Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. septembra 2022, 9:30
Čas čítania 9:50
Denisa Šútorová

Slovenka Anabela študuje v Paríži módny dizajn. Seriál Emily v Paríži je podľa nej strašné klišé

Slovenka Anabela študuje v Paríži módny dizajn. Seriál Emily v Paríži je podľa nej strašné klišé
Zdroj: Archív/Anabela Krottáková
MÓDA MÓDA
Uložiť Uložené

Anabela si splnila sen o štúdiu módy v Paríži. Ak chceš prežiť v mekke módy, potrebuješ odhodlanie a, samozrejme, nie je to zadarmo. Módna škola v tomto meste ti však otvára dvere do skutočne veľkého sveta.

Anabela Krottáková zo Serede si plní sen o módnom návrhárstve v Paríži na prestížnej univerzite ESMOD, kde študuje módny dizajn. Napriek tomu, že je ešte len na začiatku svojho štúdia, talentovaná a ambiciózna Slovenka naozaj nezaháľa. Na konte má spoluprácu so značkou NAF NAF či s obchodom Leclaireur, stážovala u slovenského dizajnéra Lukáša Krnáča či asistovala pri tvorbe prehliadky Jill Sanders a Acne Studios. 

„Áno, študovať módu v Paríži znie naozaj ako klišé. Predtým som bola na obchodnej akadémii, čo je vlastne niečo úplne iné, ako robím teraz. Bolo to tam len o číslach, kreativita tam nemala miesto. Móda ma však vždy veľmi bavila a bola pre mňa dôležitou súčasťou života,“ hovorí nádejná módna dizajnérka.

Po tom, ako strávila semester v New Yorku, kde sa venovala módnemu stylingu, sa jej pred očami začal objavovať jasný cieľ: študovať módny dizajn. Som nesmierne vďačná za to, kde dnes som, aj keď to stále vnímam ako len začiatok,“ priznáva skromne.

Slovenka zo Serede študuje v Paríži módny dizajn. Úprimne prezradila, ako sa jej na prestížnu školu podarilo dostať, a aj to, prečo je ťažké sa na nej udržať.
Slovenka zo Serede študuje v Paríži módny dizajn. Úprimne prezradila, ako sa jej na prestížnu školu podarilo dostať, a aj to, prečo je ťažké sa na nej udržať. Zdroj: Archív: Anabela Krottáková


„To, že som predtým nemala umeleckú školu, možno bolo na jednej strane aj fajn. Nemala som v hlave toľko pravidiel, čo sa smie a nesmie, že nejaký model sa môže technicky ťažko spracovať. Nemať pravidlá mi dalo slobodu a otvorilo možnosti v rámci dizajnu,“ dodáva.

Odporúčané
TOP 15 tričiek s krátkymi rukávmi na leto 2024. Trendy je minimalizmus aj výrazné grafiky TOP 15 tričiek s krátkymi rukávmi na leto 2024. Trendy je minimalizmus aj výrazné grafiky 19. apríla 2024, 11:00

V rozhovore ti prezradí zaujímavosti o štúdiu, ako prebiehajú skúšky, aké máva hodiny, ale aj to, kde sa v Paríži dobre naješ a ktorý diskoklub by si rozhodne nemal vynechať. 

V Refresheri ti radi prinášame príbehy úspešných Slovákov. Ak ťa bavia články o inšpiratívnych ľuďoch, ktorí vynikajú v módnom priemysle, umení či kultúre, staň sa členom klubu REFRESHER+ a všetky články si prečítaj bez obmedzení.

Keby si si nanovo vytvárala profil na sociálnej sieti, ako by si sa v ňom opísala?

Volám sa Anabela Krottáková, mám 21 rokov a pochádzam zo Serede. Študujem módny dizajn v Paríži, zbožňujem matchu, v šatníku rada kombinujem streetstyle aj chic. Veľmi ma inšpiruje architektúra, určite som skôr milovník avantgardy a extravagancie ako klasiky. Mám rada voľnosť v tvorbe, ale aj v živote. Mojou obľúbenou značkou je Comme Des Garçons a... som tak trochu šialená.

Slovenka Anabela, ktorá v Paríži študuje módny dizajn povedala, čo si myslí o Emily in Paris, Francúzoch, ale aj to, kde sa dobre zabavíš a naješ.
Slovenka Anabela, ktorá v Paríži študuje módny dizajn povedala, čo si myslí o Emily in Paris, Francúzoch, ale aj to, kde sa dobre zabavíš a naješ. Zdroj: Archív/Anabela Krottáková

Čo ťa zavialo do zahraničia, prečo si nechcela zostať na škole doma?

Vždy som si akosi uvedomovala, že doma vôbec nezapadám. Myšlienkami som taktiež bola stále v zahraničí – aj preto, že som veľa cestovala. Keď som mala 17, rodičia mi dopriali ísť na rok do Ameriky a semester som strávila v New Yorku, kde som si robila kurz módneho stylingu.

Odporúčané
Chiara Ferragni: jedna z najvplyvnejších influenceriek na svete prichádza o reputáciu. Koľko si pýta za jeden príspevok? Chiara Ferragni: jedna z najvplyvnejších influenceriek na svete prichádza o reputáciu. Koľko si pýta za jeden príspevok? 14. apríla 2024, 9:30

New York ma skutočne uchvátil, bol multikultúrny, na každom kroku som stretávala zaujímavých ľudí, mohla si chodiť akokoľvek oblečená, byť ktokoľvek, robiť čokoľvek, nikto sa nad tým nepozastavoval. Vedela som, že na výšku sa chcem rozhodne vrátiť tam. 

Napriek tomu, aký bol New York úžasný, aj tak všetci chceli ísť do Paríža. Počúvala som o ňom z každej strany. Tak som si povedala, že to tam skúsim aj ja. 

Začala som však premýšľať nad tým, ako byť bližšie doma. Aj finančne je Európa oveľa prístupnejšia. Všetci tí, ktorí mi o Paríži rozprávali, mali o ňom pravdu. Paríž je pre mňa úplne najlepší zo všetkých miest, ktoré som navštívila. Stačí, že sa tu človek prejde po ulici, a je skrátka šťastný.

Ako sa ti podarilo dostať z obchodnej akadémie na takúto prestížnu univerzitu?Umelecký základ som veru nemala, nie to ešte umeleckú školu. Tancovala som, to bolo najbližšie, ako som mala k umeniu. Nekreslila som, nešila. Pochybnosti tam, samozrejme, boli. Vedela som však, že ak to naozaj chcem, budem to musieť trošku „pushnúť“ a dať zo seba maximum.

Začala som sa teda pripravovať na prijímačky a robiť si portfólio. Takisto som absolvovala rôzne kurzy, napríklad v Slovak Fashion Council v Bratislave, kde mi dali osobný couching. Vďaka tomu som zistila, že to pôjde. Chcelo to jediné: tvrdo zamakať.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 121253 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa Anabela pripravovala na prijímačky na prestížnu univerzitu v Paríži.
  • Prečo jej slovenský inštitút neudelil štipendium.
  • Čo všetko musela urobiť preto, aby sa z obchodnej akadémie dostala na módny dizajn.
  • Ako prebiehajú hodiny a skúšky a či sú francúzski učitelia prísni.
  • Čo by si mal pred sťahovaním do Paríža určite vedieť.
  • V čom vidí Anabela výhodu štúdia na zahraničnej škole a v čom je ESMOD iná ako slovenské umelecké školy.
  • Čo si myslí o Emily v Paríži a Francúzoch.
  • V čom sú parížske kluby iné od tých slovenských.
Domov
Zdieľať
Diskusia