Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
9. decembra 2022, 9:00
Čas čítania 3:02
Jana Chovancová

Najdlhšia cesta sveta, ktorú vieš prejsť pešo, má viac ako 22-tisíc kilometrov. Vedie cez krajiny, kde by ti nebolo všetko jedno

Najdlhšia cesta sveta, ktorú vieš prejsť pešo, má viac ako 22-tisíc kilometrov. Vedie cez krajiny, kde by ti nebolo všetko jedno
Zdroj: Kamyab Lotfollahyan, Unsplash
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE CESTOVNÝ RUCH
Uložiť Uložené

Ak je „dobrodruh“ tvoje druhé meno a miluješ adrenalín v krvi, tento výlet je rozhodne pre teba. Priprav si dostatok jedla, peňazí a leukoplastov na otlaky!

Sme presvedčení, že existujú iba dva typy ľudí. Takí, ktorí idú autom všade, aj do obchodu cez cestu, a takí, ktorí „skočia na návštevu“ pešo do susednej obce vzdialenej 20 kilometrov. A presne takí, ktorí milujú otlaky na nohách a krvavé pľuzgiere, zrejme premýšľali nad tým, kam najďalej by mohli zájsť.

Najdlhšia cesta, ktorú môžeš prejsť pešo, vedie z Kapského Mesta v Južnej Afrike do Magadanu v Rusku a „objavil“ ju používateľ Redditu s prezývkou cbz3000. Podľa neho meria viac ako 22 387 kilometrov a jej trasa nezahŕňa žiadne lety lietadlom ani plavby trajektom. Jednoducho iba cesty, po ktorých prejdeš z jedného kontinentu na druhý. 

V Refresheri ti každý deň prinášame zaujímavé články z domova i zo sveta. Ak sa ti naša tvorba páči a chceš podporiť náš redakčný tím, staň sa členom klubu Refresher+.

Kadiaľ vedie trasa? 

Odvážlivec, ktorý sa odhodlá na túto cestu, musí prejsť takmer celú Afriku, okolo Suezského prieplavu, krížom cez Turecko, Strednú Áziu a cez Sibír až do Magadanu. V skutočnosti vedie až cez 16 krajín sveta. Podľa máp by mala cesta trvať 4 492 hodín, čo je v prepočte 187 dní.

V celkovom čase však nie sú zahrnuté zastávky na odpočinok. Ak by sme ich pridali a predpokladali, že tempo chôdze by bolo osem hodín denne nonstop, cesta by v skutočnosti trvala 562 dní. Vzdialenosť však nie je jedinou prekážkou. Počas „prechádzky“ čaká na dobrodruha dokopy 117 693 metrov stúpania a 117 686 metrov klesania. To sa rovná 13 spiatočným cestám na Everest.

Čo stojí za návštevu? 

Keďže po ceste potenciálny chodec prejde cez množstvo krajín vrátane Južného Sudánu, Sýrie a Gruzínska, pozreli sme sa na to, čo všetko môže na potulkách uvidieť. Ak sa chceš na cestu vybrať aj ty, maj na pamäti, že ani zďaleka nie je bezpečná.

Juhoafrická republika patrí medzi krajiny s najvyššou kriminalitou a Južný Sudán už od roku 2005 sužujú nepokoje spojené s občianskou vojnou. Bez okolkov teda môžeme povedať, že by sa ti zrejme nepodarilo ani vyjsť z Afriky. Na trase sa však nachádza niekoľko prírodných krás a pamiatok, ktoré stoja za návštevu.

Napríklad Stolová hora v Kapskom Meste, ktorú rozpoznáš pre jej jedinečný tvar (stola). Výstup sem trvá približne dve až tri hodiny. Na samom vrchu ponúka výhľad na Kapské Mesto a južné pobrežie Afriky. 

Alebo Viktóriine vodopády. Nachádzajú sa na hranici medzi Zambiou a Zimbabwe. Vodopád na rieke Zambezi má šírku 1 708 metrov, čím sa stal najväčším na svete. Ďalej pyramídy v Gíze, ktoré sú jedným zo siedmich divov sveta. Ak by si sa rozhodol zájsť si k nim pešo z východiskového bodu našej najdlhšej pešej trasy, trvalo by ti to neuveriteľných 181 dní (šesť mesiacov).

pyramidy, Giza
Zdroj: Unsplash/Joshua Michaels/volně k užití

Na trase nájdeš aj ďalší div sveta, staroveké mesto Petra v Jordánsku. Táto archeologická lokalita sa nachádza na juhu krajiny a nájdeš v nej svetoznámy chrám Al-Chazneh. Od pyramíd až do Petry trvá cesta približne dva týždne, to by sa ešte dalo, nie?

Po Petre nasleduje cesta krížom cez Turecko až do Gruzínska, ktoré je poslednou zastávkou pred vstupom do Ruska. Hlavné mesto Tbilisi ponúka oddych, krásnu prírodu, historické centrum s domami s červenými strechami, nad ktorým sa týči pevnosť Narikala zo štvrtého storočia. Cesta z Petry cez Turecko by ti trvala viac ako päť týždňov. Záver cesty tvorí dlhokánska cesta z Gruzínska na kraj Ruska. Vedie cez Sibír a trvá 253 dní cesty, čo je v prepočte osem mesiacov.

Anketa:
Trúfol by si si na najdlhšiu pešiu cestu na svete?
Áno, určite.
Nie, nikdy. 
Áno, určite.
44 %
246 Hlasov
Nie, nikdy. 
56 %
313 Hlasov

Ďalšie podobné cesty 

Cestu z Afriky do Ruska zatiaľ neabsolvoval nikto. Povedzme si na rovinu, vzhľadom na momentálnu situáciu a nehostinné podmienky v niektorých krajinách, cez ktoré by si musel prejsť, sa to v najbližšom období ani nestane. Na svete však existuje množstvo iných dobrodružných ciest a takisto ľudia, ktorí sa na podobne náročné a dlhé trasy vydali.

Napríklad taká Polly Letofsky, ktorá sa prvého augusta v roku 1999 vydala z Colorada naprieč štyrmi kontinentmi a stala sa tak prvou ženou, ktorá absolvovala cestu okolo sveta. Prešla 22 530,816 kilometra a o tom, ako prebiehalo toto dobrodružstvo, sa dočítaš v jej knihe 3mph: The Adventures of One Woman’s Walk Around the World. S humorom a úprimnou reflexiou podrobne opisuje svoju cestu, radosti aj starosti. 

Druhým človekom je starší pán s menom Edward Payson Weston. V deň svojich 79. narodenín v roku 1909 sa vydal na prechádzku západne od Park Row na Manhattane. O 104 dní skončil v San Franciscu, pričom prešiel viac ako 6 268 kilometrov. To, čo Weston vo svojom veku dokázal, je jeden z najväčších športových výkonov všetkých čias. O jeho ceste, o ktorej si robil podrobné zápisky, si môžeš prečítať v knihe Walk of Ages. Inšpiruješ sa?

Domov
Zdieľať
Diskusia