Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. júna 2022, 8:22
Čas čítania 1:17
Viktor Kniš TASR

Po zrážke vlakov sú traja ľudia vo vážnom stave. Minister dopravy opísal, ako sa vlaky zrazili

NEWS SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Šéf rezortu zdravotníctva povedal, že vzhľadom na charakter nehody je veľmi dobré, že nikto neprišiel o život.

V nemocniciach je po piatkovej zrážke rušňa s vlakom pri Vrútkach hospitalizovaných 15 pacientov. Traja sú vo vážnom stave, ostatní utrpeli ľahšie zranenia. Informoval o tom na brífingu v Univerzitnej nemocnici v Martine minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.


„Na mieste bolo ošetrených 74 pacientov, 34 z nich bolo prevezených do nemocníc v Martine, Žiline, Ružomberku, Považskej Bystrici a Dolnom Kubíne. Nemocnice k 22.30 h prijali 15 pacientov, traja sú vo vážnejšom stave, utrpeli polytraumy,“ konkretizoval Lengvarský.


Ostatní podľa neho utrpeli ľahšie zranenia, išlo o zlomeniny dolných končatín, kľúčnych kostí, pomliaždenia hrudníka. „Zranení pacienti, ktorí nevyžadovali liečbu, boli prepustení domov. Jeden z rušňovodičov je v stabilizovanom stave, utrpel poranenia hlavy a končatín,“ doplnil.

Polícia SR
Zdroj: Polícia SR

Príčiny nehody sú zatiaľ neznáme

Šéf rezortu zdravotníctva podotkol, že vzhľadom na charakter nehody je veľmi dobré, že nedošlo k fatálnym následkom. Vyzdvihol promptnú reakciu okolitých nemocníc.
Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal o príčinách nehody nechcel špekulovať, bude to podľa neho na vyšetrovateľoch. Na mieste sa ešte v neskorých nočných hodinách podľa jeho informácií nachádzali inšpektori Železničnej spoločnosti Slovensko, Železníc SR a vyšetrovatelia Policajného zboru. „Hneď ako budeme poznať výsledky vyšetrovania, určite budeme o tejto nehode podrobne informovať,“ povedal.


K zrážke osobného vlaku – elektrickej jednotky Panter s rušňom došlo v piatok večer na trati medzi Varínom a Vrútkami. „Osobný vlak zostal pre poruchu stáť, rušňovodič volal do Vrútok, aby prišiel rušeň, ktorý ho môže odtiahnuť ďalej. Rušeň však narazil do tejto odstavenej elektrickej jednotky,“ opísal Doležal.


Prácu záchranných zložiek, ktoré boli na mieste nehody krátko po ohlásení, vyzdvihol i minister vnútra Roman Mikulec. Podľa neho zasahovali profesionálne a koordinovane. Zároveň vyjadril ľútosť nad zraneniami ľudí.


Polícia na sociálnej sieti informovala, že nehoda si nevyžiadala ľudský život. „Ľahko zranených bolo 59 osôb, 11 stredne ťažko a štyria ľudia sa zranili ťažko,“ spresnila polícia s tým, že zasahoval aj posttraumatický tím. Príčiny nehody budú podľa polície predmetom ďalšieho vyšetrovania. Železničná spoločnosť Slovensko na sociálnej sieti uviedla, že pred vyšetrením nebude o príčinách zrážky špekulovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia