Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
7. júna 2022, 16:30
Čas čítania 5:32
Viktor Kniš

Dotujú Maďarov z mimoparlamentnej Aliancie orbánovci? Od začiatku sa vzájomne podporujú

POLITIKA STRANA ALIANCIA
Uložiť Uložené

Politická strana Aliancia má veľmi blízko k Maďarsku, sama deklaruje, že jej Orbán pomáha, a nedávno ho podporila, keď kandidoval v parlamentných voľbách. Ak sa jej bude chcieť odvďačiť, Slováci to môžu pocítiť.

Keď Maďarská komunitná spolupatričnosť ako spojenie viacerých menšinových strán vrátane Mosta-Híd a SMK neuspela v parlamentných voľbách, odštartovala novú éru. V októbri 2021 sa „nová“ koalícia Aliancia – Szövetség postavila pred občanov a oznámila, že po dvojročných rokovaniach ju budú tvoriť strany SMK-MKP, Most-Híd a MKÖ-MKS. Politické subjekty deklarovali, že ich spojila snaha prebojovať sa do parlamentu. Ďalším spoločným záujmom mohli byť peniaze, ktoré dostala Spolupatričnosť (teraz už Aliancia) za výsledok vo voľbách. 

Kým Hlas-SD alebo Republika musia svoje subjekty financovať svojpomocne, Aliancia má k dispozícii 2,4 milióna eur od štátu, pretože v parlamentných voľbách prekročila trojpercentnú hranicu potrebnú na získanie príspevku. Refresher sa o financovaní strany Aliancia rozprával aj s jej bývalým členom Bélom Bugárom, podľa ktorého strana tieto zdroje naozaj využíva na financovanie bežnej prevádzky. 

Aj keď krátko po vzniku Aliancie jej šéf Krisztián Forró tvrdil, že Orbánovi zo svojej pozície pomáhať nebude, voliči videli realitu o niekoľko týždňov. Po mesiaci existencie strany zverejnil Forró na svojom facebookovom profile fotku priamo s premiérom Viktorom Orbánom, na čo upozornil Denník N

Verejnej kritiky sa Forró dočkal od šéfa platformy Mosta-Híd Konráda Rigóa, ktorý sa so spoluprácou nestotožňoval. Ani zďaleka to však nie je jediné prepojenie Aliancie a maďarského premiéra, ktorý podľa Pétra Hunčíka nevládne demokraticky. 

Refresher sa pozrel na transparentnosť niektorých nových politických subjektov, ktoré by sa podľa prieskumov relevantných agentúr mohli v najbližších parlamentných voľbách dostať do Národnej rady SR. Cieľom otázok, ktoré sme poslali stranám Hlas-SD, Republika a Aliancia, je zistiť, do akej miery sú ochotné komunikovať otvorene a kde sa už radšej oprú o zákon.

Cez päť percent už možno neprelezú, pomôže Orbán?

Preferencie strany Aliancia sa držia tesne pod hranicou zvoliteľnosti, no v čase rokovaní o svojom vzniku mala vyhliadky pozitívnejšie. Prieskumy agentúry Focus merali maďarskej koalícii približne 4 až 5 percent, podľa agentúry AKO osciluje približne okolo troch percent. Strana má však problémy, podľa bývalého politika z Mosta-Híd rozbíja koalíciu najmä člen predsedníctva József Berényi z SMK. 

„V januári tohto roka jeho ľudia z východu začali útočiť aj na konkrétnych ľudí v Aliancii vrátane mňa. Pomaly vznikalo presvedčenie, že platforma SMK chce z celej Aliancie urobiť SMK 2. Napríklad v Šamoríne Aliancia dáva 19-člennú kandidátku na miestnych poslancov, zo všetkých je 17 z SMK, jeden je zo Spolupatričnosti a jeden za Most-Híd. To isté sa udialo v iných okresoch, SMK nie je ochotné posunúť sa ani o milimeter. Chcú docieliť, aby sa Most zdvihol a odišiel,“ hovorí Bugár. Práve tieto vnútrostranícke konflikty môžu mať vplyv na jej nízke preferencie. 

Ďalší zásadný faktor, ktorý môže hýbať preferenciami, je otázka (ne)spolupráce s premiérom Viktorom Orbánom a maďarskou vládou ako takou. Aj v tejto zásadnej téme sa vnútri strany názory líšia.

