Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. mája 2022, 19:43
Čas čítania 0:51
Eduard Starkbauer TASR

Nemecko objednalo 40 000 dávok vakcíny proti opičím kiahňam. O ich použití ministerstvo zdravotníctva zatiaľ nerozhodlo

NEWS OPIČIE KIAHNE SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Vakcíny objednalo od dánskej spoločnosti Bavarian Nordic.

Nemecko v rámci prevencie objednalo 40 000 dávok vakcíny proti opičím kiahňam. V prípade potreby majú byť prednostne určené kontaktom nakazených osôb. Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach zatiaľ neuviedol, či ich aj skutočne použijú.

Vakcína môže podľa neho zabrániť nákaze a navyše zastaviť nástup ochorenia alebo ho oddialiť. Nemecko si objednalo vakcíny od spoločnosti Bavarian Nordic so sídlom v Dánsku.

Minister zdravotníctva hovoril o zodpovednom prístupe, no napriek zvýšenému výskytu opičích kiahní naprieč Európou nepredpokladá rozsiahly problém, porovnateľný s pandémiou koronavírusu. „To, čo teraz s opičími kiahňami zažívame, nie je začiatok novej pandémie.“

V raných fázach epidémie je podľa Karla Lauterbacha potrebné reagovať „tvrdo a skoro“. Nemci, ktorí sa nakazia opičími kiahňami, by mali podstúpiť najmenej 21-dňovú izoláciu. Podmienkou jej ukončenia by mala byť absencia akýchkoľvek symptómov. Izoláciu v rozsahu 21 dní ministerstvo „naliehavo odporúča“ aj všetkým kontaktným osobám. 

Anketa:
Dal by si sa zaočkovať proti opičím kiahňam?
Áno
Nie
Áno
27 %
Nie
73 %

V Nemecku aktuálne prebieha analýza podozrivých vzoriek aj dohľadávanie kontaktov nakazených. Dôkazy o infekciách opičích kiahní už hlásili viaceré spolkové krajiny vrátane Saska-Anhaltska, Bádenska-Württemberska, Berlína a Bavorska. V ostatných dňoch potvrdili zdravotnícke úrady výskyt ochorenia aj v Rakúsku, Slovinsku a Českej republike.

Domov
Zdieľať
Diskusia