Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
11. decembra 2022, 16:30
Čas čítania 6:34
Eduard Starkbauer

Som v strate 12 000 €, ale aspoň nepijem a nefajčím: Rozprávali sme sa s tipérmi v stávkových kanceláriách na Slovensku (Reportáž)

Som v strate 12 000 €, ale aspoň nepijem a nefajčím: Rozprávali sme sa s tipérmi v stávkových kanceláriách na Slovensku (Reportáž)
Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer
SLOVENSKO KOMUNITY REPORTÁŽE ZO SLOVENSKA ŠPORT
Uložiť Uložené

Aj napriek rastúcej prevahe online uzatvárania stávok, ostávajú mnohí tipéri verní návštevám kancelárií.

Počas MS v Katare zaplavili televízny éter reklamy na stávkové kancelárie. Pred zápasmi, počas prestávok aj po zápasoch futbalového šampionátu sú diváci konfrontovaní s minútami reklám plných lákavých ponúk na štedré vstupné benefity, vecné ceny, ale aj členstvo v komunite a zintenzívnenie vzrušenia zo zápasov.

Hoci dnes už online uzatváranie stávok takmer úplne nahradilo fyzické návštevy pobočiek kancelárií, zopár spoločností ešte na „starú školu“ tipérov nezanevrelo. Ostrieľaní bratislavskí tipéri dnes nájdu svoje obľúbené prevádzky v obchodných centrách, ale aj priamo na uliciach.

Ich steny zdobia desiatky hárkov A4 s rozpismi kurzov všetkých možných aj nemožných športov a líg. Nad hlavami tipujúcich, zvierajúcich ostré ceruzky, prebieha teletext, reklamné zvučky aj virtuálne zápasy „e-športov“. Aj na tie sa dá dnes uzatvárať stávky.

Tipéri
Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

„Simulované zápolenia virtuálnych pretekárskych áut či futbalových mužstiev trvajú len zlomok času skutočných podujatí. Je to relatívna novinka, no napríklad tento pán na ne rád tipuje“, naznačí Lucia spoza pokladnice a bradou ukáže na pána v šiltovke.

Ak na sebe alebo svojom blízkom badáš príznaky patologického hráčstva, existuje niekoľko kliník, ktoré dokážu s touto závislosťou pomôcť. Skúsení odborníci môžu pomôcť pri kompulzívnych poruchách aj anonymne.
V Refresheri sme boli zvedaví na to, aké stratégie obľubujú harcovníci tipovania a prečo aj dnes ostali verní fyzickým návštevám stávkových kancelárií. Radi navštevujeme najrôznejšie komunity. Zhovárali sme sa s kamionistamikolotočiarmi či hráčmi amerického futbalu. Ak rád čítaš o nevšedných osudoch, predplať si Refresher+ a dočítaj všetky články dokonca.

Známeho stálo tipovanie život. Úspechom je už nebyť v strate

Sedemdesiatnik Stano začínal tipovať ešte v historicky prvej stávkovej kancelárii v Bratislave. Pred pobočkou na Mariánskej, ktorá funguje dodnes, vraj kedysi stávali „fronty“ ľudí. Dnes, keď ich je v pobočkách výrazne menej, má Stano konečne dosť času. Uzatváraniu stávok sa venuje dlhých 56 rokov. Športová vášeň mu ostala od príslovečných „čias Márie Terézie“, keď hrával súťažne hádzanú. 

Stano, stávkovanie, tipovanie
Stano pri tipovaní uprednostňuje opatrnosť. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Dnes svoje hráčske skúsenosti využíva pri tipovaní mužskej aj ženskej Ligy majstrov. Práve hádzaná mu zo všetkých športov prináša najstabilnejšie výhry. Tipuje aj iné, no zásadne mediálne exponované súťaže v hokeji a futbale dvakrát do týždňa. Označuje sa za rekreačného tipéra a drží sa dvoch zásad: vždy tipuje maximálne 3 zápasy a nikdy neočakáva, že vyhrá. Ak sa mu výnimočne zadarí, peniaze si odloží „na dovolenku“. 