Kým Most-Híd odmieta akúkoľvek formu spolupráce, SMK Orbána otvorene podporuje. „Na straníckej úrovni by sme určite zachovali partnerstvo s Fideszom,“ povedal v rozhovore pre Denník N šéf platformy SMK Berényi. Vylučuje zároveň, že Orbán cez telefón riadi Alianciu, aj keď sa stotožňuje s jeho názorom, že EÚ nemá správne smerovanie. „V niektorých veciach zrejme rozmýšľame podobne a to nás spája a v tom sa môžeme líšiť od kolegov v Moste,“ dodal Berényi v rovnakom rozhovore. 

Predseda Aliancie Forró nemá na Orbána zlého slova. „Ako Maďarom žijúcim v zahraničí nám nikto neponúkol takú obrovskú pomoc ako súčasná vládna strana Fidesz,“ povedal Aktualitám s tým, že je podľa neho lepšie, keď na Slovensku investuje Orbán, ako keď to Slovensko odkladá.

Refresher sa o vláde Fideszu rozprával s Pétrom Hunčíkom, ktorý má pochybnosti o tom, že posledné parlamentné voľby, v ktorých Orbána zvolili, boli dostatočne demokratické. 

„Systém, ktorý vybudoval Viktor Orbán, je sofistikovane cynický. Krutosť a brutalitu predpokladám aj u Mečiara, ale ešte som nevidel takéto voľby za 30 rokov, čo žijeme v demokracii,“ hovorí zakladajúci člen Maďarskej nezávislej iniciatívy, opisujúc, ako si Orbán kupoval hlasy. 

„Veľakrát vyšlo najavo, že zamestnávateľ nútil zamestnancov, aby hlasovali za Fidesz. Museli sa odfotiť s hlasovacím lístkom, aby bolo vidno, že za Orbána hlasovali,“ dodal. 

Aj keď Aliancia sľubovala, že sa do týchto maďarských volieb zapájať nebude, urobila presný opak. „Dohodli sme sa, že Aliancia sa nebude zúčastňovať kampane pred blížiacimi sa voľbami v Maďarsku,“ povedal Denníku N Rigó ako zástupca Mosta. Netrvalo dlho predseda Aliancie Forró z SMK už pozýval na Orbánov predvolebný pochod. 

„Podľa predbežných odhadov sa na pochode zúčastní asi 700-tisíc ľudí za ochranu národno-kresťansko-konzervatívnych hodnôt. Prosíme príslušníkov, sympatizantov našej platformy, aby sa tí, ktorí môžu, zúčastnili demonštrácie, aby sme aspoň takto symbolicky vyjadrili našu podporu Viktorovi Orbánovi a národnej vláde,“ napísali na Facebooku zástupcovia platformy bývalej SMK. 

Viktor Orbán.
Viktor Orbán. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Na voľby si požičajú

Strana Aliancia nemá až na jednu výnimku žiadne príspevky od vedenia, členov či samotných voličov, vo výročnej správe za rok 2021 priznáva len jeden päťstoeurový dar. Zvyšok príjmov na účte trojkoalície tvorili peniaze zo štátneho príspevku, a to viac ako 307-tisíc eur.

Najviac peňazí minula strana na nešpecifikované položky ostatných služieb a osobitých nákladov, pod ktorými sa skrývajú náklady spojené s prenájmom, náklady za dopravu, ale aj reklama a úhrada faktúr za poradenskú, audítorskú činnosť alebo vedenie účtovníctva. Ide o stranu s veľkým počtom členov, zamestnancov majú však len päť a náklady na mzdy len viac ako 40-tisíc eur za rok vrátane dvoch vedúcich zamestnancov. Strana deklaruje, že má viac ako 14-tisíc členov a aktívne pristupuje k offline kampani, preto sa dá predpokladať, že peniaze od štátu míňa práve na svoje bežné stranícke aktivity. 

Naposledy rozmiestnili viac ako 200 bilbordov, pričom hodnota takéhoto mediálneho priestoru je viac ako 10-tisíc eur pri bežnej trhovej cene. Strana Republika deklarovala, že sa jej podarilo vylepiť 150 bilbordov za 4- až 6-tisíc eur, túto cenu však odborníci považujú za nízku a dá sa dosiahnuť len včasným objednaním lacného priestoru. Strana hradí aj sponzorované príspevky na Facebooku, najviac výdavkov v hodnote niekoľkých tisíc eur ročne zaplatia za sponzorovanie statusov predsedu Krisztiána Forróa. 

