Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júna 2022, 18:08
Čas čítania 1:13
Adam Novosad TASR

Vojna na Ukrajine sa môže čoskoro zvrátiť v prospech Kyjeva, predpovedajú Macron a Johnson

Vojna na Ukrajine sa môže čoskoro zvrátiť v prospech Kyjeva, predpovedajú Macron a Johnson
Zdroj: TASR/AP
NEWS VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Na stretnutí predstaviteľov G7 padli odvážne predpovede.

Britský premiér Boris Johnson a francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu vyhlásili, že na Ukrajine, ktorá bojuje proti ruským inváznym silám, vidia príležitosť na zvrátenie vývoja vojny. Londýn však zároveň varoval pred okamžitými pokusmi o urovnanie vojenského konfliktu medzi Moskvou a Kyjevom.

Hovorca Downing Street uviedol, že lídri Británie a Francúzska, ktorí sa stretli v nedeľu na zámku Elmau v bavorských Alpách, kde sa koná summit G7, „sa zhodli, že ide o rozhodujúci okamih pre priebeh konfliktu a existuje príležitosť zvrátiť vývoj vojny“. Johnson však Macrona varoval, že „akýkoľvek pokus o urovnanie konfliktu teraz spôsobí len trvalú nestabilitu“.

Ruský prezident Vladimir Putin by podľa jeho slov mohol takto získať „oprávnenie na večnú manipuláciu suverénnych štátov a medzinárodných trhov“. Macron na stretnutí s Johnsonom ocenil pretrvávajúcu vojenskú podporu Ukrajiny zo strany Londýna a obaja lídri sa zhodli na posilnení tohto úsilia a pokračujúcej blízkej spolupráci v oblastiach obrany a bezpečnosti.

biden, g7
Zdroj: TASR/AP

Macronova prezidentská kancelária okrem toho uviedla, že Johnson prejavil nadšenie v súvislosti s myšlienkou širšieho európskeho politického spoločenstva, ktorú navrhol Paríž. Táto štruktúra by zahŕňala aj nečlenské krajiny EÚ, akou je aj Británia.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) 10. augusta 2023, 14:16

Na rozdiel od šéfa Elyzejského paláca, ktorý dialóg s ruským prezidentom neprerušil, Johnson ďalšie rozhovory s Putinom odmietol. Odkedy Kremeľ rozhodol o spustení útoku na Ukrajinu, Johnson nazýva Putina diktátorom.

Johnson novinárom po príchode na summit G7 takisto povedal, že svetoví lídri musia počítať s tým, že podpora Ukrajiny znamená aj nárast cien energií a potravín, ale ak by Rusku dovolili vo vojne zvíťaziť, cena, ktorú by zaplatili, by bola omnoho vyššia.

Domov
Zdieľať
Diskusia