili sa, užívali si kvalitné techno.

Nie všetci si však začiatok Sylverovho setu užili spod pódia. Mohli za to aj niekoľkominútové rady pri šatniach, ale ako už je zvykom, kto chce stihnúť všetkých vystupujúcich, musí prísť včas.

Odporúčané
TOP hudobné novinky týždňa: Drake dostal diss od Kendricka Lamara, Beyoncé vydala country album a Luca Brassi10x teasuje LP TOP hudobné novinky týždňa: Drake dostal diss od Kendricka Lamara, Beyoncé vydala country album a Luca Brassi10x teasuje LP 29. marca 2024, 11:00

Francúzsky DJ návštevníkom naservíroval zhruba 40-minútový set, v rámci ktorého hral vlastné mixy, ale zazneli aj Nights Off od Siriusma či ďalšie obľúbené techno hity. Aj „omeškanci“ spred šatní sa postupne konečne dostali do haly, a keď Sylvere odišiel a rozsvietili sa svetlá, päť rokov čakania na Moderat sa odrazu vyparilo vo víre nadšenia.

Keď slová netreba

Krátko po deviatej už na pódium vystúpili bez jediného slova Moderat, konkrétne Sascha Ring (Apparat), Gernot Bronsert (Modeselektor) a Sebastian Szary (Modeselektor). Fórom Karlín sa okamžite začali ozývať zádumčivé a elektrizujúce zvuky techna tvorené pomocou samplerov, modulatorov a syntetizátorov. Hudbu dopĺňali hypnotizujúce vizuály, ktoré sa počas celého večera premietali za kapelou.

Práve vizuály sú tým, na čom si kapela dala naozaj záležať. Počas skladby Neon Rats z najnovšieho albumu More D4ta sa za Moderat postupne objavovali najrôznejšie kombinácie slovných spojení, ktoré odkazovali na tvorbu Berlínčanov a vyvrcholili až veľkým nápisom Praha. Počas piesne Reminder zas divákov a diváčky vtiahol do inej dimenzie červený kruh, a to za sprievodu zvukov perfektných vokálov Apparata.

Kódy, dáta a ďalšie štruktúry odkazujú na najnovší album More D4ta, z ktorého v piatok večer zaznelo päť piesní: Neon Rats, More Love, Undo Redo, Fast Land a Easy Prey. Väčší ohlas však dostali hity z albumov Moderat, II alebo III. Na nich nájdeš skladby Running, Reminder, Ghostmother, No. 22 alebo Bad Kingdom, ktorej text „this is not, what you wanted. Not what you had in mind“ spievalo takmer celé Fórum Karlín.

Odporúčané
KVÍZ: Spoznáš bratislavské kluby podľa fotky? Ukáž, aký si párty lev KVÍZ: Spoznáš bratislavské kluby podľa fotky? Ukáž, aký si párty lev 19. marca 2024, 11:00

Moderat si pre miestnych fanúšikov a fanúšičky pripravili dvojhodinový set, čo bol dokonalý prierez ich tvorbou. Návštevníkov si tým absolútne získali a dojem nepokazil ani fakt, že kapela s publikom takmer vôbec nekomunikovala. Pri techno skupine je bežné, že hudobníci to s komunikáciou s publikom nepreháňajú. Apparat k fanúšikom a fanúšičkám počas celého večera prehovoril len párkrát, poďakoval sa za podporu a tešil sa z toho, že pandémia covidu odznela a ľudia môžu znovu chodiť za kultúrou, baviť sa a radovať sa zo života.

Za zmienku určite stojí samotný Apparat (Sascha Ring), ktorého hlas poznáš z niektorých zo skladieb. A nielen to. V piesni Les Grandes Marches Apparat siahol po elektrickej gitare, na ktorej hral emotívne vysoké tóny, v temnej Intruder sa zase vyspieval z napätia spánku a v Reminder viedol boj s predstavou nepríjemnej reality.

Piatkový comeback v Prahe ukázal, že sa Moderat na hudobnú scénu vracia v plnej sile. Domácim fanúšikom naservírovali nezabudnuteľnú šou a my sa veľmi tešíme na to, čo si pre nás pripravia v budúcnosti.

Apparat + Modeselektor = Moderat

Berlínska skupina Moderat sa skladá z troch nemeckých prominentných producentov, ktorí majú aj svoje vlastné projekty. Saschu Ringa môžeš poznať ako Apparata a Gernota Bronserta a Sebastiana Szaryho zase ako Modeselektora. Svoju vôbec prvú EP skupina vydala v roku 2003, niesla názov Auf Kosten der Gesundheit a okamžite s ňou zožali úspech u hudobných kritikov aj u fanúšikov a fanúšičiek.

V roku 2009 zvolili hlasovaním čitatelia Resident Advisoru Moderat za najlepšiu live kapelu roka. Vydali prvý album Moderat a len o rok neskôr s ňou vyrazili na prvé väčšie turné po Európe. V auguste 2013 Moderat vydal druhý album s názvom II, na ktorom nájdeš pieseň Bad Kingdom. Tá sa okamžite stala virálnou, jej ilustrovaný videoklip bolo vidieť všade na sociálnych sieťach a k dnešnému dňu má pieseň len na Spotify viac ako 48 miliónov prehratí.
 

O tri roky neskôr kapela vydala ďalší album s názvom III a v roku 2019 sčista-jasna oznámila, že si dáva pauzu na neurčitý čas. Neskôr vysvetlili, že sa cítili zahltení, pod tlakom, unavení z koncertovania po celom svete, a tiež priznali, že nikdy nechceli, aby bol ich projekt „firmou na peniaze“.
 
Mnohých preto potešilo, keď 15. októbra 2021 Moderat na Instagrame zverejnili upútavku na More D4ta, čím naznačili, že pauza skončila. Vo februári tohto roku oznámili, že nový album vyjde už v máji a fanúšikovia a fanúšičky sa tak môžu tešiť aj na sprievodné turné. V rámci neho opäť navštívia aj Česko. Ak ťa tvorba berlínskeho zoskupenia zaujíma alebo sa chceš dozvedieť, ako sa za posledné roky vyvinula berlínska undergroundová scéna, sleduj náš web. Už čoskoro prinesieme rozhovor, v ktorom sme sa rozprávali o techne, tvorbe, drogách a aj o tom, čo si Moderat myslí o prítomnosti telefónov na koncertoch.

Moderat vystúpi v roku 2023 aj na festivale Grape, ktorý sa koná 11. a 12. augusta na Letisku Trenčín. Vstupenky zoženieš na webe festivalu.
Domov
Zdieľať
Diskusia