Odporúčané
Slovan Bratislava si priniesol zlého chlapca z Luxemburska. Gersona Rodriguesa sleduje aj Cristiano Ronaldo Slovan Bratislava si priniesol zlého chlapca z Luxemburska. Gersona Rodriguesa sleduje aj Cristiano Ronaldo 20. apríla 2024, 16:30

Životnú úroveň mu tipovanie zásadne nezlepšuje a úspechom je pre neho už to, keď je v miernom pluse. Pozná priveľa odstrašujúcich prípadov. Chorobné uzatváranie stávok považuje za horšie ako alkohol.

„Keď sa zrúbete, na druhý deň nepijete, stávkovať však pôjdete. Deväťdesiatpäť percent ľudí nevyhráva. Napriek tomu stále veria, že to raz prelomia, a investujú aj posledné peniaze. Je to ako drogy. Môj známy bol kedysi úspešný. No potom sa mu prestalo dariť a začal zadlžovať seba aj rodinu. Neskôr ho našli obeseného v záhrade. Nechal po sebe aj list, v ktorom písal, aby mu rodina odpustila. Psychicky nezvládol, že ho prenasledovali veritelia,“ zverí sa Stano. 

Po vyše 50-ročnej „kariére“ má pre tipérov niekoľko rád. Odporúča jasne si vymedziť tipérsky rozpočet, nepožičiavať si od ľudí peniaze a naučiť sa počúvať svoj inštinkt, no zároveň vedieť, kedy prestať. „Aby ste sa nestali otrokom uzatvárania stávok, potrebujete vytrvalosť a pevnú vôľu. Inak stratíte zdravý rozum,“ vystríha dôchodca.

Manipulácia zápasov je podľa tipérov bežná prax 

Stano patrí k množstvu tipérov, ktorí sú roztrpčení kauzami ovplyvňovania zápasov. Aj preto dôveruje len najväčším ligám a majstrovstvám sveta. „Slovenská, česká alebo rakúska liga sú skorumpované. Veď aj nebohý Jožko Adamec povedal: ‚Pokiaľ budú stávkové kancelárie, nebudú férové výsledky.‘ Slovenský tréner z Rakúska ma varoval, aby som netipoval na rakúsky futbal, keďže ho má pod prstom balkánska mafia.“

Tipéri
Tipérov čakajú na pobočkách ostro zastrúhané ceruzky. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

O stávkovej korupcii sa rozhovorí aj kuchár Michal, ktorý si bol na pobočku vložiť hotovosť s cieľom tipovať online. K uzatváraniu stávok na šport sa dostal cez vášeň ku konským dostihom. Dnes sa najviac sústreďuje na tipovanie boxu a iných bojových športov.

Odporúčané
Ďalšie KO od Flexkinga a výhra troch svalovcov proti Tlkancovi. Ako tipujeme výsledky duelov na turnaji Fight Night Challenge 6? Ďalšie KO od Flexkinga a výhra troch svalovcov proti Tlkancovi. Ako tipujeme výsledky duelov na turnaji Fight Night Challenge 6? 19. apríla 2024, 14:30

„Niektoré sú, iné nie,“ hovorí o manipulácii. „Úplne najlepšie je mať niekde blízko zdroj. Mám kamoša, ktorý hrá nižšiu rakúsku ligu. Ten mi dá občas pred zápasom telefonické echo, že dnes bude remíza, lebo prenechávajú zápas. Vtedy musím ísť hneď podať. Najviac som takto vyhral 1 500 eur. Bolo to ‚chytené‘ a vedel som, že to tak dopadne,“ priznáva Michal. 

Jeho bilancia je však aj v dôsledku záľuby k hazardným hrám v kasínach silne negatívna. Dlhodobo je v strate asi 12 000 eur. Dúfa, že sa z toho dostane, keď sa mu podarí „niečo veľké“, no vie, že to bude ťažké. „Musím z niečoho žiť. Nepijem ani nefajčím, tak míňam peniaze takto,“ lakonicky uzavrie.

 

Údajná manipulácia zápasov leží v žalúdku aj Jozefovi, ktorý sa k uzatváraniu stávok dostal cez číselné lotérie. „Priebeh zápasov je príliš často ovplyvnený rozhodcami aj hráčmi. Keď som pozeral zápas Slovana s Nitrou, tak rozhodca vylučoval úplne nezmyselne. Podal by som na neho trestné oznámenie,“ rozhorčí sa.

