Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. júna 2022, 22:31
Čas čítania 0:42
Jana Chovancová TASR

Armáda USA cvičí ukrajinských vojakov v používaní raketových systémov HIMARS

ZAUJÍMAVOSTI RAKETOVÉ SILY RUSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT UKRAJINA USA
Uložiť Uložené

Rusko na skutočnosť reagovalo a vyhlásilo, že to môže spôsobiť intenzívnejšie nálety na Ukrajinu.

Armáda Spojených štátov začala s výcvikom ukrajinských ozbrojených síl, ktoré učí používať sofistikované raketové systémy HIMARS. Administratíva prezidenta Joea Bidena ich pred časom schválila ako pomoc Kyjevu. Rusko však na to hneď reagovalo a vyhlásilo, že to môže spustiť jeho rozsiahlejšie nálety na Ukrajinu.

Ukrajinskí vojaci absolvujú výcvik v ovládaní moderných palebných raketových systémov HIMARS na výcvikovej základni v Nemecku, ako aj na ďalších miestach v Európe. Uviedol to hovorca amerického ministerstva obrany podplukovník Anton Semelroth.

USA pošlú Ukrajine štyri raketové systémy HIMARS, ktoré využívajú presne riadenú muníciu stredného doletu. Budú súčasťou balíka pomoci za 700 miliónov dolárov schváleného minulý týždeň. Americkí predstavitelia vtedy vyhlásili, že výcvik používania týchto systémov bude trvať približne tri týždne a po jeho absolvovaní môžu ísť na bojiská. 

Ruský prezident Vladimir Putin na túto skutočnosť reagoval v nedeľu varovaním, že akékoľvek západné dodávky raketových systémov s dlhším doletom donútia Moskvu zasiahnuť „ciele, na ktoré sme ešte neútočili“.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Systém HIMARS je upevnený na nákladnom vozidle a môže prepravovať kontajner naloženými šiestimi raketami. Každá z nich môže doletieť do vzdialenosti okolo 70 kilometrov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia