Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. apríla 2022, 19:01
Čas čítania 1:08
Eduard Starkbauer

Ministerstvo vnútra chce kúpiť nové vrtuľníky. Majú nahradiť ruské Mi-171

NEWS ROMAN MIKULEC SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Nové stroje majú stáť 25 miliónov eur. Ministerstvo chce osloviť všetkých relevantných výrobcov a predajcov.

Letecký útvar slovenského ministerstva vnútra sa čo najskôr zbaví dvoch ruských vrtuľníkov Mi-171. Návrh na ich náhradu dnes schválila počas svojho rokovania vláda. Rezort by ich chcel formou priameho rokovacieho konania nahradiť dvomi novými strojmi za predpokladanú sumu vo výške 25 miliónov eur. O konečnom rozhodnutí má podľa ministra vnútra Romana Mikulca z OĽaNO vláda ďalej rokovať.

Za rozhodnutím ministerstva zbaviť sa ruskej techniky je reakcia na ruskú agresiu na Ukrajine, následkom ktorej je ohrozená prevádzka strojov a hrozí aj celková strata spôsobilosti leteckého útvaru plniť kritické úlohy súvisiace s vnútornou bezpečnosťou štátu.

Roman Mikulec na rokovaní vlády 12. apríla 2022.
Roman Mikulec na rokovaní vlády 12. apríla 2022. Zdroj: TASR/Martin Baumann

Už od zavedenia sankcií v roku 2014 trvala generálna oprava jedného vrtuľníka Mi-171 viac ako tri roky. Podľa ministerstva sa prognóza spolupráce ruského výrobcu a servisných technikov ešte zhoršuje. „Je len otázkou času, kedy výrobca techniky odoberie certifikáty pre ním licencované údržbové organizácie v Európskej únii a zároveň prestane dodávať náhradné diely patričnej kvality alebo diely celkovo.“

Odporúčané
PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal 7. apríla 2024, 6:22

Prípravu verejného obstarávania na nové vrtuľníky avizoval rezort pod vedením Romana Mikulca ešte na jeseň 2020. Naliehavosť kúpy nových strojov sa však podľa neho výrazne zvýšila práve vojnou na Ukrajine a každým dňom vraj hrozí, že ruské vrtuľníky Mi-171 nebudeme môcť používať. „Nemáme prístup k servisu, dokumentácii, k náhradným dielom.“

Mi-171
Zdroj: TASR/Vladimír Benko

Letecký útvar MV SR dnes okrem dvoch vrtuľníkov Mi-171, z ktorých jeden je dlhodobo neschopný prevádzky, vlastní aj jeden vrtuľník Bell 429. S ponukou na nové stroje chce ministerstvo vnútra osloviť všetkých relevantných výrobcov a obchodníkov na trhu. 

Letecký útvar MV SR vrtuľníky používa v oblasti boja proti organizovanému zločinu, pašovaniu migrantov, v oblasti ochrany občanov a infraštruktúry aj monitoringu a vzdušnej podpory pri preprave citlivých materiálov. Vrtuľníky ministerstva pomáhajú aj pri pátracích akciách, hasení lesných požiarov či monitoringu dopravnej situácie a odhaľovaní drogovej činnosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia