Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. novembra 2022, 19:30
Čas čítania 1:35
Martin Mičuda

Praga Bohema je český hyperšport, ktorý má motor z Nissanu GT-R, a za jeho zrodom stojí Stig aj bývalý pilot F1

Praga Bohema je český hyperšport, ktorý má motor z Nissanu GT-R, a za jeho zrodom stojí Stig aj bývalý pilot F1
Zdroj: Praga
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY
Uložiť Uložené

Bohema vďaka využitiu uhlíkových vlákien váži len 982 kilogramov.

Česká značka Praga Cars, ktorej korene siahajú aj na Slovensko, je posledné roky známa výrobou okruhových špecialít, o čom svedčí najmä ich model R1. Najnovšie predstavili nový model Bohema, ktorý už môžeme pokojne zaradiť medzi hyperšporty. Výrobca ho špecifikuje trojicou slov – ľahkosť, karbón a benzín. Bohema totiž vďaka využitiu uhlíkových vlákien váži len 982 kilogramov, o pohon sa pritom stará konvenčný motor bez akejkoľvek elektrifikácie.

Odporúčané
Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné 2. januára 2022, 9:30

Základnom auta je karbónový monokok, ktorý obopínajú karbónové panely karosérie a nezávislé zavesenie kolies, ktoré je tiež z uhlíkových komponentov. Karosériu navrhol slovenský dizajnér a konštruktér Juraj Mitro. Vyladili ju v aerodynamickom tuneli. Aj napriek tomu, že Bohema nemá samostatné zadné krídlo, ale rozmerný spojler, ktorý integrovali do časti karosérie, pri rýchlosti 250 km/h dokáže generovať prítlak cez 900 kilogramov.

Praga, Bohema,
Zdroj: Praga

Hyperšport je postavený na 18" diskoch vpredu a 19" vzadu, obuté má pneumatiky Pirelli Trofeo R. O brzdenie sa stará karbón-keramická brzdová sústava s 380-milimetrovými kotúčmi a 6-piesťovými strmeňmi. Pred zadnou nápravou je umiestnený benzínový a dvakrát preplňovaný šesťvalec. Motor 3.8 V6 pochádza od značky Nissan a poháňa slávny Nissan GT-R. Práve Praga je údajne prvá značka, ktorej Nissan udelil povolenie používať túto jednotku s možnosťou dodatočných úprav.

Odporúčané
Kráľ je len jeden. Vyskúšali sme nové S-ko za takmer 200 000 eur Kráľ je len jeden. Vyskúšali sme nové S-ko za takmer 200 000 eur 20. januára 2021, 14:30

Úpravy má na starosti firma Litchfield Engineering. Maximálny výkon auta je 522 kW/710 koní, krútiaci moment je 725 Nm. O prenos sily výhradne na zadnú nápravu sa stará sekvenčná prevodovka od firmy Hewland. Maximálna rýchlosť presahuje magickú hranicu 300 km/h, zaujímavé je aj to, že Praga Bohema disponuje cestnou homologizáciou. Okrem okruhového vyžitia tak môže aj toto unikátne auto legálne navštíviť verejné komunikácie.

Praga, Bohema,
Zdroj: Praga

Zodpovedá tomu aj interiér, ktorý je síce prísne navrhnutý na okruhové šantenie, no má byť výborné odhlučnený, disponuje klimatizáciou či držiakom na mobil pre potreby navigácie. Za výklopnými dverami sa dokonca po stranách karosérie nachádzajú dva odkladacie boxy na batožinu. 

Odporúčané
Najvýkonnejší štvorvalec na svete nám vyrazil dych. Mercedes-AMG CLA 45 S je doslova kompaktný superšport Najvýkonnejší štvorvalec na svete nám vyrazil dych. Mercedes-AMG CLA 45 S je doslova kompaktný superšport 1. novembra 2020, 16:40

To, že ide o špičkové auto svetovej úrovne, naznačujú nielen parametre, ale aj osobnosti, ktoré za modelom Bohema stoja. Pod ladenie samotnej techniky sa podpísal slávny pretekár Ben Collins, ktorý sa do širšieho povedomia dostal vďaka seriálu Top Gear, kde vystupoval ako Stig. Ambasádorom značky Praga Cars je sám Romain Grosjean, ktorý dokonca novú Pragu testoval priamo na Slovakia Ringu. Práve bývalý pilot F1 mal pritom stáť za zrodom myšlienky postaviť hyperšport tohto kalibru.

Praga plánuje spustiť výrobu v roku 2023, a to na štyri roky. Ročne má ísť o 20-kusovú produkciu, každý z vyrobených exemplárov má stáť minimálne 1,28 milióna € bez dane. 

Praga, Bohema,Praga, Bohema,Praga, Bohema,Praga, Bohema,
Zobraziť galériu
(23)
Domov
Zdieľať
Diskusia