Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
14. júla 2022, 18:36
Čas čítania 0:46
Viktor Kniš

AKTUÁLNE: Prezidentka Zuzana Čaputová poslala Matovičov „protiinflačný balík“ na Ústavný súd

NEWS IGOR MATOVIČ ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Hlava štátu vyčíta Igorovi Matovičovi, že balík prešiel cez Národnú radu SR v skrátenom legislatívnom konaní a porušil ústavné pravidlá rozpočtovej zodpovednosti.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa dnes obrátila na Ústavný súd SR v súvislosti s balíkom finančnej pomoci pre vybrané skupiny obyvateľstva, ktorý navrhol minister financií Igor Matovič. Cez parlament ho pretlačil s poslancami ĽSNS a ďalšími nezaradenými zákonodarcami z kandidátky extrémistickej strany. 

„Dnes som podala návrh na Ústavný súd na preskúmanie súladu právnych predpisov a pozastavenie účinnosti. Nie preto, že som proti pomoci rodinám, ako niektorí opakovane naznačujú. Naopak, robím to preto, lebo chcem, aby rodiny dostávali adresnú, včasnú a dostatočne účinnú pomoc, ktorú si môžeme dovoliť, a o ktorej sa rozhodne legitímnym spôsobom so zapojením všetkých, ktorí ju budú musieť nakoniec vo svojich rozpočtoch zaplatiť,“ napísala vo vyhlásení Zuzana Čaputová.

Hlava štátu vyčíta Igorovi Matovičovi, že balík prešiel cez Národnú radu SR v skrátenom legislatívnom konaní a porušil ústavné pravidlá rozpočtovej zodpovednosti.

„Inštitút skráteného legislatívneho konania bol v tomto prípade podľa môjho názoru použitý v rozpore s Ústavou SR, keďže neboli splnené zákonné predpoklady na jeho uplatnenie. Zároveň je potrebné, aby Ústavný súd SR raz a navždy urobil v tejto téme jasno,“ tvrdí Čaputová. 

Prezidentka žiada, aby Ústavný súd pozastavil účinnosť zákona, ak o ňom nestihne rozhodnúť do 1. januára 2023, kedy má začať platiť. 

Domov
Zdieľať
Diskusia