Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. mája 2022, 21:36
Čas čítania 3:38
Ivan Koribanič

MS 2022 v hokeji: Nemecko bolo nad sily Slovenska. Hráči Craiga Ramsayho si pripisujú prvú prehru na turnaji

MS 2022 v hokeji: Nemecko bolo nad sily Slovenska. Hráči Craiga Ramsayho si pripisujú prvú prehru na turnaji
Zdroj: TASR/Martin Baumann
ŠPORT HOKEJ MS 2022 V HOKEJI SLOVENSKO
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Slovensko odohralo na MS 2022 svoj druhý zápas. Proti tvrdo hrajúcemu Nemecku, ktoré strelilo ako prvé dva góly, prehralo 1 : 2.

Slovensko prehralo vo svojom druhom zápase na MS 2022 proti Nemecku 1 : 2, a to s jedinou zmenou v zostave oproti včerajšku – druhý brankár bol tentoraz Adam Húska.

Refresher monitoruje priebeh celých majstrovstiev sveta. Aby ti nič neušlo, určite sleduj tému MS 2022 v hokeji.

Nemecko, to nie je len futbalový národ

Slovensko vstúpilo do zápasu aktívne. Nemcov napádali, čo im neraz prinieslo aj získaný puk. Minimálne rovnako aktívne však hrali aj Nemci. S vysokým forčekingom znepríjemňovali hru Slovákom, ktorí v tomto zápase „pokrstili“ modré dresy.

Po viacerých šanciach Slovenska pohrozili aj Nemci. Po 6 minútach hry sa po hrubej chybe ocitol jeden z Nemcov úplne sám zoči-voči Patrikovi Rybárovi. Šancu našťastie nevyužil. Nemci následne prebrali iniciatívu a náš brankár musel viackrát zasiahnuť. Vynikala najmä druhá nemecká formácia, v ktorej sú obaja asistenti kapitána Moritza Müllera.

Z tribún bolo po zápase s Francúzskom podstatne viac počuť slovenských priaznivcov. Početnú kulisu tvorili aj nemeckí fanúšikovia. Viac podpory mali Slováci. Tí dokázali na dlhé minúty zovrieť súpera v ich obrannom pásme. Výsledkom bolo viacero nádejných striel, no nanešťastie žiadna sa neskončila gólom. Vrcholom slovenského snaženia bola po teči nastrelená vonkajšia časť nemeckej bránky.

Po dobrej hernej fáze prišlo prvé vylúčenie zápasu. Na trestnú lavicu šiel dve minúty pred koncom tretiny za krosček mladík Šimon Nemec. Nemci však nedokázali hernú prevahu využiť. Slovensko sa prezentovalo skvelou defenzívnou prácou. Hráči sa vrhali do striel, vypichovali Nemcom puk a vyhadzovali ho do útočného pásma. Prvá tretina sa teda skončila 0 : 0. Ak by sme mali opísať prvú tretinu, niesla sa v znamení tvrdých zákrokov na oboch stranách.

„Bolo to vyrovnané a dúfam, že to bude len lepšie. Nemci hrajú tvrdo a my sme si povedali, že chceme pritvrdiť. Dúfam, že to bude viesť k víťazstvu,“ povedal po prvej tretine obranca Adam Jánošík pre RTVS.

Tomáš Tatar v súboji s nemeckým hráčom.
Tomáš Tatar v súboji s nemeckým hráčom. Zdroj: TASR/Martin Baumann

Slovenská silná stránka sa volá oslabenie

Bolo to práve Slovensko, kto do druhej tretiny „vletel“ a snažil sa prekvapiť nemeckého brankára Graubera. Zamýšľaný efekt sa však obrátil „proti našim“ a už po necelých dvoch minútach si práve Adam Jánošík strelil vlastný gól. Ten napokon pripísali kapitánovi Matthiasovi Plachtovi.

Hoci sa Slováci snažili prevziať iniciatívu a stav vyrovnať, v tlaku aj naďalej pokračovali Nemci. Tým sa vyplácala tvrdá hra. V jednej chvíli sa „na zadku“ ocitli dvaja slovenskí reprezentanti naraz.

Po vhadzovaní v útočnom pásme sa Nemci ujali puku a na slovenskú bránu sa rútili v prečíslení dvaja na jedného. Výsledkom bol druhý puk v bráne, ktorý Patrik Rybár musel vybrať. Autorom gólu bol po dorážke Leo Pföderl.