Refresher sa Aliancie pýtal, aký má majetok, hovorkyňa nás odkázala len na výročné správy. „Strana Aliancia vznikla zjednotením troch politických subjektov: MKP-SMK, strany Most-Híd a hnutia Spolupatričnosť-Összefogás. Všetky náklady a údaje týkajúce sa majetku a nákladov sú uvedené v jednotlivých výročných správach, ktoré sú verejne prístupné.“

Strana si na voľby plánuje požičať peniaze, zatiaľ neodpovedá na otázku od koho. „Financovanie kampane budeme riešiť, keď to bude aktuálne, to však už teraz môžeme vyhlásiť, že tak ako väčšina strán, hlavne tých mimoparlamentných, bez pôžičky sa nezaobídeme.“

Na snímke zľava starosta obce Malý Horeš Csaba Furik, starostka Čiernej nad Tisou Marta Vozariková, predseda strany Aliancia Krisztián Forró, starosta Kráľovského Chlmca Karol Pataky a župný poslanec BBSK Zoltán Cziprusz počas tlačovej konferencie strany Aliancia.
Na snímke zľava starosta obce Malý Horeš Csaba Furik, starostka Čiernej nad Tisou Marta Vozariková, predseda strany Aliancia Krisztián Forró, starosta Kráľovského Chlmca Karol Pataky a župný poslanec BBSK Zoltán Cziprusz počas tlačovej konferencie strany Aliancia. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Bugár: Plus-mínus-autobus žijú z príspevku od štátu

Refresher sa na financovanie strany Aliancia pýtal bývalého predsedu hnutia Most-Híd, ktoré je súčasťou trojkoalície. Béla Bugár tvrdí, že keď vstupovali do koalície s ďalšími subjektmi, predpokladal, že Most bude patriť medzi najchudobnejších, pretože mal na účte niekoľko stoviek tisíc eur. „Potom sme zistili, že sme najbohatší,“ dodal. 

Financovanie mimoparlamentnej strany je podľa Bugára možné výhradne z financií, ktoré dostávajú subjekty, keď prelezú trojpercentnú hranicu v parlamentných voľbách. „Predpokladám, že žijú z toho. Plus-mínus-autobus. Vieme, ako to predtým fungovalo. Z Maďarska plynú na Slovensko peniaze cez rôzne nadácie,“ dodal bývalý dlhoročný politik.

Pýtali sme sa ho aj to, či bude mať výhra Viktora Orbána vplyv na maďarskú politiku na Slovensku. Myslí si, že áno. „Tí, ktorí vždy využívali alebo zneužívali dotačnú politiku maďarskej vlády, budú vedieť, že tieto peniaze budú naďalej tiecť. Vie sa aj o konkrétnych ľuďoch v Aliancii, ktorí z maďarských peňazí vybudovali vinič a podobne. Alebo internát v Bratislave,“ tvrdí Béla Bugár, ktorý už z Aliancie odišiel v dôsledku veľkého tlaku zo strany SMK. Tá sa podľa slov Bugára snažila Alianciu ovládnuť a vytvorila v nej podmienky, v rámci ktorých profitovala zo založenia spoločnej trojkoalície najmä ona. 

Béla Bugár opisuje, ako vplyv Maďarska na Slovensku vyzerá v praxi, aj keď nepomenúva konkrétne spoločnosti alebo osoby, ktoré môžu takýmto spôsobom pôsobiť. Tvrdí, že ľudia cez nadácie pomáhajú buď svojim ľuďom, alebo priamo sebe. 

„Ešte oveľa horšie je, že Orbánova vláda bude naďalej blokovať práve tie maďarské médiá, ktoré ich kritizujú. Tým vytvoria nie najlepšie prostredie pre tých, ktorí neslúžia Orbánovi a zároveň finančne nie sú až takí podchytení,“ dodáva

Aj keď bude mať podľa Bélu Bugára strana Aliancia prirodzený záujem dostať sa do parlamentu, jej členovia budú spokojní aj s miestami vo VÚC. „Dostanú mesačne 800 eur, čo sa započíta aj do dôchodku. To je pekný plat, stačí tam ísť raz alebo dvakrát za mesiac. Preto sa či už do VÚC, alebo samospráv snažia niektorí dostať. Dostávajú plat plus sa im možno ujde niečo z dotácií,“ dodáva Bugár. 

Projekt je financovaný z prostriedkov Akadémie investigatívnej žurnalistiky.

FIŽ
Zdroj: FIŽ
Domov
Zdieľať
Diskusia