Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. decembra 2022, 11:00
Čas čítania 1:36
Adriana Královičová

FOTO: Toto utopické mestečko v Dánsku vyzerá ako vystrihnuté z mimozemskej kolónie. Stavia na tom, že ľudia si chcú pomáhať

FOTO: Toto utopické mestečko v Dánsku vyzerá ako vystrihnuté z mimozemskej kolónie. Stavia na tom, že ľudia si chcú pomáhať
Zdroj: Heartpatrick
KULTÚRA DÁNSKO ZAHRANIČNÁ ARCHITEKTÚRA
Uložiť Uložené

Obyvatelia Dánska tu môžu tráviť letné či jarné mesiace. Utečú tak z ruchu veľkomesta, venujú sa záhradkárstvu i poľnohospodárstvu a upevňujú komunitné vzťahy. Záhradné mestečko sa pýši atypickou architektúrou. Zhora vyzerá ako zo sci-fi filmu.

Brøndby Haveby alebo Brøndby Garden City nájdeš v Dánsku na okraji Kodane. Ide o zvláštny „úkaz“, ktorý pri pohľade zhora vyzerá ako mimozemská základňa. Záhradné mestečko sa pýši nezvyčajnou architektúrou

Domy sú postavené do okrúhlej šablóny. Čarovné miesto dopĺňa dokonalá zeleň, vďaka čomu pre obyvateľov Dánska už viac ako 50 rokov predstavuje útočisko na letný oddych. Ľudia sa tak môžu nachvíľu premiestniť mimo veľkého mesta a užívať si život na vidieku. 

architektúra Dánsko
Zdroj: Heartpatrick

Slúžia len ako letné domčeky

Brøndby Garden City nemá stálych obyvateľov. Tieto atypické domčeky slúžia na prenajímanie, ak chcú ľudia vypadnúť z ruchu veľkomesta. Dáni žijúci v meste si tak môžu zaobstarať menšie chatky na vidieku. Tie pre nich predstavujú útočisko pri úteku od rušného života. Stavby sa využívajú ako rekreačné obydlia, záhradné domčeky či skladovacie priestory. 

Redaktor Zerak Tul pre portál The Mind Circle vysvetlil: „V skutočnosti to nie je miesto, kde žijú ľudia. Sú to záhradky. Je to miesto pre ľudí, ktorí bývajú v mestských bytoch. Tu môžu mať ďalší malý pozemok, kde môžu v jarných a letných mesiacoch záhradkárčiť. Vo všeobecnosti existujú zákony, ktoré zakazujú ľuďom žiť v nich na plný úväzok. Domčeky sú maličké, často myslené ako prístrešok/sklad na záhradnícke náradie a len ako miesto na posedenie a vychutnanie si šálky kávy v daždivom počasí.“

architektúra Dánsko
Zdroj: Heartpatrick

Upevnenie komunitného života

Kruhový dizajn domčekov navrhol v roku 1964 záhradný architekt Erik Mygind. Jeho myšlienkou bolo navrhnúť nielen priestor, ale rovno spôsob života, ktorý by podporil komunitu a viac ju prepojil s prírodou. Zároveň chcel, aby mal každý domček dostatok vlastného priestoru. Nielen na samotné bývanie, ale aj na záhradkárstvo či poľnohospodárstvo.

Kruhový koncept usporiadania domov vychádza z architektúry typických škandinávskych dedín, ktoré vznikali už od 10. storočia. Čerpá z tvaroslovia tradičnej dánskej dediny. Záhradné mesto má aj ekologický rozmer.

V komunite si pomáhajú spoločnými prácami, organizujú vonkajšie párty a hudobné podujatia ako príležitosť na väčšiu súdržnosť a vzájomnú pomoc a spoznanie sa.

architektúra Dánsko
Zdroj: Heartpatrick

Nemôže tam bývať hocikto

Záhrady si možno prenajať za približne 130 eur mesačne. Vlastníkmi domov v Brøndby Garden City sa môžu stať len tí, ktorí majú bydlisko do 20 kilometrov. Ostávať v nich smú len od apríla do októbra. 

Mestečko má 284 domov, v jednom kruhu ich je od 16 do 24. Kruhový pozemok, na ktorom sa domčeky nachádzajú, má rozlohu približne 400 štvorcových metrov. Takýto spôsob bývania by mohol byť inšpiráciou pre mnohých ľudí, ktorí potrebujú uniknúť z metropolitného centra.

Pozri si fotografie Brøndby Garden City z vtáčej perspektívy:

architektúra Dánskoarchitektúra Dánskoarchitektúra Dánskoarchitektúra Dánsko
Zobraziť galériu
(8)
Anketa:
Privítal by si také niečo aj v slovenských mestách?
Jasné, hneď.
Nie, nepotrebujem utekať z mesta.
Jasné, hneď.
88 %
Nie, nepotrebujem utekať z mesta.
13 %
Domov
Zdieľať
Diskusia