Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. júna 2022, 21:14
Čas čítania 0:49
Viktor Kniš TASR

Maďari majú problém pre dvojaké ceny nafty a benzínu. Ak nepozastavia diskrimináciu Slovákov, hrozí im súd

NEWS MAĎARSKO SPRÁVY ZO SVETA TANKOVANIE
Uložiť Uložené

Maďarsko zaviedlo dvojaké ceny palív pre domácich a zahraničných motoristov. Vozidlá s inými ako maďarskými poznávacími značkami musia platiť trhové ceny.

Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton v stredu Maďarsku povedal, aby pozastavilo diskriminačné ceny pohonných látok pre vozidlá so zahraničnými poznávacími značkami. V opačnom prípade riskuje súd. TASR o tom informuje na základe správy Reuters, ktorá sa odvoláva na list Európskej komisie.


Tento krok predstavuje ďalší spor medzi Komisiou a Maďarskom. Napätie medzi Bruselom a maďarským premiérom Viktorom Orbánom v uplynulých mesiacoch vzrástlo aj preto, že Budapešť blokovala ďalší balík európskych sankcií proti Rusku.


Maďarsko zaviedlo dvojaké ceny palív pre domácich a zahraničných motoristov. Zatiaľ čo vozidlá s maďarskými poznávacími značkami si môžu kúpiť lacnejšie dotované palivo, autá so zahraničnými poznávacími značkami musia platiť trhové ceny. Podľa Bretona to predstavuje nepriamu diskrimináciu a porušenie pravidiel Európskej únie.

Tankovanie Maďarsko
Zdroj: TASR/Ladislav Vallach


„Žiadam vás, aby ste nám poskytli svoju odpoveď v súvislosti s odôvodnením a lehotou platnosti týchto opatrení, ktoré by mohli predstavovať porušenie práva EÚ,“ napísal Breton v liste maďarskému ministrovi technológií.


„Taktiež vás žiadam, aby ste pozastavili uplatňovanie opatrení, kým nebude zabezpečený ich súlad s právom EÚ,“ napísal.


Breton tvrdí, že Európska komisia môže začať proti Budapešti konanie o porušení práva, ktoré môže v konečnom dôsledku viesť k súdnemu konaniu a pokutám.


Maďarsko sa obhajuje tým, že toto opatrenie vyvolala tzv. palivová turistika a rastúca tranzitná doprava, ktorá zvýšila spotrebu paliva.

Domov
Zdieľať
Diskusia