Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. júna 2022, 7:07
Čas čítania 0:44
Adam Novosad

Ruskej ekonomike bude trvať 10 rokov, kým sa vráti na úroveň z roku 2021, obáva sa šéf Sberbank

Ruskej ekonomike bude trvať 10 rokov, kým sa vráti na úroveň z roku 2021, obáva sa šéf Sberbank
Zdroj: Kancelář ruského prezidenta
NEWS RUSKO VLADIMIR PUTIN VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Ekonomické ukazovatele neveštia pre ruskú ekonomiku nič dobré.

Ruskú ekonomiku čaká desať rokov recesie, kým sa vráti na ekonomickú úroveň z roku 2021. Na Petrohradskom medzinárodnom ekonomickom fóre tieto slová vyriekol šéf ruskej banky Sberbank Herman Gref. Ruská ekonomika sa prepadla následkom uvalenia sankcií zo Západu po tom, čo Moskva nariadila inváziu na Ukrajinu, informuje The Moscow Times.

„Ak sa s terajšou situáciou nič nespraví, návrat ruskej ekonomiky na úroveň z roku 2021 môže trvať okolo desať rokov,“ skonštatoval Gref. Šéf banky sa odvolával na hodnotenia svojich analytikov, podľa ktorých Rusko v roku 2022 čaká celkový prepad HDP až vo výške 7 percent, v roku 2023 dokonca 10,3 percenta.

rusko
Zdroj: Twitter/Kremeľ

Gref uviedol, že až 56 percent všetkého ruského exportu a 51 percent importu sa týkalo krajín, ktoré v reakcii na rozpútanie vojny na Ukrajine uvalili na Moskvu ekonomické sankcie. Podľa Grefa to znamená, že v najhoršom prípade by Rusko po sprísnení sankcií mohlo prísť až o 15 percent celého HDP.

Odporúčané
Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok 15. marca 2024, 13:47

V prezentácii, ktorú Gref predstavil návštevníkom ekonomického fóra v Petrohrade, predpokladá, že ekonomika Ruskej federácie dosiahne až v roku 2030 prepad vo výške −0,1 percenta, a tak bude môcť začať rásť až v novej dekáde.

Domov
Zdieľať
Diskusia