Tipovanie, stávkovanie
Jozef tipuje v rámci zdravotnej prechádzky. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Dôchodca priznáva, že je chorý na „srdiečko“ a návšteva pobočky stávkovej kancelárie je predovšetkým súčasťou zdravotnej prechádzky. Do stávok vždy investuje len 50 centov alebo euro. Zápasy si vyberá výhradne podľa kurzu a zápasy ani nesleduje. Tiket si dá overiť vždy až na druhý deň v pobočke, keď sa ide opäť prejsť.

Návšteva pobočky je rituál, ale aj forma sebakontroly 

Prevádzkarka Lucia tvrdí, že mnohí tipujúci ostali pobočkám verní z nostalgie. Predpokladá však, že tipovanie na pobočkách je aj akýsi obranný mechanizmus, ktorý zabraňuje kompulzívnym dodatočným stávkam počas zápasov.

 
„Chodia na pobočky, lebo chcú mať v ruke fyzický tiket. Keď tipujú online, môžu míňať nekontrolovane. Chlapi sem však chodia aj kvôli interakcii. Radi sa podelia s radosťou alebo hnevom. Mnohí to majú ako zvyk, súčasť rituálu. Zastavia sa cestou z práce alebo obchodu,“ doplní mozaiku dôvodov Lucia.

Odporúčané
„Rómovia nechcú pracovať, stačia im dávky.” Kvôli stereotypným nálepkám si až 70 % Rómov na Slovensku nevie nájsť prácu „Rómovia nechcú pracovať, stačia im dávky.” Kvôli stereotypným nálepkám si až 70 % Rómov na Slovensku nevie nájsť prácu 18. apríla 2024, 10:30

Deväťdesiat percent tipérov sú podľa nej muži, ktorí tu trávia voľný čas. „Na každej pobočke je stála klientela, no počas MS vo futbale prichádzali aj ľudia, ktorých som nikdy nevidela. Len šli okolo. Iní tu trávia pokojne aj hodinu a pol. Zoberú si všetky kurzové lístky, podrobne ich študujú a nakoniec dajú tiket za pár eur,“ pousmeje sa. 

Snáď mi to Brazília nedokafre...

Iným dôvodom návštevy pobočky je možnosť staviť si v hotovosti. Tridsiatnika Tomáša teší aj fakt, že výhru dostáva vyplatenú na ruku. Po vypísaní tiketu za 10 eur mu vysmädlo. Odprevádzame ho preto do potravín, kde si kúpi pivo. Vyberá si Stellu Artois s možnosťou vernostnej zľavy. Ako správny tipér stavil na to, že predavačka mu nasníma vlastnú Tesco kartičku a on tak ušetrí asi 50 centov. „Som poverčivý a dúfam, že mi to prinesie šťastie,“ priznáva.

Tipovanie, Stávkovanie
Tipéri trávia štúdiom kurzových ponúk často vyše hodiny. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Tomáš stávkuje len na športy, ktoré rád sleduje. Miluje anglickú ligu a Ligu majstrov, a keď vyhrá, teší sa dvakrát. „Moja metóda je tipovať dva zápasy za 20 eur, z ktorých si vyberiem vždy jednu remízu a druhý zápas ‚na istotu‘. Na remízu je totiž kurz 3 alebo 4. Ak dám remízu a napríklad výhru Man City alebo Brazílie, mám z toho kurz asi 4,8. Nedávam 7 zápasov s očakávaním trojtisícovej výhry. Takto sa hrám a buď vyhrám 100 eur, alebo nie. Snáď mi to teraz Brazília nedokafre.“

Odporúčané
Shem Rock: „Toto nie je hra, ja sa ťa snažím zabiť.“ Kontroverzný zápasník varuje svojho oponenta pred OKTAGONOM 56 Shem Rock: „Toto nie je hra, ja sa ťa snažím zabiť.“ Kontroverzný zápasník varuje svojho oponenta pred OKTAGONOM 56 17. apríla 2024, 15:00

Tomáš tvrdí, že si uvedomuje riziko návykovosti, a preto sa to snaží príliš „nehrotiť“. „Nechcem na tom skrachovať. Dám si tiketík za maximálne 30 eur a s pivečkom si pozriem zápas. Dlhodobo som určite stratový. Beriem to však ako pôžitok, nie ako zárobkovú aktivitu. To by som sa musel zblázniť. Je to droga. Najmä na konci zápasov sa mi zrýchľuje tep. Veď jeden útok ma môže stáť 100 eur,“ hovorí Tomáš.

