Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
7. decembra 2022, 10:30
Čas čítania 3:33
Jakub Paulík

Jedzte surové mäso, odporúčal influencer Liver King. V skutočnosti bral steroidy a zarábal milióny na naivite fanúšikov

ŠPORT KULTURISTIKA LIVER KING STEROIDY
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Svoju značku si postavil na „zásadách predkov“. V skutočnosti sa však dopoval steroidmi.

Pred rokom sa vo svete fitnes komunity objavila nová hviezda vystupujúca pod prezývkou Liver King. Jeho „praveký“ prístup ku kultúre tela spočívajúci v jedení surového mäsa a tréningov mimo posilňovne zaujal milióny ľudí. Aby si udržal svoje „prírodné renomé“, zásadne odmietal, že si vypomáha steroidmi. Nové dôkazy však poukazujú na to, že klamal a za steroidy vraj mesačne platil tisíce dolárov. Jeho „princípy predkov“ boli postavané na klamstve. Podobne ľudí zavádzal odporúčaniami o tom, že si majú na slnku opaľovať semenníky.

Prečítaj si o osobnostiach kulturistiky, ako sú Ronnie Coleman, Jay CutlerLou Ferrigno či Arnold Schwarzenegger. Aj tieto články vznikli s podporou členov klubu Refresher+.
Liver King
Zdroj: Liver King

9 zásad našich predkov

Žije životom muža z jaskyne, ktorý každý deň tlačí surovú pečeň, býčie semenníky či kostnú dreň a zdvíha činky počas surfovania. Žije životom muža, ktorý sa inšpiroval našimi predkami a odmietal moderný prístup k športu a výžive. Približne takto sa dlhý čas prezentoval 45-ročný influencer Brian Johnson známy ako Liver King, ktorého objemné svalstvo a do očí bijúci gigantický six-pack naznačovali, že nie je „čistý“.

Odporúčané
Veteráni kulturistiky kedysi a dnes (FOTO). Od posilňovne ich neodradil vek ani amputácia nohy Veteráni kulturistiky kedysi a dnes (FOTO). Od posilňovne ich neodradil vek ani amputácia nohy 3. decembra 2023, 16:30

Obvinenia z užívania steroidov však Liver King kategoricky odmietal, tvrdiac, že ich nikdy neužíval ani užívať nebude. Ak by sa k tejto očividnej skutočnosti priznal, poškodil by svoju starostlivo budovanú značku a renomé.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Liver King (@liverking)

Mnohí fanúšikovia Liver Kinga uverili, že jeho výrazne svalnatú postavu môžu dosiahnuť jedením surového mäsa či kupovaním jeho výrobkov. Na drsne pôsobiacom imidži si Liver King za približne rok dokázal nielen získať množstvo followerov (Tiktok – 3,6 milióna sledovateľov, Instagram – 1,6 milióna, Youtube – 234-tisíc odoberateľov), ale tiež rozbehol úspešný biznis, v rámci ktorého na webe AncestralSupplements.com začal predávať tabletky s hovädzou pečeňou či rybími ikrami.

Liver King
Zdroj: ancestralsupplements.com

Liver King sledovateľom prezentoval svojich 9 zásad predkov. Tie odporúčal fanúšikom, ktorí chceli ísť v jeho krokoch. Hovoril o pohybe, jedle, kvalitnom spánku, ale zabudol spomenúť 10. zamlčanú zásadu – užívanie steroidov.

Vznik fenoménu Liver King

Póza, ktorú prezentoval pred svetom, sa nedávno zrútila. Youtuber Derek z kanála More Plates More Dates vo svojom novom videu obvinil Liver Kinga z užívania steroidov. Získaný materiál plný dôkazov má obrovský úspech a medzičasom si ho stihlo pozrieť už viac ako 4 milióny ľudí.

Odporúčané
Legendy kulturistiky v minulosti a dnes (FOTO). Aj keď niektorým ťahá na 90 rokov, stále makajú Legendy kulturistiky v minulosti a dnes (FOTO). Aj keď niektorým ťahá na 90 rokov, stále makajú 28. októbra 2023, 12:30

Nie je to pritom prvýkrát, keď sa Derek zameral na vyjadrenia Liver Kinga. V minulosti kritizoval jeho odporúčanie, podľa ktorého by si mali muži na slnku opaľovať semenníky, aby sa im zvýšil počet androgénov (mužské pohlavné hormóny – pozn. red.).

Podľa odborníkov neexistuje žiadny priamy dôkaz spájajúci slnenie semenníkov so zvýšením testosterónu. Môžeš si však privodiť zníženie počtu spermií či rakovinu kože.

