Prichádzajú teplé dni! Vyskúšaj nápoje, ktoré ti dodajú energiu a zároveň osviežia.
Možno sa aj ty cítiš po dlhej zime vyčerpaný a bez inšpirácie a hľadáš niečo, čo by ťa nakoplo. Ak si milovníkom kávy a rád experimentuješ, tieto kávové tipy od Terezy Hrabálkovej, baristky značky Costa Coffee, sú pre teba ako stvorené.
Kým v zime si naše telo prirodzene pýta horúce nápoje, keď sa vonku oteplí, zatúžime po niečom chladenom. Čo tak namiesto klasického espressa vyskúšať tzv. cold brew, teda doslova studenú kávu? Nemusíš za ňou chodiť ďaleko, v pohode si ju pripravíš aj doma.
Recept na domáce cold brew
Stačí, ak si večer namelieš kvalitnú čerstvú kávu Costa Coffee – ideálne na hrubšie – a zaleješ ju čistou studenou vodou. Cez noc sa káva lúhuje a ráno si ju môžeš naplno vychutnať. Výsledkom cold brew je plnšia chuť, nižšia kyslosť, viac sladkých, ovocných či čokoládových tónov.
Perfektný na prípravu cold brew je french press, ale úplne ti postačí napríklad sklenená fľaša s uzáverom. Zaujímavosťou je, že cold brew vydrží v chladničke aj dva týždne, no najlepšie urobíš, ak ho minieš v priebehu pár dní. Samozrejme, nezabudni, že takto pripravenú kávu treba pred pitím vždy zriediť s vodou, ideálne v pomere 1 : 1. Inak by bola príliš silná.
Cold brew
Potrebuješ:
- 140 g čerstvo namletej Costa Coffee
- 1 l kvalitnej studenej vody
- french press alebo fľaša, zaváraninový pohár či iná nádoba a sitko
Postup:
- Pomeľ kávové zrná v ručnom alebo automatickom mlynčeku nastavenom na hrubšie mletie.
- Namletú kávu zalej studenou vodou a nechaj 11 – 14 hodín lúhovať v chladničke.
- Ráno kávu prelej cez sitko alebo použi french press a výsledný nápoj zrieď podľa potreby ďalšou vodou.
Recept na farebné latte macchiato
Cold brew a filtrovaná káva všeobecne sú vo svete kávových fajnšmekrov veľmi trendy. Máš však radšej sladšiu kávu s mliekom? Aj to sa dá urobiť originálne. Nasledujúci tip od baristky Terezy Hrabálkovej využiješ hlavne na párty. Farebné latte macchiato pritiahne pozornosť na prvý pohľad a vďaka vanilkovému sirupu je netradične voňavé a sladké.
Farebné latte macchiato
Potrebuješ:
- Pohár s objemom max. 270 ml
- Potravinárske farbivo (práškové alebo gélové)
- Mlieko 3,5 %
- Vanilkový sirup, napr. Monin
- Šľahačka, najlepšie domáca
- Espresso Costa Coffee
Postup:
- Do 200 ml mlieka pridaj vybrané potravinárske farbivo.
- Napeň mlieko dýzou kávovaru alebo pomocou napeňovača mlieka.
- Nalej do mlieka 10 ml vanilkového sirupu.
- Napenené mlieko vlej do pohára, približne 1,5 cm pod okraj.
- Priprav si espresso Costa Coffee a nalej ho stredom do mlieka.
- Na záver pridaj šľahačku a farebné zdobenie.
Tak čo, ktorý z týchto dvoch kávových nápojov vyskúšaš najbližšie?