Zodpovednosť slovenskej obrany následne povolila. Nemci mali viacero šancí, keď bol priestor medzi kruhmi úplne otvorený. Hra sa prelievala z jednej tretiny do druhej rýchlejšie než v prvej tretine. Hru o čosi viac otvorili aj Nemci, na čo Slováci reagovali sériou striel, no v bráne stál dobre chytajúci Philipp Grubauer.

Ten si držal čisté konto až do momentu, keď sa k puku dostal Kristián Pospíšil. Hráč z tretej formácie sa pekne obtočil okolo jeho brány a zasunul puk do prázdnej brány. Stav stretnutia bol teda priebežných 1 : 2.

Vlastný gól Adama Jánošíka.
Vlastný gól Adama Jánošíka. Zdroj: TASR/Martin Baumann


Namiesto využitia psychickej výhody v podobe streleného kontaktného gólu sa Slováci dopustili dvojitého faulu. Najprv šiel na trestnú lavicu Daniel Gachulinec a krátko potom aj Michal Ivan za veľmi prísne posúdenú hokejku v tvári Nemca. Tej sa dokonca ani nedopustil Michal Ivan, ale Mário Grman. Rozhodcovia však na trestnú lavicu poslali Ivana.

Početnú výhodu o dvoch hráčoch Nemci nedokázali využiť. Slováci o troch hráčoch bránili zo všetkých síl a viackrát sa im podarilo vyhodiť puk von z obranného pásma. Demonštráciou slovenskej sily počas oslabovky bol Pavol Regenda, ktorý takmer pohrozil Nemcom v úniku. Odstaviť ho však s ťažkosťami dokázal Moritz Seider.

Nemci sa počas tretiny dopúšťali viacerých sporných zákrokov. Rozhodcovia však meter, ktorý uplatnili pri Slovákoch, nepoužívali aj proti Nemcom a očakávanej presilovky sme sa teda v danej chvíli nedočkali.

Záverečné minúty druhej tretiny sa niesli vo veľkom tlaku slovenských hráčov. Pri strelách na bránu stratil Grubauer vlastnú hokejku. 30 sekúnd pred koncom sa Nemec Kastner dostal za držanie na trestnú lavicu. Tretinu napokon Slováci dohrali vo vytvorenom tlaku, no gólom sa to neskončilo.

„Určite poteší ten gól, ale naša hra musí byť lepšia. Musíme hrať kompaktne. Nehráme zle, ale musí to byť lepšie. Počas oslabovky sme to zvládli super, klobúk dole pred hráčmi. To nás motivovalo,“ povedal pre RTVS autor gólu Kristián Pospíšil.

Kristián Pospíšil strieľa gól na 1 : 2.
Kristián Pospíšil strieľa gól na 1 : 2. Zdroj: TASR/Martin Baumann

Nemecká orlica > slovenský sokol

Poslednú tretinu začali Slováci v presilovke. Už krátko po jej začatí sa Nemci dopustili ďalšieho priestupku a Slovákov čakala podobne ako Nemcov v druhej tretine dvojnásobná presilovka. Počas nej sme nemeckú bránu strelou neohrozili ani raz. Počas prevahy 5 na 4 sa Nemci obetavo hádzali do slovenských striel. Početná prevaha ostala rovnako ako v prípade Nemecka nevyužitá.

Pre Nemcov to bola voda na mlyn. Na dlhé minúty sa totiž ujali puku a boli to práve oni, kto udával tempo hry. Tá sa počas vyše 3 minút neprerušila ani raz.

S ubúdajúcim časom sa Slováci uchýlili k hre s väčšou dávkou rizika, čo znamenalo menej zaistenú obranu. Zvýšený nátlak sa nám však zužitkovať nepodarilo.

Vyrovnanie na 2 : 2 napokon neprinieslo ani odvolanie brankára a následná hra s prázdnou bránou. Slovensko prehralo s Nemeckom 1 : 2.

Slovenskú reprezentáciu teraz čaká deň voľna. Po ňom odohrajú 3. zápas na majstrovstvách sveta, tentoraz proti Kanade.

SK
Zdroj: TASR/Martin Baumann
Slovenská zostava proti Nemecku:

Brankári: Patrik Rybár, Adam Húska (náhradník)
1. formácia: Peter Čerešňák, Mislav Rosandič, Róbert Lantoši, Michal Krištof a Tomáš Tatar (C)
2. formácia: Šimon Nemec, Michal Ivan, Pavol Regenda, Miloš Roman a Juraj Slafkovský
3. formácia: Mário Grman, Adam Jánošík, Kristián Pospíšil, Alex Tamáši a Mário Lunter
4. formácia: Daniel Gachulinec, Samuel Takáč, Jakub Minárik a Adam Líška
Domov
Zdieľať
Diskusia