Japonská rezancová polievka síce v našich končinách stále nedosahuje popularitu vietnamského Pho, aj u nás sa však nájdu poklady. Často na prekvapujúcich adresách.
Na Slovensku máme k lahodným horúcim miskám rezancových polievok blízko. Za ostatných pár rokov sme si nielen po opici zvykli sŕkať predovšetkým osviežujúci vietnamský vývar Pho. Hlavné mesto však ponúka aj čoraz rozmanitejšiu scénu podnikov špecializovaných sa na japonský ramen.
Ramen označuje typ pšeničných rezancov a každý zo šiestich bratislavských podnikov ponúka viacero verzií polievky a jedál, ktoré nesú ich meno. Ak si chceš skúsiť ramen uvariť sám, prečítaj si našu skvelú sériu podrobných receptov doplnených o fotografie. Vedz však, že základný vývar by si mal variť aspoň desať hodín.
Najbežnejší Shoyu ramen sa vyrába z kuracieho vývaru a sójovej omáčky. Shio ramen obsahuje redší kurací vývar a býva dochutený len soľou. Miso ramen je hustejší a vďaka miso paste z fermentovaných sójových bôbov aj plnší a výdatnejší. Hustejší a krémový Tonkotsu ramen se výraba z dusených bravčových kostí.
Pri niektorých bratislavských ramenoch si pochutnajú oči, pri iných chuťové bunky a pri tých najlepších oboje. V Refresheri milujeme rozmanitosť svetovej kuchyne a tešíme sa, že aj u nás vznikajú poctivé koncepty na vysokej úrovni. Ak podobne ako my rád vyrazíš za kvalitnou gastronómiou, predplať si službu REFRESHER+ a čítaj (nielen) naše gastro články bez obmedzení.
6. EDO-KIN
Pobočku pri Blumentáli (čítať hlasom Richarda Müllera), ktorá sídli v pekných priestoroch a ponúka príjemne zatienené patio aj široké výhľady cez sklenené steny, sme navštívili počas obedovej špičky. Zo stropu visiace desiatky červených lampiónov a vkusný interiér v nás podnecovali instagramovú náladu.
Panázijský franchise EDO-KIN ponúka naozaj všeličo, no nás zaujímali len štyri druhy načančaných ramen polievok, ktoré sa od seba líšia len druhom hlavného proteínu. Z ponuky vyberáme kačaciu a o dve eurá lacnejšiu tofu verziu. Vývar je vo všetkých polievkach hovädzí a identická je aj „obloha“ s nadrobno nasekanou hlivou, shitake a wakame riasami, ako aj chuťovo najfádnejšími a najrozvarenejšími rezancami z nášho výberu.
Ihneď po prvej lyžici EDO-KIN upodozrievame, že na Pho a Ramen používajú rovnaký výsostne číry a pomerne riedky vývar. Obalené a zľahka opražené tofu svoj kabátik rýchlo stráca a obnažuje svoju fádnosť. Kúsky kačacích pŕs sú, naopak, chutné a nechýba im ani príjemne mastná koža.
Ramen v EDO-KINe, z ktorého sa najedia najmä vaše oči, si určite neobjednávaj, ak nie si pripravený zjesť za hrsť koriandru, neprekáža ti obyčajné nemarinované vajíčko alebo namiesto beztvárnosti očakávaš, tak ako my, nekompromisnejšiu tradičnú chuť.
5. Gonnsuke Ramen
Do správne multikultúrneho foodcourtu, akým ten vo Freshmarkete rozhodne je, patrí aj solídny stánok s ramenom. Pri našej návšteve máme šťastie, v druhej polovici týždňa stoja v poobedňajších hodinách všetky rameny o 30 percent menej. Z pestrej ponuky deviatich polievok na rôznych bázach si vyberáme razantne sezamovo-pikantný Gonnsuke Tao-Tao, ako aj zmierlivo lahodné Sapporo miso.
Oba rameny stoja aj mimo zľavy do 10 eur a obsahujú tenšie rezance a polovicu nudného a príliš uvareného vajíčka. Miso ramen vábne rozmáča praženú cibuľku a poskytuje útočisko aj nezbednej kukurici a hrsti wakamame rias. Vývar v erárnych freshmarketových miskách nie je však dostatočne horúci na to, aby bravčové mäso v oboch polievkach stratilo svoj žilkovitý charakter.
Gonnsuke Ramen rozhodne neurazí, aj keď mu chýba údernosť a priamočiarosť tých najlepších podnikov. Je to dobrá voľba, ak sa sústredíš na pomer ceny a výkonu a rôzne verzie slušného ramenu chceš ochutnávať bez toho, aby si zbankrotoval.
4. Kinka Ramen
Hneď dve prevádzky v „novom downtowne“ zabezpečujú Kinka Ramenu prísun korporátnych stravníkov. Rádio Vlna a pripravené donáškové tašky na centrálnom stole pri našom príchode o jednej poobede vonkoncom neprajú autentickej atmosfére.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Kde v Bratislave ochutnáš ten najlepší ramen.
- Ktorá prevádzka ponúka najlepší pomer výkon/cena.
- Kde sa ti vajíčko doslova stratí pod paličkami.