Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. októbra 2022, 20:30
Čas čítania 1:10
Martin Mičuda

Mercedes-AMG One v súboji s GT Black Series ukázal, aký brutálne rýchly je hyperšport s motorom z F1

Mercedes-AMG One v súboji s GT Black Series ukázal, aký brutálne rýchly je hyperšport s motorom z F1
Zdroj: Mercedes-AMG
TECH MERCEDES-BENZ
Uložiť Uložené

Mercedes-AMG zmeral sily svojich dvoch najextrémnejších modelov.

Mercedes-AMG One je unikátny počin, ktorým nemecký výrobca statočne rozvíril vody hyperšportov. Technikom sa totiž podarilo dať do jeho útrob motor z F jednotky, čo, ako priznala samotná automobilka, so sebou prinieslo rad komplikácií – vypustiť na bežné cesty vozidlo s cestnou homologizáciou, no s technikou Formuly 1 je z konštrukčnej stránky obzvlášť v dnešnej dobe prísnych noriem doslova zázrak. Dlhoročné ladenie sa tak odzrkadlilo aj na produkcii – prototyp uzrel svetlo sveta už v roku 2017, no až tento rok sa začalo doručovanie prvých sériových exemplárov majiteľom.

Odporúčané
Vyskúšali sme Porsche Taycan. Automobilka ním dokazuje, že aj elektrika môže byť športová Vyskúšali sme Porsche Taycan. Automobilka ním dokazuje, že aj elektrika môže byť športová 4. októbra 2020, 18:40

Čakanie sa však oplatilo, lebo AMG One je extrémny výtvor, ktorý vie zaujať svojou dynamikou. Potvrdzuje to nové video, ktorým značka demonštruje prednosti hyperšportu. Na to jej poslúžil jej druhý, nemej zaujímavý klenot, AMG GT Black Seriesnajrýchlejšie sériovo vyrábané auto na Nürburgringu. Obe autá si zmerali sily v pretekoch na 1000 metrov, a hoci bol víťaz vopred jasný, je zaujímavé sledovať, s akou ľahkosťou vie hyperšport naberať rýchlosť.


Môže za to úchvatná technika pod kapotou, treba však podotknúť, že síce AMG GT Black Series ťahalo podľa očakávaní za kratší koniec, vo svojej triede patrí medzi úplnú špičku a jeho parametre takisto vyrážajú dych:

  • AMG One – 1.6 V6 + 4 el., 1 064 koní, 0 – 100 km/h za 2,9 s, max 352 km/h
  • AMG GT BS – 4.0 V8, 720 k, 0 – 100 km/h za 3,1 s, max 325 km/h

Súboj, ktorý dopadol v prospech AMG One, poukázal aj na zaujímavé údaje na cieľovej čiare – AMG One na nej dosahovalo rýchlosť až 315 km/h, zatiaľ čo AMG GT Black Series 270 km/h. Za volantom prvého menovaného bol profesionálny pretekár Nico Bastian, zatiaľ čo Black Series mal v rukách 5-násobný majster sveta v sérii DTM Bernd Schneider.

Domov
Zdieľať
Diskusia