Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. augusta 2022, 10:30
Čas čítania 3:39
Tímea Krauszová

RECENZIA: Ďalších 365 dní. Dobrý film iba na sexe nepostavíš, chýbajú dobrí herci a silný scenár

RECENZIA: Ďalších 365 dní. Dobrý film iba na sexe nepostavíš, chýbajú dobrí herci a silný scenár
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY FILMY 2022 NETFLIX NETFLIX FILMY NETFLIX FILMY 2022 NOVÉ FILMY NOVÉ FILMY S DABINGOM THE NEXT 365 DAYS
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Veľké finále erotickej trilógie sklame najmä tých, ktorí príbeh poznajú z kníh.

Posledná časť softcore trilógie o vášni medzi podnikateľkou a návrhárkou Laurou a jej mafiánskym manželom Massimom je späť. The Next 365 Days prichádza len niekoľko mesiacov po predchádzajúcej časti a pozýva ťa na sicílsku pláž aj na poľský vidiek. Poľsko-anglický film má takmer dve hodiny, ale fanúšikov knižnej trilógie zrejme sklame, pretože sa od príbehu značne odkláňa. Pozor, nasledujúce riadky obsahujú spoilery. Ak si film ešte nevidel, možno by si mal tento článok zatiaľ vynechať.

Väčšina ľudí si však film zrejme zapne v očakávaní, či erotické scény opäť ohúria. Musíme uznať, že nie sú zlé. Podiel na tom mala aj koordinátorka intimity, ktorú tvorcovia najali už pri prvej časti. V mnohom sa však tretia časť od predošlej nelíšila: herecké výkony nie sú najsilnejšie, réžia sa plne opiera o hudbu a pekné polonahé telá a kamera miluje dlhé zábery na okolie, pretože sa nemôže spoľahnúť len na silný, nebodaj neverbálny dialóg medzi postavami.

Ďalších 365 dní

Začnime sexom, pretože toho je vo filme znovu veľa. Šteklivé scény sa začínajú už necelé dve minúty od začiatku filmu, pričom je jasné, že Laura robí všetko pre to, aby oživila vzťah medzi ňou a Massimom. Čoskoro však začne mať flashbacky – vracajú sa jej spomienky z ostrova, na ktorom žila s Nachom. Prichádzajú vždy v najhorších momentoch, napríklad vo sne, z ktorého ju zobudí sex s Massimom. Hranice medzi nimi jej myseľ postupne zotiera a Laura stráca prehľad o tom, ktorého z nich vlastne chce.

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Trilery o kanibalovi a mimozemšťanoch, politicky nekorektná akčná jazda aj kultový Hriešny tanec Čo pozerať cez víkend? Trilery o kanibalovi a mimozemšťanoch, politicky nekorektná akčná jazda aj kultový Hriešny tanec 20. apríla 2024, 9:00

Tentoraz nechýba ani sex v trojke s oboma mužmi naraz, ktorý sa odohráva vo sne hlavnej hrdinky (na vzor trojky, o ktorej sníva Sookie v True Blood). Takže všetci, ktorí sa nevedia rozhodnúť, ktorému z nich držia palce, sa konečne s Laurou dokážu zžiť.

Pravdou je, že Laura počas celého filmu prechádza akousi krízou, pretože miluje oboch. Jeden ju v minulosti uniesol, druhý ju oklamal, ani jedného z nich zrejme dosť dobre nepozná a pocit dobrodružstva a vzrušenia rýchlo vo filme nahradí zúfalá nerozhodnosť. Nechýbajú vyznania lásky či prejavy agresívneho hnevu, ktoré tak diváka naklonia na stranu jedného z dvoch adeptov o Laurino srdce. Cítime sa zmanipulovaní? Nie, pretože vzťahy už od začiatku nestoja na zdravých základoch.

Odporúčané
Poľský film 365 dní je stokrát šteklivejší ako 50 odtieňov sivej: Hrdinka má presne rok na to, aby sa do svojho únoscu zamilovala Poľský film 365 dní je stokrát šteklivejší ako 50 odtieňov sivej: Hrdinka má presne rok na to, aby sa do svojho únoscu zamilovala 10. júna 2020, 16:38

Rozdiel medzi dvoma mužmi je jednoznačný: Nacho si na ňu na rozdiel od Massima nájde čas. Nenúti ju ostať s ním, necháva jej priestor, skladá jej komplimenty. Život s Massimom však často musí ustúpiť jeho kariére mafiána. V tomto sa príbeh v skutočnosti vôbec neposúva, keďže manželskú krízu mali už krátko po svadbe v druhej časti.

