Tekvica je jednou z najobľúbenejších surovín kuchárov z tímu Jeme zdravo, pretože sa dá pripraviť na mnoho spôsobov.
Jeseň je tu a s ňou aj sezóna tekvíc. Tekvica je jednou z najobľúbenejších surovín kuchárov z tímu Jeme zdravo, pretože sa dá pripraviť na mnoho spôsobov. Dnes vám predstavíme tekvicu vo vegetariánskom recepte chilli sin carne. Tento recept a mnoho ďalších zdravých receptov nájdete v novej kuchárskej knihe Jeme zdravo a úsporne.
Recept na chilli sin carne
Príprava: 5 minút | Tepelná úprava: 26 minút | Náročnosť: ľahké | Počet porcií: 4
Nutričné informácie na 1 porciu/kus: 242 kcal | 9 g bielkovín | 28 g sacharidov | 9 g tukov
Ingrediencie:
● 1 stredne veľká biela cibuľa (nakrájaná najemno)
● 1 lyžička mletého čili
● 1 lyžička sušeného oregana
● 1 lyžička mletej rímskej rasce (môžete vynechať)
● 1 lyžica paradajkového pretlaku
● 200 g lúpaných krájaných paradajok z konzervy
● 240 g predvareného cícera z konzervy
● 200 ml vody
● 250 g očistenej nešúpanej* tekvice hokaido (nakrájanej na kocky)
● 240 g predvarenej červenej fazule z konzervy (scedenej)
● soľ
● čierne korenie
Postup prípravy:
V hlbokej panvici rozohrejte 2 lyžice olivového oleja, pridajte nakrájanú cibuľu a 3 minúty ju popražte na miernom stupni ohrevu. Potom zvýšte ohrev na stredný stupeň, pridajte mleté čili, sušené oregano, rímsku rascu, paradajkový pretlak, krájané paradajky z konzervy a predvarený cícer, všetko zamiešajte a pražte ešte 1 minútu.
Celú zmes podlejte 200 ml vody, do panvice pridajte nakrájanú tekvicu, zakryte pokrievkou a 15 až 20 minút duste na strednom stupni ohrevu, až kým tekvica nezmäkne. Potom do panvice primiešajte scedenú fazuľu a celú zmes nechajte ešte 2 minúty prehrievať. Dochuťte soľou a korením. Následne rozdeľte na 4 porcie a podávajte.
TIP: Každú porciu chilli sin carne podávajte s 1 lyžicou kyslej smotany a čerstvou žeruchou.
Zaujímavosť
Tekvica hokaido sa na rozdiel od väčšiny iných tekvíc nemusí šúpať. Šupka je totiž jedlá, obsahuje veľké množstvo vitamínov a pri tepelnej úprave krásne zmäkne. Pri použití v kuchyni stačí z tekvice odstrániť iba vláknitú strednú časť so semienkami, aj tú však pri niektorých receptoch môžete použiť.
O kuchárke Jeme zdravo a úsporne
Zamotala sa vám zo súčasných cien potravín hlava? Máme pre vás riešenie – novú kuchárku Jeme zdravo a úsporne. Kuchárka obsahuje 85 receptov na zdravé polievky, hlavné jedlá, desiaty aj dezerty z bežných surovín, ktoré vám pomôžu ušetriť nielen peniaze, ale aj čas strávený v kuchyni. Nájdete v nej aj nákupný zoznam surovín a tipy na optimálne skladovanie. Vegetariánske, vegánske a bezlepkové recepty sú prehľadne označené.
Viac informácií o kuchárke vrátane ukážky receptov nájdete na webových stránkach jemezdravo.eu. Nájdete tam aj mnoho ďalších receptov na každý deň od raňajok cez obedy až po zdravé maškrty.