Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. apríla 2022, 9:30
Čas čítania 10:02
Ema Stanovská

Expertka na psychosomatiku: Ľudia, čo rástli v nefunkčnej rodine, majú zdravotné problémy a dokázateľne umierajú skôr (Rozhovor)

ZDRAVIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

„Väčšina ťažkostí, ktoré klasická medicína nevie riešiť, má pôvod v najranejšom období nášho života,“ hovorí lekárka Lenka Bachratá. V rozhovore vysvetľuje, aké zdravotné problémy môže spôsobiť úzkosť, hnev, pocit ohrozenia či trauma.

Lenka Bachratá pôsobila desať rokov ako lekárka na internom a kardiologickom oddelení v Bratislave a Prahe. V roku 2012 založila zdravotné centrum Mind&Body, v ktorom buduje prístup založený na psychosomatike a psychofyziológii.

Skúma najmä to, aké zdravotné problémy môžu spôsobiť nenaplnené potreby v ranom detstve, ale aj to, aké psychosomatické ochorenia môže vyvolať chronický stres či potláčanie hnevu. Vychádza z toho, že potláčanie negatívnych emócií vedie k zvýšenému napätiu v rôznych častiach tela, ktoré sú tým oslabené a viac náchylné na ochorenia.

Sama tvrdí, že nemá rada skratkovité tvrdenia typu „ak máte zápal močových ciest, znamená to, že máte problém vo vzťahu“. Na človeka sa pozerá komplexne a nepracuje len s hypotézami a teoretickými poznatkami, ale aj s vedeckými faktami. 

Lenka Bachratá.
Lenka Bachratá. Zdroj: Lenka Bachratá

V každom článku o ľudskom zdraví dávame priestor odborníkom, vedcom a lekárom, aby sme ti priniesli čo najkvalitnejšie a najužitočnejšie informácie. Aby ti nič neušlo, sleduj tému zdravie. Vstupom do klubu Refresher+ získaš prístup k 100 novým prémiovým článkom mesačne, ale aj skvelé benefity, ako je zľava na tenisky či donáška jedla.

Odporúčané
Čo proti alergiám? Pomôže ti bozkávanie aj počúvanie Mozarta (vysvetľuje vedec) Čo proti alergiám? Pomôže ti bozkávanie aj počúvanie Mozarta (vysvetľuje vedec) 3. mája 2024, 13:30

Čo si máme predstaviť pod psychosomatikou? Z čoho vychádza?Psychosomatika sa venuje prepojeniu medzi duševným a telesným zdravím. V praktickej rovine rieši najmä tie príznaky, ktoré vnímame ako medicínsky nevysvetliteľné. Podstatou je, že všetko, čo na vedomej úrovni potláčame, má nejaké somatické, teda telesné prejavy. My sa snažíme dostať dôležité témy do vedomia, čím ustúpia aj tieto telesné prejavy. Psychosomatika ako taká je však oveľa širšia. 

Na Slovensku nie je dlhá história psychosomatiky. Niektorí ľudia si myslia, že tento prístup dehonestuje ich problémy, pretože ich považuje za vymyslené.


Ja vychádzam z vývinovej psychológie, ktorá skúma to, ako sa telo adaptuje na nenaplnené vývinové úlohy v ranom detstve. Už celkom dobre vieme, že tieto telesné adaptácie vytvárajú špecifickú osobnostnú štruktúru, ktorú môžeme nazvať psychosomatickou osobnosťou človeka.

Pracujem s hypotézou, že táto osobnostná štruktúra môže vytvárať dispozíciu na určité choroby. To znamená, že akú psychosomatickú osobnosť si človek vybudoval v detstve, tak neskôr bude v živote reagovať na rôzne situácie. Osobnosť človeka sa samozrejme vyvíja po celý život, ale detstvo, najmä to skoré, má na ňu najväčší vplyv.


O aké nenaplnené potreby ide?Existujú dlhoročné výskumy o tom, ako človek v jednotlivých vývojových obdobiach – v podstate už od počatia v maternici – reaguje na to, do akej miery cíti napríklad prijatie alebo právo na svoje biologické potreby od najbližších vzťahových osôb, najmä od matky. Dieťa cíti, ako sa matka má, či prežíva stres alebo je depresívna, či má nejaké choroby, a tak nie je naladená na svojho potomka. Ak dieťa od matky necíti prijatie, môže reagovať rôznymi telesnými adaptačnými stratégiami.


Aké konkrétne zdravotné problémy môže tento pocit neprijatia spôsobiť?

Prejaviť sa to môže na jeho pohybovom aparáte – svaloch, kĺboch a podobne. Svaly môžu reagovať tým, že budú hypotonické, teda oslabené, alebo, naopak, hypertonické, napäté. Dieťa sa takýmto spôsobom rozhoduje, ako sa naladí na takúto zásadnú nedostupnosť práva na existenciu. Tieto zmeny pozorujeme už pred narodením.

dieťa
Zdroj: Unsplash.com

Zmeny však môžu nastať aj na úrovni vnútorných orgánov, najmä čriev. Týka sa to hlavne prvého roka života, keď by dieťa malo dostať všetky základné potreby. To znamená, že ľudia môžu mať problém s trávením práve preto, že v tomto období nastalo nejaké zlyhanie. To, čo by mal človek prežívať ako emóciu, prežíva ako tráviacu ťažkosť, pretože si nevie vedome uvedomiť, že prežíva úzkosť alebo strach. Väčšina ťažkostí, ktoré klasická medicína nevie veľmi riešiť, pochádza z nášho najskoršieho obdobia života.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 113873 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké zdravotné problémy môže spôsobiť pocit neprijatia v detstve.
  • Aká psychosomatická príčina môže byť za bolesťami chrbta, kĺbov či tráviacimi ťažkosťami.
  • Ako prebieha vyšetrenie a liečba u odborníčky na psychosomatiku.
  • Či majú vírusové ochorenia prepojenie s našou psychikou.
  • Či dokáže optimizmus skutočne liečiť choroby.
  • Či je zdravší flegmatik alebo cholerik.
Domov
Zdieľať
Diskusia