Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. júna 2022, 12:30
Čas čítania 12:33
Viktor Kniš

Gyimesi z OĽaNO: Matovič bol lepší premiér, ako je Heger (Rozhovor)

Gyimesi z OĽaNO: Matovič bol lepší premiér, ako je Heger (Rozhovor)
Zdroj: REFRESHER/Matúš Zeťák
REFRESHER GYÖRGY GYIMESI
Uložiť Uložené

S poslancom OĽaNO a predkladateľom nového zákona o zákaze dúhových vlajok sme sa porozprávali o tom, prečo zákonom polarizuje už dosť rozvrátenú spoločnosť. Tvrdí, že homosexuálov podporuje, ale na štátnych budovách nemajú viať dúhové vlajky.

Poslanec OĽaNO György Gyimesi priznáva, že pri predkladaní novely zákona o zákaze dúhových vlajok na štátnych budovách porušil koaličnú zmluvu. „Ak zahlasujú konzervatívni poslanci OĽaNO, ktorí nebudú hľadieť na to, že došlo k porušeniu koaličnej zmluvy, tento zákon prejde,“ povedal na margo jeho potenciálnej podpory. 

Aj keď priznáva, že Slovensko má problémy s vysokými cenami, spoločne s poslancom Tomášom Tarabom sa zameral na hodnotové otázky. Taraba sa do parlamentu dostal na kandidátke odsúdeného neonacistu Mariana Kotlebu, vystupoval na extrémistických protestoch a mal biznis s Pánom X alias Petrom Koščom, ktorý je ako jeden z aktérov vojny v polícii na úteku pred zákonom. Gyimesi sa s Tarabom spojil, lebo chce podporu opozície. 

Poslanec OĽaNO Gyimesi si stojí za tým, že dúhové vlajky treba zakázať, aj keď v rozhovore pre Refresher nepomenoval žiadny konkrétny dôvod. Hovorí o prevencii a situáciu prirovnáva k zákazu štátnych vlajok na futbalových zápasoch. 

Tvrdí tiež, že Igor Matovič bol lepší premiér, ako je teraz Eduard Heger. 

Prečo predkladáte zákon o zákaze dúhových vlajok práve teraz? Zdá sa vám práve toto v aktuálnom období ako téma, ktorú treba riešiť takým spôsobom, ako ste sa do toho pustili vy?

Neexistuje vhodný a nevhodný čas na predkladanie akýchkoľvek zákonov. Ak by sme išli podľa tejto logiky, v čase pandémie by sa mohli predkladať len zákony týkajúce sa zdravotníctva a ochrany obyvateľstva pred pandémiou. V čase ekonomickej krízy by sa mohli prekladať len zákony týkajúce sa ekonomickej krízy. Ako poslanci máme z ústavy právo legislatívnej iniciatívy, čiže právo predkladať zákony, aké uznáme za vhodné. Tento zákon v žiadnom prípade nejde proti LGBTI komunite, tento zákon je absolútne neutrálny, pokiaľ ide o túto skupinu obyvateľstva. Nezakazujeme činnosť týchto organizácií a združení. Nezakazujeme používať ani akékoľvek vlajky na verejnosti. Hovoríme len, že na základe ochrany štátnosti nech nevejú tieto vlajky na štátnych budovách. Nič viac, nič menej. 

Jún je známy ako mesiac Pridu. Nepredkladáte tento zákon teraz práve preto? 

Vôbec nie. Prvýkrát bol tento zákon v parlamente v januári tohto roka. Keďže sa v prvom čítaní neschválil, najbližší čas, keď ho bolo možné predložiť, je po šiestich mesiacoch. Táto lehota uplynie prvého júna.

Gyorgi Gyimesi
Zdroj: REFRESHER/Matúš Zeťák

V dôvodovej správe tvrdíte, že dúhové vlajky polarizujú spoločnosť. Ako sa to prejavuje?

Spomeňte si, akú obrovskú búrku nevôle spôsobilo vyvesenie tejto zástavy pani ombudsmankou Patakyovou. Vtedy sa všetky kresťanské organizácie a v tom čase vládnuci Smer a SNS vzbúrili proti tomu, pretože tieto vlajky skutočne nemajú čo robiť na budovách štátnych orgánov. Zároveň by tam nemala byť ani zástava zväzu rybárov, poľovníckeho zväzu alebo akýchkoľvek iných organizácií. Na štátnych budovách majú byť len štátne symboly Slovenskej republiky. Nebola to len ombudsmanka Patakyová, dúhovú vlajku vyvesili aj na slovenskej ambasáde v Budapešti, to sa deje opakovane. Tento zákon počíta aj s budovami veľvyslanectiev. 

V novele, ktorú predkladáte, explicitne menujete budovu verejného ochrancu práv, úrad vlády alebo Prezidentský palác nemenujete. Prečo?

Z jediného logického dôvodu. Zákon o štátnych symboloch priamo vymenúva, ktorých štátnych orgánov sa týka, a práve úrad ombudsmana z toho zákona vypadol, nebol tam. Dali sme to tam len preto, lebo v pôvodnom zákone nebola. 

V dôvodovej správe sa neopierate ani o žiadne prieskumy alebo vyjadrenia odborníkov, z čoho by vyplývalo, že toto je naozaj problém, ktorý vnáša nepokoj do spoločnosti a treba ho riešiť. 

Nepotrebujete mať názor odborníka na to, aby ste naplnili Ústavu SR, ktorá hovorí, že Slovenská republika je demokratický, právny a zvrchovaný štát, ktorý sa neviaže na žiadnu ideológiu ani náboženstvo. Nikdy nikomu neprekážalo a mňa nevynímajúc, ak si podporovatelia alebo priamo členovia LGBTI komunít urobia Pride a chodia s dúhovými vlajkami po Bratislave alebo po celom Slovensku. Nikomu nevadí, ak si dajú vlajku na vlastnú budovu. Nikto to nezakazuje. Na štátnej budove má byť len štátny znak Slovenskej republiky. 

Kedy bola vlastne naposledy vyvesená dúhová vlajka na štátnej budove? Mám pocit, že sa to dlho nedialo, pani Patakyová už dokonca nie je verejnou ochrankyňou práv. 

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 115926 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo sa poslanec OĽaNO Gyimesi zaoberá dúhovými vlajkami na štátnych budovách, keď komunikuje prudký rast cien a potrebu ich zastropovania. 
  • Prečo podporuje Pride a viac práv pre homosexuálov, ale vlajky na štátnych budovách nie. 
  • Či bol Matovič lepší premiér, ako je Heger.
  • Či si Gyimesi myslí, že rodinám pomohli, a či považujú túto tému za vybavenú.
  • V čom sa s Matovičom nezhodne.
  • Prečo odmieta spájanie s Viktorom Orbánom.
  • Čo si myslí o tom, že Matovič zostavuje rebríček IQ poslancov. 
Domov
Zdieľať
Diskusia