Je to tradičné klišé o zaneprázdnenom mužovi, ktorý nevníma, že žena chce jeho pozornosť, a o stále zúfalejšej žene, ktorá sa naplno ponorí do práce. Laure sa tak podarí dokončiť svoju prvú módnu kolekciu a čoskoro odcestuje aj s kamarátkou Oľgou do Portugalska.

Netflix, 365 dni, the next 365 days
Zdroj: Netflix

Pre zábudlivých pripomenieme, že v prvej časti Laura prišla o dieťa a pred Massimom to tajila. Massimo je mafián, ktorý ju v jednotke uniesol a dal jej rok, aby sa doňho zaľúbila, čo sa aj stalo. Na konci druhej časti takmer prišla o život pre komplot Massimovho brata, ktorý pri prestrelke zomrel. Okrem toho sa zaľúbila do Nacha, ktorý sa k nej dostal ako záhradník, no vysvitlo, že aj on je synom z mafiánskej rodiny. Samozrejme, že je Massimov najväčší rival.

Už pri druhej časti erotickej trilógie sme kritizovali, že film je ako jeden dlhý hudobný videoklip. Tohto žánru sa tvorcovia držali aj pri ďalšej časti. Piesní zaznie naozaj veľa a prakticky každú scénu, na ktorej záleží, uvádza hudba. Texty občas hovoria za hercov a nastavujú atmosféru, robia to však prvoplánovo. Divák má pocit, že časť zodpovednosti za vyrozprávanie príbehu preniesli na soundtrack.

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Príbeh chlapíka s 23 osobnosťami, neslušný návrh miliardára aj bizarné skutočné príbehy Čo pozerať cez víkend? Príbeh chlapíka s 23 osobnosťami, neslušný návrh miliardára aj bizarné skutočné príbehy 13. apríla 2024, 8:00

Pravých fanúšikov však poteší, že zaznie aj pieseň jedného z hlavných aktérov. Herec Michele Morrone, ktorý stvárňuje mafiána Massima, pripravuje nový album a jeho pieseň Angels sa režisérom zapáčila natoľko, že ju použili aj vo filme.

Treba povedať, že hoci z výrazov tvárí hercov je jasné, čo ich postavy trápi, vo veľkom sa spoliehajú na dialógy a hudobný „podmaz“. Laura prehlbujúcu sa krízu dopodrobna (a po poľsky) rozoberá s Oľgou. Potom sa jej cesty znovu skrížia s Nachom, čo jej ešte viac zamotá hlavu. Napokon navštívi svojich rodičov, ktorým sa prizná, že nevie, ako si vybrať. Zaznie niekoľko dobre mienených rodičovských rád a Laura sa napokon vracia na Sicíliu, aby Massimovi oznámila, ako sa rozhodla.

netflix, the next 365 days, 365 dní
Zdroj: Netflix

Pravdou je, že Netflix je už preplnený oddychovkami. Ak hľadáš víkendovú zábavu, možno si radšej vyber niečo iné. Očakávaný záver trilógie je totiž miernym sklamaním a nepodarilo sa nám celé dve hodiny udržať pozornosť. Kamera sa totiž zbytočne dlho venuje scénam z klubov, pláží či ciest.

Divákom ukazuje portugalské more, poľské kopce a dedinky či blikajúce svetlá z párty toľko, až je to otravné. Zábery ako z videoklipov vypĺňajú dlhé minúty, počas ktorých sa divák začne nudiť a po ktorých zvyčajne scény nemajú dosť sily, aby ho vtiahli späť na sto percent. Vo filme je pár svetlých momentov vrátane niektorých erotických scén, ale v istom bode nám prestalo záležať na tom, čo si Laura vyberie. Len nech si už vyberie!

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Provokatívna oscarová komédia s Emmou Stone, Breakfast at Tiffany’s aj drsná kriminálka o rasizme Čo pozerať cez víkend? Provokatívna oscarová komédia s Emmou Stone, Breakfast at Tiffany’s aj drsná kriminálka o rasizme 6. apríla 2024, 10:00

Zrejme najlepším výkonom z pohľadu scenára aj herečky je komická scéna, kde sa ochrankár snaží dostať podnapitú Oľgu do jej izby. Úspech trilógie vo veľkej miere stojí na príťažlivých hercoch a herečkách a na prísľube erotiky a vášne.

Pre pomalý večer bez programu je The Next 365 Days možno fajn spoločníkom. Netrúfneme si dať mu viac ako 3 body z 10, pretože aj Netflix to vie robiť lepšie. Ak ťa však bavia filmy s erotickými scénami, tu nájdeš fresh výber tých najlepších.

Odporúčané
10 najlepších erotických filmov (Rebríček) 10 najlepších erotických filmov (Rebríček) 2. júna 2022, 14:30
Domov
Zdieľať
Diskusia