Doba teletextu sa pre niekoho ešte neskončila

Športovú vášeň v sebe nezaprie ani Ľubomír. Disciplíny, na ktoré tipuje, spája jedno: rád ich sleduje v televízii. Za 30 rokov postupne presedlal z futbalu na NBA a NHL. Ostal verný aj tenisu, ktorý v tipovacom kalendári dopĺňa striedavo F1 a zimné športy. Dnes si bol prvýkrát podať na biatlon a behy na lyžiach. Prvé kolo sezóny vynechal, aby odpozoroval formu pretekárov.

Napriek rokom sledovania športových výsledkov si nemyslí, že sa zlepšuje. „Nie som spokojný. Za rok som však v mínuse len 300 eur. To nie je také zlé. Z dlhodobého hľadiska je to viac, aj keď neviem koľko. Keď som pracoval, nerátal som straty. Teraz som na dôchodku, a tak som pozornejší,“ hovorí Ľubomír. 

Tipovanie, stávkovanie
Ľubomír je opatrný tipér. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Do pobočiek chodí aj preto, že doma nemá internet. Favoritov si vyberá doma vďaka systému teletext. „Je to tak dobré. Syn skúšal tipovať online, doobeda vyhral 30 euro, no neskôr o ne v noci na zápasoch NHL prišiel,“ podotkne. 

Odporúčané
Turistika – šport pre každého. Toto sú dôvody, prečo si ju zamiluješ Turistika – šport pre každého. Toto sú dôvody, prečo si ju zamiluješ 13. apríla 2024, 9:00

Tipovanie pre Ľubomíra spĺňa aj spoločenskú funkciu. Keď ešte tipoval futbal, trávil aj pol soboty v pohostinstve. „Kúpil som si kurzový lístok a pri malom pive študoval všetky ligy. Vďaka tipovaniu som sa stýkal s partiou, s ktorou sme kecali a rozoberali zápasy. Dnes mnohí zomreli a komunita sa rozpadla. Do krčmy už nechodím. Dnes je to anonymnejšie, prídeš-tipneš-odídeš,“ spomína na staré časy.

Ľubomír sa dnes ustálil na opatrnom štýle, no aj po 30 rokoch verí v stávkarskú chiméru „stopercentnej výhry“. Výsledná hodnota kurzov na jeho tiketoch len výnimočne prekročí dvojku a výška vkladu 2 eurá. Keď vklad zdvojí, má „aspoň na cigarety“. „Ak niekto ‚nabúcha‘ 300 eur, pozerám na neho ako puk. Matematiku však neoklameš. Ak stavíš milión, vyhráš dva,“ zasníva sa.

Keby som mal dvakrát toľko peňazí, dvakrát toľko ich miniem

O matematike vie čosi aj jej bývalý učiteľ a dnes dôchodca Peter. „Je celý vo vytržení, skoro si tam zabudol tašku. Tipuje celý život a nikdy nič nevyhral,“ ústretovo sa usmeje jeho manželka Jarmila. „Strašne málo,“ súhlasí Peter.

Stávkovanie, tipovanie
Stávkové kancelárie nájdete často v nákupných centrách. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

V živote strávenom s číslami dnes Peter pokračuje výpočtom kurzov, permutácií a pravdepodobností. Hoci dokáže zanietene vysvetľovať stratégie a kombinácie stávok, ako tipérovi sa mu nedarí. Penzia 548 eur mu neumožňuje vyššie stávky. „Vreckové“ na tipovanie mu z nej vyčleňuje Jarmila. 

Odporúčané
UFC 300: U bookmakerov sú outsideri, my ich tipujeme na víťazov. Kto ovládne v sobotu najväčší turnaj v histórii bojových športov? UFC 300: U bookmakerov sú outsideri, my ich tipujeme na víťazov. Kto ovládne v sobotu najväčší turnaj v histórii bojových športov? 12. apríla 2024, 14:30

„Je to závislosť. Keby dostal dvakrát toľko, dvakrát toľko minie. Ja si však kupujem pre zmenu knihy. Chápem ho, každý máme to svoje,“ vysvetlí nám Jarmila, ktorej sa s manželom zdanlivo podarilo nájsť balans. Odchádzajúc v Jarmilinom objatí, na nás ešte Peter zakričí: „Držte mi palce!“

Domov
Zdieľať
Diskusia