Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. augusta 2022, 19:00
Čas čítania 1:08
Martin Mičuda

Vylepšené super-SUV od Lamborghini má až 666 koní, špeciálny režim Rally a maximálku 306 km/h

Vylepšené super-SUV od Lamborghini má až 666 koní, špeciálny režim Rally a maximálku 306 km/h
Zdroj: Lamborghini
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY
Uložiť Uložené

Verzia Performante je o 47 kilogramov ľahšia a o 16 koní výkonnejšia ako „klasický“ Urus.

Lamborghini pred niekoľkými týždňami oznámilo príchod ešte ostrejšej verzie svojho super-SUV, a to formou nového rekordu na slávnom vrchu Pikes Peak. Vtedy ešte zamaskovaný exemplár zdolal približne 20-kilometrovú trať v čase 10 minút a 32 sekúnd, čím prekonal doterajšieho držiteľa rekordu (Bentley Bentayga) o vyše 17 sekúnd. V uplynulých hodinách nám automobilka nového rekordéra predstavuje v plnej kráse, pretože oficiálne odhaľuje nový Urus Performance.

Odporúčané
Vyskúšali sme americký Ford Explorer. Prečo je unikátom na trhu a v čom má opačný prístup ako európska konkurencia? Vyskúšali sme americký Ford Explorer. Prečo je unikátom na trhu a v čom má opačný prístup ako európska konkurencia? 15. júla 2022, 9:30

Novinka má naďalej zaujať svojou všestrannosťou, medzičasom však Urus chce zaručiť ešte pozoruhodnejšiu dynamiku a jazdné vlastnosti. Vyhotovenie Performante možno toho na prvý pohľad veľa nemení, v skutočnosti však výkonné SUV dostalo ešte agresívnejšie tvarované nárazníky, novú prednú kapotu, rozmernejší strešný spojler a difúzor či nové až 23" disky. Urus Performante má byť zároveň esúvečko, ktoré vo svojej triede disponuje najväčším počtom dielov z uhlíkových vlákien. O nanovo vyladený výfukový systém sa stará spoločnosť Akrapovič.

Lamborghini, Urus, Urus Performante,
Zdroj: Lamborghini

Množstvo nových karbónových častí zaručuje nielen ešte športovejší vzhľad, ale aj zníženie hmotnosti o 47 kilogramov. Okrem estetického pritvrdenia však Lambo upravuje aj techniku – rozchod kolies je širší o 16 milimetrov, zatiaľ čo upravený podvozok s tuhšie naladenými pružinami i stabilizátormi znížili o 20 milimetrov. Špeciálne pre tento model vyvinuli aj pneumatiky značky Pirelli. V interiéri pribudla početnejšie zastúpená Alcantara a nový špeciálny jazdný režim Rally, ktorý je určený na rýchlu jazdu na nespevnenom povrchu. 

Odporúčané
Vyskúšali sme BMW, ktoré vyzerá zvláštne, no z technickej stránky je to najlepšie elektrické SUV, aké sme zažili Vyskúšali sme BMW, ktoré vyzerá zvláštne, no z technickej stránky je to najlepšie elektrické SUV, aké sme zažili 14. apríla 2022, 12:30

Samozrejme, zmeny neobišli ani pohonnú jednotku. Štvorlitrový benzínový osemvalec, ktorému sekundujú dve turbodúchadlá, má vo verzii Performante až 490 Nm, teda príznačných 666 koní a krútiaci moment 850 Nm. Vďaka zvýšeniu výkonu a zároveň zníženej hmotnosti dokáže vyše 2,1-tonové SUV akcelerovať na rýchlosť 100 km/h z pokoja len za 3,3 sekundy (o 0,3 s rýchlejšie než „klasický“ Urus), maximálna rýchlosť je pritom až 306 km/h. Novinka sa k prvým zákazníkom dostane ešte tento rok.

Lamborghini, Urus, Urus Performante,Lamborghini, Urus, Urus Performante,Lamborghini, Urus, Urus Performante,Lamborghini, Urus, Urus Performante,
Zobraziť galériu
(23)
Domov
Zdieľať
Diskusia