Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. mája 2022, 16:19
Čas čítania 0:22
Daniel Mikolášik TASR

Turecko zablokovalo začiatok rokovaní o vstupe Fínska a Švédska do NATO

NEWS FÍNSKO NATO SPRÁVY ZO SVETA ŠVÉDSKO TURECKO
Uložiť Uložené

Severoatlantická rada pre nesúhlas Ankary nemohla prijať rozhodnutie o začatí prístupového procesu.

Turecko v stredu zablokovalo začiatok prístupových rokovaní Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie.


Severoatlantická rada, ktorá je hlavným politickým rozhodovacím orgánom NATO, pre nesúhlas Ankary nemohla prijať rozhodnutie o začatí prístupového procesu.


Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v stredu oznámil, že Fínsko a Švédsko oficiálne podali svoje žiadosti o členstvo v Severoatlantickej aliancii.


Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan však vyhlásil, že Ankara nemôže súhlasiť s navrhovaným rozšírením NATO, keďže by podľa neho ohrozilo bezpečnosť Aliancie. Erdogan obviňuje Štokholm a Helsinki z toho, že poskytli útočisko členom Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Turecko považuje za teroristickú organizáciu.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pózuje so žiadosťami Fínska a Švédska o členstvo v Severoatlantickej aliancii v Bruseli v stredu 18. mája 2022.
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pózuje so žiadosťami Fínska a Švédska o členstvo v Severoatlantickej aliancii v Bruseli v stredu 18. mája 2022. Zdroj: TASR/AP
Anketa:
Myslíš, že by Fínsko a Švédsko mali vstúpiť do NATO?
Áno
Nie
Ak, tak neskôr
Áno
80 %
486 Hlasov
Nie
11 %
70 Hlasov
Ak, tak neskôr
9 %
53 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia