Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júna 2022, 11:56
Čas čítania 1:26
Viktor Kniš

György Gyimesi z OĽANO bude hlasovať so Smerom za odvolanie Sulíka

NEWS GYÖRGY GYIMESI SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Robert Fico včera vyhlásil, že do parlamentu predloží návrh na odvolanie ministra hospodárstva. Pomôcť mu chce György Gyimesi z OĽANO, aj keď má koalícia jasne zadeklarované, že sa s opozíciou nehlasuje.

György Gyimesi chce pomôcť strane Smer-SD odvolať Richarda Sulíka z postu ministra hospodárstva. Informuje o tom portál Aktuality.sk odvolávajúc sa na slová poslanca OĽANO, ktorý hovorí, že s najväčšou pravdepodobnosťou bude hlasovať za Sulíkovo odvolanie.

„Je to môj osobný postoj, pretože Richard Sulík od mojej tlačovky nevyvrátil podozrenia, že zlyhal. Na mojej tlačovke som objavil sedem nezmyslov, ktoré budem prezentovať. Myslím, že by už nemal byť ministrom hospodárstva,“ povedal Gyimesi Aktualitám. 

Medzičasom už Gyimesiho argumenty vyrátila platforma Dáta bez pátosu. Označila ich za klamstvá a hoaxy. 

Návrh na odvolanie Sulíka avizoval opozičný Smer-SD kvôli údajnej blamáži s ruskou ropou a poškodeniu záujmov obyvateľov Slovenska. Richard Sulík v utorok vysvetľoval, ako vyjednávania prebiehali. Tvrdí, že posledné slovo mal premiér Eduard Heger priamo na samite.

Minister hospodárstva tvrdí, že rozhodnutie nepokračovať v rokovaniach po prvom kompromise urobil Eduard Heger, napriek tomu ho v tom podporuje. Vyrokovanie 18-mesačného obdobia na vývoz do Česka a 8-mesačného do iných krajín na svete považuje Sulík za dobrý výsledok, ktorý rešpektuje, aj keď si myslí, že sa dalo vyjednať viac.

Sulík
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Sme Rodina Sulíka pravdepodobne podporí

Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský nepredpokladá, že by hnutie podporilo návrh Smeru-SD na odvolanie ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS).

„Nepredpokladám, že by klub Sme rodina hlasoval za odvolanie predsedu ešte stále koaličnej strany,“ povedal Pčolinský. Dodal, že o postupe pri hlasovaní ešte budú hovoriť na poslaneckom klube.


Podpredsedovi strany Za ľudí Jurajovi Šeligovi nie je jasné, prečo chce Smer-SD odvolávať Sulíka. „Vnímam to z ich strany ako snahu rozbiť vládnu koalíciu,“ povedal.

Ak by poslanec OĽANO György Gyimesi zahlasoval so Smerom, porušil by dohodu v koalícii. Dlhé roky v Národnej rade SR platí, že poslanci koalície nehlasujú za návrhy opozície. Keď strana Sme Rodina vyjadrovala nespokojnosť s ministrom vnútra Romanom Mikulcom, hlasovania o odvolávaní sa radšej zdržala. 

Odporúčané
PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí 24. marca 2024, 6:20

Gyimesi porušil koaličnú zmluvu aj nedávno, keď do parlamentu predložil návrh s extrémistickým poslancom Tomášom Tarabom bez prerokovania s partnermi.

Poslanec Gyimesi Refresheru v rozhovore priznal, že pri predkladaní novely zákona o zákaze dúhových vlajok na štátnych budovách porušil koaličnú zmluvu. „Ak zahlasujú konzervatívni poslanci OĽaNO, ktorí nebudú hľadieť na to, že došlo k porušeniu koaličnej zmluvy, tento zákon prejde,“ povedal na margo jeho potenciálnej podpory. 

Domov
Zdieľať
Diskusia