Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. augusta 2022, 10:30
Čas čítania 5:02
Dominik Vetrák

Zoradili sme filmy o Predátorovi od najhoršieho po najlepší. Oplatí sa vidieť všetky časti?

FILMY A SERIÁLY NAJLEPŠIE FILMY PREDÁTOR PREDÁTOR PREY
Uložiť Uložené

Videli sme 5 filmov o Predátoroch. Ktoré sú tie úplne najlepšie?

Prey (Predátor: Korisť) je najnovší film zo série o mimozemskom lovcovi, ktorý navštevuje rôzne planéty vo vesmíre s cieľom nájsť ultimátnu korisť, ktorú sa oplatí uloviť. Táto séria má za sebou päť samostatných a dva spoločné filmy so sériou Votrelec. Tie však fungujú prinajlepšom na úrovni guilty pleasures, keďže objektívne nejde o veľmi kvalitné filmy. Fanúšikovia oboch mimozemšťanov si ich však možno užijú aspoň z akčného hľadiska. 

Samotná séria o Predátoroch je už o čosi kvalitnejšia. Vzhľadom na skvelé hodnotenia a aj naše nadšené dojmy z filmu Prey sme sa rozhodli, že si pozrieme znovu všetky časti a dáme dokopy rebríček filmov z tejto série. Ak sa chceš dozvedieť, ktorý je najlepší, kde sa umiestnil Prey a ktoré časti sa oplatí vidieť, podpor nás a staň sa členom klubu Refresher+.

Pod názvami filmov nájdeš aj priemerné hodnotenie recenzentov na serveri Rotten Tomatoes (RT). RT združuje hodnotenia profesionálnych recenzentov, takže sú trochu prísnejšie.

Odporúčané
10 najlepších hororových hier. Strach ti niektoré z nich ani nedovolí dokončiť 10 najlepších hororových hier. Strach ti niektoré z nich ani nedovolí dokončiť 8. augusta 2022, 16:30

5. Predátor 2 – 1990

Dĺžka: 1h a 49 minút
Herci: Donald Glover, Bill Paxton
Réžia: Stephen Hopkins
Scenár: Jim Thomas, John Thomas
Kde si film môžeš pozrieť: Disney+
Hodnotenie na RT: 4,9/10
Naše hodnotenie: 5,5/10

Na dvojku sme mali pozitívnejšie spomienky. Keď sme si ju však teraz pozreli znovu, nepríjemne nás zaskočila. Film negatívne zostarol z viacerých hľadísk. Akcia nie je úderná ani originálna a režisér nedokázal dostatočne logicky vyargumentovať, prečo vlastne predátor prehral.

Stereotypne pôsobilo aj vykreslenie charakterov niektorých postáv vrátane hlavnej v podaní Donalda Glovera. Ten hral večne nespokojného a naštvaného policajta, ktorý nerešpektuje autority. V niektorých scénach jeho správanie, ako aj správanie ostatných policajtov len napĺňali filmové a rasové stereotypy.

Po jednotke boli sklamaním aj postavy, na ktorých nám vôbec nezáležalo. Predátora 2 pokojne ignoruj. Jediný dôvod, prečo sa ho oplatí vidieť, je záver s vitrínou trofejí predátorov a scéna, ktorá snímku prepája s aktuálne najnovšou časťou zo série Predátor s názvom Prey.

4. The Predator – 2018

Dĺžka: 1h a 47 minút
Herci: Tevante Rhodes, Boyd Holbrook, Jacob Trembley, Olivia Munnová, Thomas Jane
Réžia: Shane Black
Scenár: Shane Black, Fred Dekker
Kde si film môžeš pozrieť: Disney+
Hodnotenie na RT: 5/10
Naše hodnotenie: 6,5/10

Režisér a scenárista Shane Black (Kiss Kiss Bang Bang, Iron Man 3, The Nice Guys) tentoraz extrémne sklamal. Jeho Predátor rozšíril mytológiu o predátorovi nelogickým spôsobom a celé to zaklincoval špeciálnym Predator Killer oblekom, ktorý má dať ľudstvu šancu v blížiacej sa invázii predátorov.

