Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júla 2022, 19:25
Čas čítania 1:23
Ema Stanovská TASR

Severná Kórea viní zo zanesenia koronavírusu do krajiny „cudzokrajné predmety“ a balóny z Južnej Kórey

NEWS KORONAVÍRUS SEVERNÁ KÓREA SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Severná Kórea nariadila ľuďom, „aby boli ostražití pri zaobchádzaní s cudzími vecami a balónmi, ktoré priveje vietor alebo iný klimatický fenomén v oblasti demarkačnej línie a hraníc“.

Severná Kórea (KĽDR) v piatok uviedla, že prvé prepuknutie ochorenia covid-19 spôsobil pacient, ktorí sa v blízkosti hraníc s Južnou Kóreou dotýkal „cudzokrajných vecí“. Pchjongjang sa tak zrejme za zanesenie tohto ochorenia snaží preniesť vinu na svoju susednú krajinu. 


Severná Kórea prišla k tomuto záveru po vyšetrovaní, pričom zároveň nariadila ľuďom, „aby boli ostražití pri zaobchádzaní s cudzími vecami a balónmi, ktoré priveje vietor alebo iný klimatický fenomén v oblasti demarkačnej línie a hraníc“, uvádza štátna tlačová agentúra KCNA.

Odporúčané
Severná Kórea hlási 820-tisíc prípadov koronavírusu za 3 dni od momentu, keď oficiálne priznala prvý pozitívny test Severná Kórea hlási 820-tisíc prípadov koronavírusu za 3 dni od momentu, keď oficiálne priznala prvý pozitívny test 15. mája 2022, 14:24

V tejto súvislosti nespomenula priamo Južnú Kóreu, no tamojší aktivisti a severokórejskí prebehlíci už celé desaťročia posielajú z juhu cez prísne strážené hranice balóny s letákmi a humanitárnou pomocou.

Nakazili sa údajne cez letáky

Podľa KCNA prišli začiatkom apríla do kontaktu s bližšie nešpecifikovaným materiálom 18-ročný vojak a päťročné dieťa. Bolo to údajne v „kopcoch okolo kasární a blízko obytnej štvrte“ a neskôr sa u oboch objavili prvé príznaky a boli pozitívne testovaní na koronavírus.

Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie však tvrdí, že nie je možné, aby sa vírus dostal na sever letákmi posielanými cez hranice.

covid, kórea
Zdroj: Getty Images/Chung Sung-Jun


Americké centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) taktiež uvádza, že riziko, že sa človek nakazí koronavírusom prostredníctvom dotyku s kontaminovaným povrchom alebo objektom, je všeobecne považované sa nízke, avšak je možné nakaziť sa aj takto.

KĽDR prvýkrát priznala výskyt ochorenia covid-19 na svojom území niekoľko mesiacov po tom, ako uvoľnila opatrenia na hraniciach a bola obnovená nákladná železničná doprava s Čínou.

Čínu sa obviniť nechystá

Pchjongjang však nemohol v tejto súvislosti ukázať prstom priamo na Čínu, pretože by opäť musel sprísniť opatrenia na hraniciach a obmedziť obchod s Čínou, tvrdí expert z juhokórejskej Univerzity Kjongnam.

Odporúčané
Kim Čong-un daroval najznámejšej severokórejskej hlásateľke luxusnú rezidenciu. Dom je údajne prejavom vďaky za jej oddanosť Kim Čong-un daroval najznámejšej severokórejskej hlásateľke luxusnú rezidenciu. Dom je údajne prejavom vďaky za jej oddanosť 15. apríla 2022, 7:51

Severná Kórea oficiálne oznámila prvé prípady nákazy novým druhom koronavírusu 12. mája. Podľa odborníkov nemá táto izolovaná krajina dostatok testovacích kapacít, aby určila, koľko ľudí sa reálne koronavírusom nakazilo, a preto toto ochorenie označuje za „horúčku“. Podľa severokórejských úradov sa pritom touto „horúčkou“ od konca apríla nakazilo už vyše 4,74 milióna obyvateľov krajiny.

Severná Kórea v máji tohto roku oznámila vôbec prvý prípad ochorenia covid-19. Krajina sa od roku 2020 uzavrela natoľko, že oficiálne až dovtedy žiadny prípad neevidovala.

Domov
Zdieľať
Diskusia