O svojich nových zisteniach Derek neskôr rozprával aj v podcaste s Joeom Roganom. „Nie je možné, aby takto vyzeral po štyridsiatke,“ komentoval postavu Liver Kinga Rogan, ktorý ho kritizoval už v minulosti.

Derekovi sa podarilo získať prístup k údajnej e-mailovej komunikácii z polovice roku 2021 medzi Liver Kingom a trénerom vystupujúcim pod prezývkou VigorousSteve (jeho vyjadrenie k téme). Dvojica okrem iného v mailoch rozoberala aj užívanie steroidov. Mesačný cyklus vraj pritom Liver Kinga vyšiel na 11 000 dolárov. 

Liver King v e-mailovej komunikácii, ktorú Derekovi poslal tréner, údajne písal o svojich plánoch na získanie miliónov followerov, čo sa mu aj podarilo. V procese získavania fanúšikov však cielene zavádzal v tom, že svoje svalstvo nadobudol vďaka jeho zaužívaným „princípom predkov“.

„Nerád rozbíjam sny tých, ktorí si myslia, že nasledovaním tohto systému budú ako Liver King, ale to sa jednoducho nestane,“ odkázal VigorousSteve fanúšikom Liver Kinga. Vyzval tiež ďalších ľudí, ktorí majú dôkazy o jeho užívaní steroidov, aby išli podobne ako on s pravdou von.

Liver King
Zdroj: YouTube/More Plates More Dates

Ospravedlnenie či obhajoba?

Liver King sa v maili trénerovi z roku 2021 údajne sťažoval na to, že narazil na hranice svojich fyzických možností, a tak potreboval trochu nakopnúť. „Tuk na chrbte ma k*revsky zabíja,“ napísal. Miesto surového mäsa, ktoré prezentuje ako všeliek, sa však rozhodol užívať steroidy. Liver King konfrontovaný obviňujúcim videom Dereka sa k užívaniu steroidov nakoniec priznal a fanúšikom sa ospravedlnil.

Odporúčané
Gigantický Lee Haney prekonal rekord Arnolda Schwarzeneggera. Neporaziteľný kulturista vyhral 8-krát po sebe Mr. Olympia Gigantický Lee Haney prekonal rekord Arnolda Schwarzeneggera. Neporaziteľný kulturista vyhral 8-krát po sebe Mr. Olympia 9. októbra 2023, 9:30

„Toto video robím, aby som sa ospravedlnil. Pretože som to po*ral, som zahanbený a v rozpakoch. Pretože som klamal a zavádzal množstvo ľudí,“ sypal si Liver King popol na hlavu vo videu z 2. decembra. Bez okolkov priznal, že užíva steroidy.

Tvrdil však, že jeho motívom bolo zdvihnúť ľuďom sebavedomie, pričom poukázal na mnohé prípady psychických ťažkostí a samovrážd. Joe Rogan ho však kritizoval za to, že možno aj neúspešná snaha ľudí dosiahnuť postavu Liver Kinga s využitím jeho metód mohla viesť u niekoho ku skľúčenosti.

Joe Rogan sa po priznaní Liver Kinga verejne obrátil aj na Dwayna Johnsona alias The Rocka, ktorého muskulatúra je na 50-ročného muža abnormálna. Aj v jeho prípade zaznievajú obvinenia z užívania steroidov. Rogan ho preto vyzval, aby vyšiel s pravdou von.

The Rock
Zdroj: IG/The Rock

Liver King tvrdí, že o užívaní steroidov dlhodobo zavádzal, aby nebol pre mladých mužov zlým vzorom. Teraz si však myslí, že spravil chybu, a sľúbil, že už bude rozprávať priamo a otvorene. Odmieta však, že by osobu Liver Kinga vytvoril s cieľom vyššieho predaja jeho výrobkov.

Tvrdí, že sa jeho spoločnosti darilo dobre už predtým, ako začal verejne vystupovať pod prezývkou Liver King. Jeho cieľom pritom vraj nebolo rýchle nabratie množstva followerov, čo však odporuje slovám z údajnej e-mailovej komunikácie.

Odporúčané
Slovenský kulturista Leo: Čo sa týka dopingu, ľudia kulturistike krivdia. Je súčasťou každého vrcholového športu (Rozhovor) Slovenský kulturista Leo: Čo sa týka dopingu, ľudia kulturistike krivdia. Je súčasťou každého vrcholového športu (Rozhovor) 22. septembra 2023, 9:30

Liver King tvrdí, že v rámci jeho ideológie je priestor pre modernú medicínu, ktorú by „riadil vyškolený hormonálny lekár“. Nie je teda vylúčené, že pri steroidoch napriek všetkému zostane a svoje „princípy predkov“ iba upraví. Možnosť, že by ich vysadil, v ospravedlňujúcom videu nespomína.

Domov
Zdieľať
Diskusia