Odporúčané
10 najlepších filmov roka 2023 10 najlepších filmov roka 2023 26. decembra 2023, 12:30

Nehovoriac o tom, že štúdio pôvodne chcelo, aby režisér do potitulkovej scény vložil postavu Dutcha z jednotky hranú Arnoldom Schwarzeneggerom. Keď to Arnie odmietol, chceli ho vymeniť za postavu Ellen Ripleyovej z Votrelca. 

Prepálené finále nám však film úplne nepokazilo. Dokázali sme si v ňom užiť charizmatické a zábavné postavy a aj akciu, ktorá poriadne vygradovala až vo finále. Hlavnými postavami, ktoré tentokrát bojovali proti predátorom, boli bývalí a špeciálni vojaci so psychickými problémami.

Išlo o sympatickú skupinu „antihrdinov“, no ani oni nedokázali tvorcom zabrániť, aby premrhali potenciál filmu. The Predator je fajn béčko s niekoľkými cool akčnými scénami a podarenými hláškami. Vzhľadom na potenciál filmovej série ide však o sklamanie.

3. The Predators – 2010

Dĺžka: 1h a 47 minút
Herci: Adrien Brody, Topher Grace, Alice Bragová, Laurence Fishburne, Walton Goggins
Réžia: Nimród Antal
Scenár: Alex Litvak, Michael Finch
Kde si film môžeš pozrieť: Disney+
Hodnotenie na RT: 5,8/10
Naše hodnotenie: 7/10

Herec Adrien Brody pre rolu nabral poriadne množstvo svalovej hmoty a vžil sa do kože žoldniera bojujúceho proti trom predátorom. Jeho postava sa na začiatku filmu prebudí vo voľnom páde vysoko nad džungľou. Čoskoro zisťuje, že sa to stalo ďalším ľuďom a že ich niekto zhodil z lietadla na neznámu planétu. Vojaci a vrahovia sa musia spojiť do mierne disfunkčného tímu, ktorý čochvíľa zistí, že stojí proti veľkej presile. 

Odporúčané
10 najlepších filmov z českého filmového festivalu v Karlových Varoch: Tieto pecky zabojujú o Oscary 10 najlepších filmov z českého filmového festivalu v Karlových Varoch: Tieto pecky zabojujú o Oscary 8. júla 2023, 16:00

Postava herca Laurenca Fishburna im dá potrebné informácie o planéte a predátoroch, keďže ich sleduje už niekoľko rokov. Táto expozícia, keď tvorcovia filmu dávkujú postavám a zároveň divákovi potrebné informácie, sa však veľmi nepodarila a Fishburnova postava vo filme nemá žiadnu ďalšiu rolu. Zamrzí aj to, že scenáristi viac nepreskúmali vzťahy medzi postavami, ich konflikty a budovanie dôvery.

Samotné akčné scény a súboje sú však dostatočne zaujímavé na to, aby si vďaka nim dopozeral film až do konca. V neposlednom rade stojí za pochvalu aj rozšírenie mytológie, ktoré zďaleka nie je úžasné, ale oproti pokusom ostatných tvorcov v iných snímkach zo série je značne lepšie. Spoločne s Arnieho jednotkou je film Predators tým, ku ktorému by sme si veľmi radi pozreli pokračovanie. 

2. Prey – 2022

Dĺžka: 1h a 39 minút
Herci: Dakota Beavers, Amber Midthunderová
Réžia: Dan Trachtenberg
Scenár: Patrick Aison
Kde si film môžeš pozrieť: Disney+
Hodnotenie na RT: 7,6/10
Naše hodnotenie: 8/10

Už od oznámenia filmu a režiséra Dana Trachtenberga (10 Cloverfield Lane) sme snímke verili. Driemal v nej veľký potenciál, keďže ju chcel nadaný režisér zasadiť na začiatok 18. storočia. Plánoval pritom ukázať úplne prvý výlet predátora na našu planétu. Predátor síce mal technológiu starú 300 rokov (oproti tej, na ktorú sme bežne zvyknutí), lenže v technologickej nevýhode rozhodne nebol. Bojoval totiž proti zvieratám a ľuďom, ktorí ešte len spoznávali pušný prach. 

