Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. apríla 2022, 14:45
Čas čítania 0:48
Eduard Starkbauer

VIDEO: Rover Perseverance zachytil z Marsu zatmenie Slnka

VIDEO: Rover Perseverance zachytil z Marsu zatmenie Slnka
Zdroj: NASA
TECH NASA
Uložiť Uložené

K zatmeniu prišlo jedným z dvoch mesiacov červenej planéty.

Rover Perseverance, ktorý na Mars poslala NASA, zachytil jedinečný záber zo zatmenia Slnka. Môžeme na ňom sledovať, ako medzi kamerou a hviezdou preletí jeden z dvoch mesiacov planéty – Phobos. Podľa NASA ide o dosiaľ najpresnejší a najdetailnejší záber slnečného zatmenia z povrchu červenej planéty.

Zatmenie trvalo 40 sekúnd, čiže omnoho menej ako zatmenia pozorované zo Zeme. Mesiac zemiakovitého tvaru Phobos je totiž až 157-krát menší ako ten náš. Operátorka Rachel Howsonová zo spoločnosti Malin Space Science Systems, zodpovednej za vyhotovenie videa, povedala, že očakávala dobré zábery, no nečakala, že budú „až takto úžasné“. „Keď k nám zábery prišli, cítila som sa ako na narodeniny alebo cez prázdniny. Vedeli sme, čo nás čaká, ale konečné výsledky vedia vždy prekvapiť.“ 

Prechody Phobosu popred Slnko zachytili od roku 2004 aj rovery Spirit a Opportunity. Každé pozorovanie zatmenia vedcom umožňuje urobiť si presnejšiu predstavu o zmenách v obehu mesiaca. Pozorovanie pôsobenia gravitačných síl medzi planétou Mars a jej mesiacom môže podľa NASA veľa naznačiť o materiálovom zložení kôry a plášťa planéty. 

Odporúčané
Iónový pohon už nie je iba pre vesmírne lode. Dron bez vrtúľ sa udržal vo vzduchu 4,5 minúty Iónový pohon už nie je iba pre vesmírne lode. Dron bez vrtúľ sa udržal vo vzduchu 4,5 minúty 2. októbra 2022, 13:30

Cieľom sondy Perseverance je hľadanie známok možného minulého života na Marse, keďže vedci predpokladajú, že na červenej planéte sa voda nachádzala ešte pred približne 3,5 miliardami rokov. Rover Perseverance pristál na Marse 18. februára 2021 v kráteri Jazero.

Domov
Zdieľať
Diskusia