Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. augusta 2022, 16:30
Čas čítania 10:47
Tímea Krauszová

10 LGBT+ ľudí o coming oute a kariére: Svoju orientáciu nikomu oznamovať nemusíš, byť iným ťa dnes nemusí stáť kariéru

REFRESHER LGBT+ ÚSPEŠNÍ SLOVÁCI
Uložiť Uložené

Coming out už nemusí byť rozsudkom smrti pre kariéru. Títo úspešní Slováci a Slovenky sú dôkazom, že orientácia nie je prekážkou.

Môže coming out v práci ovplyvniť tvoju kariéru? Úspešných Slovákov a Sloveniek sme sa opýtali, či váhali s tým, aby v práci o svojej sexuálnej orientácii hovorili otvorene. Viacerí sa zhodli v tom, že hoci môže na istý čas v práci nastať nepríjemné dusno, z dlhodobého hľadiska bol pre nich coming out oslobodzujúci. 

Pre ďalšie články o LGBT ľuďoch, ich životoch a právach klikni sem. Ľudskoprávnym otázkam a témam, ktoré sa týkajú menšín na Slovensku, sa môžeme venovať vďaka podpore našich predplatiteľov. Pridaj sa do klubu Refresher+ tiež.

Čo sme sa ľudí opýtali:
1. Obmedzovala vás vaša sexuálna orientácia v kariére?
2. Ako prebiehal váš coming out v práci?
3. Pomáhajú články o menšinových skupinách (ako tento) zlepšiť postoj spoločnosti k danej menšine?

„Otázkou je, či chcem ako LGBT+ osoba žiť s tajomstvom.“

Matej Ftáčnik, CEO Vacuumlabs

LGBT+ osoby prežívajú coming out pravidelne pri každom stretnutí s novým človekom, hovorí CEO firmy Vacuumlabs Matej Ftáčnik. Fintechové riešenia jeho spoločnosti prerazili na celom svete. Každý deň sa tak rozhoduje, s kým bude túto súčasť svojej osobnosti zdieľať a s kým nie.

Matej Ftáčnik vo svojej kancelárii vo Vacuumlabse.
Matej Ftáčnik vo svojej kancelárii vo Vacuumlabse. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

Vraví, že je každého osobným rozhodnutím, či o svojej orientácii bude alebo nebude hovoriť verejne. „Otázkou je, či chcem ako LGBT+ osoba žiť s nejakým tajomstvom, s časťou osobnosti, ktorú vo firme nezdieľam.“

Ftáčnik podniká väčšinu svojho života a ľudí okolo seba si starostlivo vyberá. „Od môjho verejného coming outu to o mne vedeli aj ľudia v práci a nepredstavovalo to žiaden problém. V podnikateľskom a startupovom svete ľudia bežne vidia veľmi diverzné tímy, takže ich to nemôže prekvapiť. Investori rozumejú tomu, že inakosť zvyšuje kreativitu a inovácie.“

Odporúčané
CEO Vacuumlabsu Matej Ftáčnik: Zo Slovenska môžeme exportovať do sveta schopnosť robiť dobré bankové služby CEO Vacuumlabsu Matej Ftáčnik: Zo Slovenska môžeme exportovať do sveta schopnosť robiť dobré bankové služby 23. novembra 2021, 9:30

Podľa Ftáčnika majú diverzné tímy väčšiu šancu vytvoriť niečo jedinečné. Ľudia, ktorí sa dokázali popasovať s problémami súvisiacimi s ich inakosťou, sa v očiach investorov dokážu efektívnejšie vyrovnať s tlakom v biznise. Nepredpokladá preto, že v prostredí korporátov a nadnárodných spoločností by mohla byť sexuálna orientácia či rodová identita prekážkou. 

„Chcela by som sa dočkať dňa, keď spoločnosť nebude ľudí deliť podľa sexuálnej orientácie.“

Lucia Plaváková, politička

Aj podpredsedníčka Progresívneho Slovenska Lucia Plaváková si v živote prešla viacerými zásadnými coming outmi. Medzi priateľmi, v kruhu rodiny, v práci a naposledy aj verejne. Neboli jednoduché, no ani jeden neľutuje. 

Lucia Plaváková.
Lucia Plaváková. Zdroj: Jakub Kováč

„Coming out bol pre mňa vnútorne oslobodzujúci. Ale chcela by som sa dočkať dňa, keď to nebude vôbec žiadnou témou, lebo spoločnosť nebude deliť ľudí podľa sexuálnej orientácie,“ hovorí.

Z vlastnej skúsenosti čerpá aj v politike. „Usilujem sa okrem iného aj o to, aby stovky tisíc LGBTI ľudí na Slovensku mali rovnaké práva a ľudskú dôstojnosť ako všetci občania. Viem, čím si musia prechádzať.“ Vpred ju ženie aj jej dcéra, chce pre ňu zabezpečiť lepšiu budúcnosť. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 119143 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké je byť gejom v právnickej sfére a či konzervatívnejšie pracovné prostredie bráni LGBT ľuďom v kariére.
  • Ako kompenzujú nerovné práva pre heterosexuálne a homosexuálne páry nadnárodné korporácie.
  • Prečo chce riaditeľka škôlky dosiahnuť diverzitu v školstve po tom, čo jej v práci zakázali hovoriť pred deťmi o svojej manželke.
  • Či je podľa známeho herca a režiséra umelecké prostredie pre LGBT ľudí bezpečné.
Domov
Zdieľať
Diskusia