Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. mája 2022, 20:19
Čas čítania 1:04
Tímea Krauszová TASR

Taliban rozpustil nezávislú komisiu pre ľudské práva, pretože ju nepovažoval za potrebnú

NEWS AFGANISTAN SPRÁVY ZO SVETA TALIBAN
Uložiť Uložené

Rozpustil už viaceré orgány, ktoré súviseli so slobodami ľudí.

Predstavitelia Talibanu v utorok oznámili, že rozpustili Afganskú nezávislú komisiu pre ľudské práva, pretože ju „nepovažovali za potrebnú“. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Rozpustili viaceré orgány

Taliban sa k moci v Afganistane dostal opäť vlani v auguste. Odvtedy zrušil niekoľko orgánov, ktoré chránili slobody Afgancov, vrátane nezávislej volebnej komisie. Napríklad ministerstvo pre záležitosti žien nahradil neslávne známym ministerstvom na podporu cnosti a prevenciu neresti. „Máme niekoľko ďalších organizácií, ktoré vykonávajú činnosti súvisiace s ľudskými právami, organizácie, ktoré sú prepojené so súdnictvom,“ odôvodnil zmeny zástupca hovorcu Talibanu.

Činnosť komisie, ktorá zahŕňala dokumentovanie civilných obetí vojny trvajúcej v Afganistane dve desaťročia, bola zastavená, keď Taliban v roku 2021 zosadil vládu podporovanú USA a jej najvyšší predstavitelia utiekli z krajiny.

Cez víkend boli zrušené aj afganská bezpečnostná rada a Najvyššia mierová rada, ktorá viedla zmierovací proces. Podľa hovorcu totiž neboli potrebné. Nevylúčil, že v prípade potreby ich v budúcnosti obnovia. 

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

Taliban po návrate k moci deklaroval, že bude robiť miernejšiu politiku než do roku 2001, keď do Afganistanu prišla americká armáda. Čoraz viac však sú obmedzované práva miestnych, najmä dievčat a žien, ktoré postihli obmedzenia vo vzdelávaní, v práci aj obliekaní. Nemôžu sa vrátiť na strednú školu a zastávať mnohé štátne funkcie. Ženy po celej krajine majú zakázané cestovať osamote a od mája 2022 je pre ne povinné zahaliť si celé telo okrem očí.

Mohlo by ťa zaujímať:
KVÍZ: Majster N, Kakao či Raťafák Plachta. Otestuj si pamäť pri otázkach o legendárnych televíznych programoch
KVÍZ: Vyznáš sa v slovenských politických kauzách?
MS 2022: Českí komentátori nevedeli, že sú v živom vstupe. „Budeme odpovedať na to, čo nepočujeme,“ smial sa jeden z nich
Domov
Zdieľať
Diskusia