Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. júna 2022, 14:54
Čas čítania 1:22
Ema Stanovská TASR

Podľa Zelenského sa vojna musí skončiť ešte pred nástupom zimy. Skupina G7 bude musieť prijať „ťažké, no nevyhnutné rozhodnutia“

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Skupina G7 uviedla, že bude pokračovať v poskytovaní finančnej, humanitárnej, vojenskej a diplomatickej podpory a stáť pri Ukrajine tak dlho, ako to bude potrebné.

Skupina siedmich hospodársky najvyspelejších štátov sveta združená v skupine G7 v pondelok prisľúbila trvalú podporu Ukrajine v boji proti ruskej agresii. Vyplýva to z vyhlásenia zo summitu G7 v Nemecku.

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz vyhlásil, že skupina G7 bude naďalej vyvíjať tlak na Rusko. „Stojíme zjednotení na strane Ukrajiny a naša pomoc bude pokračovať. Preto budeme všetci musieť prijať ťažké, no nevyhnutné rozhodnutia,“ uviedol Scholz na Twitteri.

Odporúčané
Vojna na Ukrajine sa môže čoskoro zvrátiť v prospech Kyjeva, predpovedajú Macron a Johnson Vojna na Ukrajine sa môže čoskoro zvrátiť v prospech Kyjeva, predpovedajú Macron a Johnson 26. júna 2022, 18:08

 „Budeme ďalej vyvíjať tlak na ruského prezidenta Vladimira Putina. Táto vojna sa musí skončiť,“ dodal Scholz. Zároveň poďakoval ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému za jeho videopríhovor venovaný lídrom G7.  

Skupina G7 v oficiálnom dokumente uviedla, že bude pokračovať v poskytovaní finančnej, humanitárnej, vojenskej a diplomatickej podpory a stáť pri Ukrajine tak dlho, ako to bude potrebné.


Západné mocnosti sú zároveň odhodlané znížiť príjmy Kremľa, napríklad z vývozu zlata. Skupina sa bude naďalej zameriavať na to, aby Moskve zabránila vyhýbať sa sankciám, ktoré boli voči Rusku uvalené v súvislosti s inváziou na Ukrajinu. Skupina G7 takisto plánuje prijať ďalšie sankcie, aby obmedzila prístup Ruska ku kľúčovým službám a technológiám.

Zelenskyj: Vojna sa musí skončiť do konca roka

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na summite požiadal lídrov skupiny G7 o protivzdušné obranné systémy, viac sankcií voči Rusku a bezpečnostné záruky.

Podľa nemenovaného európskeho predstaviteľa Zelenskyj počas svojho príhovoru uviedol, že chce, aby sa vojna skončila do konca tohto roka pred nástupom zimy.

Nemecký kancelár Olaf Scholz (uprostred), americký prezident Joe Biden (vľavo) a francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) spolu s ďalšími lídrami skupiny G7 počas rokovania za okrúhlym stolom na zámku Elmau v rámci summitu G7 v nemeckom meste Krün pri Garmisch-Partenkirchene 27. júna 2022.
Nemecký kancelár Olaf Scholz (uprostred), americký prezident Joe Biden (vľavo) a francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) spolu s ďalšími lídrami skupiny G7 počas rokovania za okrúhlym stolom na zámku Elmau v rámci summitu G7 v nemeckom meste Krün pri Garmisch-Partenkirchene 27. júna 2022. Zdroj: TASR/Tobias Schwarz/Pool Photo via AP


Podobné informácie priniesla aj agentúra AFP, ktorá s odvolaním sa na nemenovaný zdroj uviedla, že ukrajinský prezident vyzval lídrov G7, aby podnikli všetko v záujme ukončenia vojny do konca roka, a vyzval aj na „zintenzívnenie sankcií“ voči Rusku.


Podľa Zelenského je totiž aj napriek niekoľkým kolám sankcií uvalených na Rusko potrebné pokračovať v hromadení tvrdých represívnych krokov a „neznižovať tlak“ vyvíjaný na Moskvu.

Anketa:
Myslíš si, že sa vojna skončí do konca tohto roka?
Áno
Nie
Áno
22 %
45 Hlasov
Nie
78 %
163 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia