Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. augusta 2022, 7:17
Čas čítania 1:11
Tímea Krauszová

Ryanair ruší 8 liniek z Budapešti, ďalším 7 znižuje frekvenciu. Dôvodom je daň, ktorú šéf firmy označuje za idiotskú

NEWS CESTOVANIE CESTOVNÝ RUCH SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Dôvodom je nová maďarská daň, ktorá zvyšuje náklady spoločnosti.

Letecká spoločnosť Ryanair oznámila koniec ôsmim spojom z maďarského hlavného mesta. Okrem toho znižuje frekvenciu ďalších siedmich liniek z a do Budapešti. Dôvodom je nová daň, ktorá je v platnosti od 1. júla. Podľa nových pravidiel musia aerolinky zaplatiť za každého cestujúceho, ktorý odlieta z Maďarska.

Podľa Telexu ide o daň, ktorú maďarská vláda uvalila na firmy s „mimoriadnym ziskom“. Šéf Ryanairu argumentuje tým, že letecké spoločnosti a cestovný priemysel vo všeobecnosti boli počas pandémie stratové a daň považuje za „idiotskú“.

Linky presunú aj na Slovensko

Nová daň sa pohybuje vo výške od desať (v prípade letov v rámci Európy) do dvadsaťpäť eur (v prípade letov mimo Európy). Ryanair ju po novom pripočíta k cene leteniek, no museli ju doplatiť aj cestujúci, ktorí už mali zakúpené letenky. CEO spoločnosti Michael O’Leary vo vyhlásení povedal, že jediné, čo nová daň dosiahla, sú vyššie ceny za lety do alebo z Maďarska v porovnaní s ostatnými stredoeurópskymi krajinami.

„Tieto spoje a linky presunieme do iných nízkonákladových susedných krajín ako napríklad Slovensko, Rakúsko, Chorvátsko a Rumunsko. Žiadna z nich nevyberá žiadnu idiotskú daň za mimoriadny zisk od stratových leteckých spoločností.“ Zmenu zavádzajú od novembra a cestujúci, ktorých sa týka, dostanú e-mailom v najbližších dňoch informácie o svojich možnostiach.

Ryanair im ponúkne vrátenie peňazí alebo si môžu letenku prebookovať na iné letisko.

Osem zrušených liniek Ryanaru z a do Budapešti:
Bordeaux
Bournemouth
Kolín
Kaunas
Krakov
Lappeenranta
Riga
Turín

Sedem liniek, ktorým znižujú frekvenciu:
Ammán
Bristol
Pisa
Praha
Sofia
Tel Aviv
Varšava

Maďarská daň však nie je jediným dôvodom pre drahšie lety. Desaťeurovým letenkám podľa šéfa Ryanairu odzvonilo. „Nie je pochýb o tom, že naše veľmi lacné ceny leteniek – tie za euro, ale aj 9,99 eur, nasledujúce roky neuvidíte,“ povedal v rozhovore pre BBC Radio 4. Priemerné ceny letov sa podľa neho v priebehu nasledujúcich piatich rokov zvýšia zo súčasných 40 eur na približne 50 eur. Dôvodom je brexit aj drahé palivo.

Domov
Zdieľať
Diskusia