Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. septembra 2022, 13:30
Čas čítania 2:46
Dominik Vetrák

Rings of Power ťa ohúri vizuálom, no príliš pomalé tempo ťa nepríjemne vráti do reality – nie je to žiaden Pán prsteňov

FILMY A SERIÁLY PÁN PRSTEŇOV – SERIÁL (RINGS OF POWER)
Uložiť Uložené

Videli sme prvé dve epizódy The Lord of the Rings: Rings of Power, a aj keď sme spokojní, rozhodne nie sme nadšení.

Dlhoočakávaný seriálový Pán prsteňov s názvom The Lord of the Rings: The Rings of Power má za sebou prvé dve časti, ktoré mali premiéru exkluzívne na streamovacej službe Amazon Prime Video. Režíroval ich J. A. Bayona (Jurský svet 2, The Impossible), hudbu zložil Bear McCreary (videohra God of War) a seriál vytvorili J. D. Payne a Patrick McKay, neznámi tvorcovia, v ktorých filmografii toho veľa nenájdeš, aj keď už spolu píšu scenáre 20 rokov.

Odporúčané
Kinoprogram v septembri po dlhom čase vyprázdni naše peňaženky. Priprav sa na komédie, veľkolepé akčné filmy či oscarové drámy Kinoprogram v septembri po dlhom čase vyprázdni naše peňaženky. Priprav sa na komédie, veľkolepé akčné filmy či oscarové drámy 2. septembra 2022, 11:00

Výsledkom je po prvých dvoch epizódach seriál, pri ktorom je cítiť, že doň tvorcovia naliali lásku k Stredozemi a svetu spisovateľa J. R. R. Tolkiena, no klamali by sme, ak by sme tvrdili, že sme zo seriálu nadšení. 

Rings of Power zachytáva dej tisícky rokov pred začiatkom Pána prsteňov. Sledujeme v ňom úsilie ľudí žiť v pokoji, zatiaľ čo ich strážia elfovia. Elfka Galadriel sa so skupinou odvážnych bojovníkov vydala hľadať pozostatky Morgothovej armády, ktorej má veliť Sauron, no ani po stáročiach takmer nič nenájdu.

Rings of Power
Zdroj: Amazon Prime Video

Kráľ elfov ju teda povolá späť a následne jej dopraje návrat do zasnúbenej zeme elfov – Valinoru. Galadriel však cíti, že jej osud je ešte spätý so Stredozemou, a verí, že Sauron číha v tieňoch a pripravuje sa na návrat. 

Medzitým sledujeme pokojný život skupiny z druhu hobitov, harfoots, ktorým skríži životy záhadná mužská postava z nebies. V druhej časti nás potešila prítomnosť trpaslíkov na čele s princom Durinom, ktorého sme zastihli v nádhernej a slávnej trpasličej pevnosti  Khazad-dûm. Práve scény s trpaslíkmi a elfom Elrondom boli zrejme highlightom prvých dvoch epizód, ktorých problémom je, že sa značne vlečú a dej nepostupuje dostatočne rýchlym tempom. 

Odporúčané
Finále Rings of Power odhalilo, kto je Sauron a kto je mysteriózny mág, ktorý spadol z nebies Finále Rings of Power odhalilo, kto je Sauron a kto je mysteriózny mág, ktorý spadol z nebies 17. októbra 2022, 10:23

Rings of Power môžeme aktuálne porovnávať s ďalším obrovským fantasy seriálom – House of the Dragon. Seriál zo sveta Game of Thrones má oveľa lepšie tempo a aj zaujímavejšie postavy, pričom príbeh a hlavné zápletky deja sa pohli oveľa skôr a zásadnejším spôsobom. Oproti tomu vyzerá príbeh Rings of Power ako zbytočne natiahnutý úvod, takže zatiaľ nemáme predstavu, kam presne sa dej vyvinie, hoci vieme, že zahrnie aj výrobu slávnych prsteňov moci. 

Rings of Power
Zdroj: Amazon Prime Video

Rings of Power sa zase môže pýšiť krajším vizuálom a prepracovanejšími počítačovými trikmi. Spoločnosť Amazon do výroby prvej série naliala stovky miliónov dolárov, čo vidieť na kvalite kostýmov, kulís, trikov, akčných scén a celkového vizuálu, ktorý má ďaleko od 99 percent televíznej a streamingovej tvorby. 

Očarujúci vizuál a vysoké produkčné hodnoty však nenahradia problematický scenár, ktorý sa zatiaľ točí v kruhu a divákovi nepredstavil nejaký základný háčik, ktorého by sa mohol chytiť. Aj napriek tomu, že majú prvé dve časti viac ako dve hodiny, okrem Galadriel sme nestihli dôkladnejšie spoznať žiadnu inú postavu. 

Vyzerá to tak, že aj Rings of Power bude trpieť typickým neduhom scenáristickej tvorby pri seriáloch, keď majú tvorcovia problém vykresliť zaujímavé a komplexné charaktery postáv aj napriek tomu, že na to majú oveľa viac priestoru ako ich filmoví kolegovia. Filmový Pán prsteňov a dokonca aj Hobit dokázali so svojimi postavami urobiť v priebehu pol hodiny viac ako Rings of Power za vyše dvoch hodín.

Odporúčané
RECENZIA: Rings of Power RECENZIA: Rings of Power 15. októbra 2022, 10:30

Postavy sa medzi sebou rozprávajú takmer počas celej stopáže, ale aj napriek tomu len málokedy povedia niečo relevantné a zaujímavé. Už po dopozeraní prvých dvoch častí sme mali problém rozpamätať sa na dialógy a ich témy. 

Seriál Pán prsteňov.
Seriál Pán prsteňov. Zdroj: Amazon Prime Video

Herci sú zaujímaví, ale seriálu veľmi chýba skutočná hviezda, ktorá by svojou charizmou a talentom pozdvihla svoje scény. Neohúrila nás ani réžia J. A. Bayonu, ktorý musel až príliš často skákať medzi dejovými líniami naprieč celou Stredozemou bez nejakého jasného bodu. Dúfali sme aj vo viac oslnivých záberov Stredozeme, a aj keď nikto nečakal, že hneď v prvých dvoch častiach bude megalomanská akcia, rozhodne by to potešilo. 

Lord of the Rings a jeho tvorcovia vykročili vpred správnou nohou, no po pozretí prvých dvoch častí nemáme dojem, že by šlo o niečo, z čoho by „odpálilo dekel“ či už fanúšikom Stredozeme, alebo úplným nováčikom. Ak máš v súčasnosti čas na len jeden fantasy seriál, odporúčame siahnuť po House of the Dragon na HBO Max.

Po skončení oboch seriálov sa to možno zmení a v recenzii budeme vychvaľovať Rings of Power do nebies, po dvoch epizódach však udeľujeme sedem a pol bodu z desiatich. S nižšími očakávaniami si to rozhodne užiješ, akurát nečakaj „pokračovanie“ trilógie Pána prsteňov.

Domov
Zdieľať
Diskusia