Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
10. augusta 2022, 16:53
Čas čítania 1:51
Tímea Krauszová

Becca o sexuálnom obťažovaní: Počas moderovania ma primátor pritlačil k sebe a rukou pokračoval až na môj bok

Becca o sexuálnom obťažovaní: Počas moderovania ma primátor pritlačil k sebe a rukou pokračoval až na môj bok
Zdroj: Becca (se svolením)
NEWS SEXUÁLNE OBŤAŽOVANIE SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Moderátorka apeluje na ľudí, aby sa ozvali, keď sú svedkami obťažovania.

Moderátorka Katarína Balážiová známa pod menom Becca prehovorila o obťažovaní, ktoré zažila počas moderovania. Šlo o kultúrne podujatie v Sabinove, počas ktorého sa jej podľa jej slov dotýkal primátor mesta Michal Repaský. Hoci sa od neho snažila odtiahnuť, neprestal ju objímať okolo pása, opisuje vo videu na Tiktoku. Podľa prešovského Korzára videli obťažovanie viacerí svedkovia, samotný primátor to popiera. 

Chcela sa odtiahnuť

Becca vo videu opisuje, že počas moderovania ju Repaský objal okolo pása. „Pritlačil ma k sebe a rukou pokračoval až k môjmu zadku na boku a úplne silno ma stlačil.“

Moderátorka tvrdí, že sa snažila jeho ruku od svojho boku odtlačiť, pretože jej bola situácia nepríjemná, ale nešlo to. Robila to dvoma rukami – mikrofón v tej chvíli držal v ruke primátor –, a preto je presvedčená, že jej odpor musel cítiť. „Neviem, či vedome alebo nevedome, pritlačil na mňa ešte väčšou silou,“ povedala.

Odporúčané
MANUÁL: Čo zahŕňa sexuálne obťažovanie? Môžem ešte žene podržať dvere alebo objať svojho kolegu? MANUÁL: Čo zahŕňa sexuálne obťažovanie? Môžem ešte žene podržať dvere alebo objať svojho kolegu? 3. februára 2022, 9:30

Vo videu ľudí vyzýva, aby sa ozvali, keď vidia vo svojom okolí obťažovanie. Môže to pomôcť osobe, ktorá je v nepríjemnej situácii, ale byť zároveň príkladom pre ďalších, ktorých to povzbudí nabudúce sa ozvať tiež.

„Myslím, že už bolo dosť časov, keď na evente niekto obchytkáva moderátorku, obzvlášť ak je to politik. Chápem, že rozoznať osobný priestor iných ľudí je náročné často aj u ľudí, ktorých poznáme. A preto by som túto situáciu vôbec neriešila a chápala, ak by ma primátor po mojom prejavenom odpore pustil, čo však neurobil,“ dodáva.

Primátor obťažovanie popiera

Podľa prešovského Korzára videli neželaný dotyk viacerí ľudia, ktorí sa na akcii zúčastnili pracovne. Napríklad zamestnanci cateringovej firmy pre denník povedali, že moderátorkin odpor bol zrejmý. „Pri príhovore pána primátora si začal Beccu priťahovať ľavou rukou k sebe, na čo Becca reagovala tak, že si ho začala evidentne od seba odtláčať. Čím ho ale viac odtláčala, o to viac si ju k sebe pritisol, dokonca jeho ruka smerovala k zadku. Správanie pána primátora voči Becce bolo úplne nevhodné,“ povedali pre Korzár.

Fotky či videá, ktoré by zachytili situáciu, nie sú. Repaský však obvinenie popiera. Pripustil, že ku kontaktu s Beccou mohlo dôjsť. Ona mu blahoželala k narodeninám a on sa nakláňal k mikrofónu. Podľa Repaského držala mikrofón oboma rukami Becca. Kontakt medzi nimi podľa jeho slov netrval dlhšie ako dve sekundy a nešlo o nič intenzívne alebo nepríjemné.

Odporúčané
PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí 24. marca 2024, 6:20

Jeho slová potvrdil aj mestský poslanec Radoslav Ernst, ktorý pre Korzár povedal, že celý kontakt trval len pár sekúnd a zo strany moderátorky si žiadnu reakciu nevšimol. „Ak sa jej dotkol, tak to bolo vyvolané úprimnou ľudskou radosťou v danej situácii, ale určite to nevyzeralo na nejaký sexuálny prejav,“ povedal.

Nechcené dotyky sú len jedným zo spôsobov sexuálneho obťažovania. Prečítaj si, čo všetko do tejto kategórie patrí a ako sa voči tomu brániť.

@beccatojeona Keď uvidíte, že sa niekomu deje niečo podobné, nebuďte ticho 🙏🏽🤌🏽#harassmentawareness #obťažovanie #beccatojeona ♬ original sound - Becca

Domov
Zdieľať
Diskusia