Odporúčané
10 vynikajúcich filmov s prekvapivými koncami a mind fu*kovými zvratmi 10 vynikajúcich filmov s prekvapivými koncami a mind fu*kovými zvratmi 6. júla 2023, 14:30

Jednou z nich je aj pôvodná obyvateľka Ameriky menom Naru, ktorá sa túži stať lovkyňou. Kmeň ju v tom však vôbec nepodporuje. Jej brat Taabe dá Naru šancu pri love tigra, no namiesto toho sa postavia predátorovi. Tvorcovia filmu trochu zbytočne naťahujú prvú polovicu filmu, no úspešne film vracajú ku koreňom. Predátor je opäť zaujímavý, komplexný lovec a ľudské postavy sú zaujímavé a sympatické, aj keď sú v podstate len dve, čo je škoda.

Režisérovi sa podarilo natočiť skvelo vyzerajúce akčné scény a štábu sa podarilo nájsť krásne prostredie na nakrúcanie. Prey je napínavý akčný film s hrdinkou, ktorej sme fandili viac ako ktorejkoľvek inej postave v sérii, až na Schwarzeneggerovho Dutcha. Škoda, že režisér nedotiahol niektoré aspekty do vyššej kvality (rozprávanie príbehu, trochu pomalšia prvá polovica a podobne), ale inak sme s Prey veľmi spokojní.

Veľmi radi by sme videli aj pokračovanie, ktoré by mohlo vysvetliť, ako sa zbraň, ktorú má v snímke Naru, dostane k predátorom, ktorí ju o 300 rokov neskôr dajú Mikeovi Harriganovi, hlavnej postave snímky Predátor 2. 

1. Predátor – 1987

Dĺžka: 1h a 47 minút
Herci: Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers, Bill Duke, Sonny Landham
Réžia: John McTiernan
Scenár: Jim Thomas, John Thomas
Kde si film môžeš pozrieť: Disney+
Hodnotenie na RT: 7/10
Naše hodnotenie: 8,5/10

Akokoľvek sme si film Prey užili, prvý Predátor je proste obrovská klasika a stále si zaslúži byť na vrchole rebríčka. Arnold Schwarzenegger sa v snímke predstavil ako major Dutch Schaefer – líder elitného komanda vyslaného do džungle. Dutch a jeho tím majú za úlohu uprostred nepriateľského územia vyslobodiť niekoľko amerických vojakov, ktorých zajali vietnamskí partizáni.

Odporúčané
10 najnudnejších slávnych alebo kritikmi ospevovaných filmov, pri ktorých zaspíš 10 najnudnejších slávnych alebo kritikmi ospevovaných filmov, pri ktorých zaspíš 18. mája 2023, 12:30

Po úspešne vykonanej akcii však americkí vojaci musia bojovať s oveľa tajomnejším a nebezpečnejším nepriateľom. Džungľa sa mení na pascu, z ktorej niet úniku, a americkí hrdinovia po prvý raz v živote poznávajú, čo je to skutočný strach.

Pôvodný predátor mal výhodu v tom, že sme predátora vôbec nepoznali. Nevedeli sme, čo číha v stromoch, ako vyzerá pod maskou, aký je nebezpečný a aké sú jeho pohnútky. Aj to robilo film nesmierne napínavým a zaujímavým. 

Samostatnou kapitolou sú hlášky a meme scény, ktoré na sociálnych sieťach žijú do dnešného dňa. Schwarzenegger je v role zabijaka predátora ikonický a užiješ si aj podarené akčné scény a sympatické postavy v podobe vojakov, ktorí sa doberajú a sarkasticky komentujú svoju beznádejnú situáciu.

Prvého Predátora už možno v rámci tejto série nikto a nič neprekoná. Ten moment prekvapenia a napätia z neznáma je už totiž preč. No a ďalší Schwarzenegger v Hollywoode tiež neexistuje. 

Domov
Zdieľať
Diskusia