Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
12. apríla 2022, 22:31
Čas čítania 1:22
Eduard Starkbauer

V Kalifornii chcú proti premnoženým komárom bojovať ich geneticky upravené kópie

ZAUJÍMAVOSTI KOMÁRE SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Radikálna metóda môže podľa vedcov viesť k nečakaným komplikáciám.

Kalifornskí vedci čoskoro vypustia do boja s premnoženými komármi ich geneticky modifikované verzie. Experiment, ktorý prebehne pod vedením britskej spoločnosti Oxitec, má pomôcť zbaviť sa komárov rodu Aedes aegypti, ktoré prenášajú žltú zimnicu, vírus zika, horúčky dengue či chorobu chikungunya. Invázny druh komára sa dnes už z tropických a subtropických zón rozšíril na všetky kontinenty okrem Antarktídy.  


Milióny modifikovaných komárov sa majú vo voľnej prírode rozmnožovať so samicami pôvodných populácií. Ich špecifická genetická modifikácia má však v prípade potomstva spôsobiť okamžitú smrť všetkých novorodených samičiek a nažive by podľa Oxitecu mali ostať len samce, ktoré nesajú krv, a tak ani neprenášajú choroby.

V Kalifornii, ktorú sužuje zvýšený výskyt komárov Aedes aegypti už desať rokov, budú geneticky modifikované jedince nasadené na rozlohe takmer 120 štvorcových kilometrov v okresoch Fresno, San Bernardino, Stanislaus a Tulare.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

Nová a radikálna metóda vyhubenia inváznych komárov Aedes aegypti má aj mnohých kritikov, ktorí sa obávajú, že vypustenie modifikovaného hmyzu nie je dostatočne preskúmané a môže spôsobiť vyhynutie iných druhov hmyzu či neschopnosť monitorovať miestnu populáciu komárov. Bioetička z Harvardu Natalie Koflerová pre Los Angeles Times tvrdí, že podobným experimentom musí predchádzať transparentnejšie posudzovanie prínosov a rizík.

Komár
Zdroj: Flickr/Vaccines at Sanofi

Medzi výhrady vedcov patrí aj obava, že nasadenie modifikovaných komárov môže viesť k vzniku hybridných jedincov, ktoré môžu byť ešte nebezpečnejšie ako predstavitelia súčasnej populácie. Niektorí kritici upozorňujú, že komáre v Kalifornii choroby neprenášajú, a preto by bolo vhodné pokus uskutočniť v iných oblastiach. Oxitec na kritiku odpovedal tvrdením, že podobný pokus už uskutočnil v Brazílii, kde sa im miestnu populáciu inváznych komárov Aedes aegypti podarilo znížiť v priebehu 13 týždňov až o 95 %.


Oxitec chce na základe dát zozbieraných v Kalifornii požiadať o schválenie geneticky modifikovaného komára na komerčné účely. Experiment už schválila Americká agentúra pre ochranu životného prostredia a ešte s ním musí súhlasiť aj Americký úrad pre pesticídy.

Domov
Zdieľať
Diskusia