Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. októbra 2022, 11:30
Čas čítania 1:00
Martin Mičuda

Lamborghini Urus S je novým základom v ponuke, má však rovnaký výkon ako špeciálna verzia Performante

Lamborghini Urus S je novým základom v ponuke, má však rovnaký výkon ako špeciálna verzia Performante
Zdroj: Lamborghini
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY
Uložiť Uložené

Taliani síce hovoria o základnom vyhotovení, pohonné ústrojenstvo je naladené na identický výkon ako pri ostrej verzii Performante.

Po tom, ako nám Lamborghini naservírovalo svoje brutálne SUV vo vynovenej podobe s dodatkom Performante, prichádza od talianskeho výrobcu ďalšia nová verzia. Nesie označenie Urus S a stáva sa novým základom v ponuke. Doteraz bol Urus k dispozícii výhradne v jednej verzii, po facelifte portfólio počíta s dvomi vyhotoveniami. Na pohľad ich však prakticky nerozoznáš.

Odporúčané
Vyskúšali sme americký Ford Explorer. Prečo je unikátom na trhu a v čom má opačný prístup ako európska konkurencia? Vyskúšali sme americký Ford Explorer. Prečo je unikátom na trhu a v čom má opačný prístup ako európska konkurencia? 15. júla 2022, 9:30

Urus S si totiž prevzal modernizované nárazníky z vyhotovenia Performante, rozdiely tak registrujeme naozaj len v detailoch (predná kapota je napríklad lakovaná vo farbe karosérie. Do ponuky sa však dostali nové odtiene karosérie, prvky individualizácie či 22" disky Nath, respektíve 23" disky Taigete. Verzia S však v štandardnej výbave neponúka až toľko časti karosérie z uhlíkových vlákien, preto je celok o cca 47 kilogramov ťažší než odľahčený variant Performante.

Lamborghini, Urus S,
Zdroj: Lamborghini

To sa pochopiteľne odzrkadlilo aj na dynamických parametroch. Maximálna rýchlosť oboch verzií je síce identických 305 km/h, akceleráciu na stovku zvláda Urus S za 3,5 sekundy, čo je o 0,2 s viac ako v prípade modelu Urus Performante. Dôvodom je aj skutočnosť, že Urus S má napokon, vskutku prekvapivo, identický výkon ako prvotne predstavená špecialitka. Srdcom vysoko výkonného SUV je, samozrejme, stále dvakrát preplňovaný benzínový osemvalec, v porovnaní s Perfomante si však S-ko výkonnostne nepohoršilo.

Odporúčané
Vyskúšali sme BMW, ktoré vyzerá zvláštne, no z technickej stránky je to najlepšie elektrické SUV, aké sme zažili Vyskúšali sme BMW, ktoré vyzerá zvláštne, no z technickej stránky je to najlepšie elektrické SUV, aké sme zažili 14. apríla 2022, 12:30

Aj Urus S tak disponuje 4-litrovým motorom V8 s rovnakým výkonom 490 kW/666 koní i krútiacim momentom 850 Nm. Síce tak ide o základ v ponuke, pohonné ústrojenstvo je naladené na identický výkon. Lamborghini si svoju novinku cení na čiastku od 196-tisíc eur, treba ale dodať, že ide ešte o sumu bez dane. 

Lamborghini, Urus S,Lamborghini, Urus S,Lamborghini, Urus S,Lamborghini, Urus S,
Zobraziť galériu
(13)
Domov
Zdieľať
Diskusia