Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. mája 2022, 9:03
Čas čítania 1:12
Adam Novosad

Tiktok opantala nebezpečná výzva s balzamom na pery, ktorá deti ťahá až k tomu, aby si vzali vlastné životy

NEWS TIKTOK
Uložiť Uložené

Na sociálnej sieti Tiktok sa objavila výzva, v ktorej hlavnú úlohu zohráva na prvý pohľad nevinný balzam na pery.

Na sociálnej sieti Tiktok sa v uplynulých týždňoch rozmohla nová výzva, ktorá mladých ľudí nabáda k ukončeniu vlastného života. Chapstick Challenge, ako znie jej názov, vyzýva tínedžerov, aby si kúpili balzam na pery, používali ho zakaždým, keď sa im stane nejaká nepríjemnosť, a napokon si vzali vlastný život, keď im balzam dôjde, píše Daily Dot.

Sociálne siete dokázali v poslednom čase vyprodukovať napríklad paracetamolovú výzvu, ktorej následky lekári pozorovali aj na Slovensku. Hŕstka detí sa aj u nás pokúsila zjesť čo najviac tabliet obsahujúcich túto látku, a tak museli úrady varovať deti aj rodičov, že nadmerné užívanie liekov sa môže skončiť tragicky.

Chapstick Challenge na Tiktoku vznikla pred pár mesiacmi a najčastejšie sa do nej podľa zverejnených videí zvyknú zapájať deti do 15 rokov.

tiktok, chapstick
Zdroj: Tiktok/reprofoto

Existuje viacero variácií celej výzvy, z ktorých si dôverčiví používatelia môžu vyberať. V jednom prípade balzam na pery používaš bežným spôsobom, inokedy ho používaš len v situáciách, keď sa ti stane niečo nepríjemné. Časť používateľov začala balzam používať na zakrývanie stôp po zraňovaní, ktoré si spôsobili sami.

Odporúčané
Influencerka Eugenia mala len 38 kíl, obviňujú ju z úmyselného šírenia anorexie. Ona tvrdí, že nemá žiadny problém Influencerka Eugenia mala len 38 kíl, obviňujú ju z úmyselného šírenia anorexie. Ona tvrdí, že nemá žiadny problém 4. marca 2024, 12:30

Mladí ľudia na Tiktoku následne ukazujú, kedy si balzam kúpili, koľko z neho im zostáva a v ktorý deň im podľa všetkého dôjde. V komentároch sa často objavujú slová podpory, aby deti vyhľadali pomoc a uvedomili si, že niet dôvodu, prečo svoj život ukončiť. 

Našťastie, doteraz nebol medializovaný žiadny prípad, v ktorom by niekto na základe tejto výzvy z Tiktoku naozaj spáchal samovraždu, avšak sociálna sieť sa už viackrát pokúsila proti trendu zakročiť.

Množstvo používateľov čelilo kritike, že Chapstick Challenge používajú na propagáciu a zľahčovanie psychických problémov, ktoré by mohli viesť až k samovražde.

Jedno dievča zverejnilo video s nápisom „Chapstick Challenge, 16. deň“ a pripojilo k nemu slová „mrzí ma to“. Po kritike sa na druhý deň ospravedlnilo so slovami, že si uvedomuje nebezpečenstvo vtipkovania o samovražde, a tak s výzvou okamžite končí.

Domov
Zdieľať
Diskusia