Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. apríla 2022, 16:20
Čas čítania 1:10
Eduard Starkbauer TASR

Pád lietadla s poľským prezidentom pri Smolensku v roku 2010 vraj spôsobili výbušniny. Jaroslaw Kaczyňski hovorí o útoku

Pád lietadla s poľským prezidentom pri Smolensku v roku 2010 vraj spôsobili výbušniny. Jaroslaw Kaczyňski hovorí o útoku
Zdroj: TASR/AP
NEWS LETECKÉ NEHODY POĽSKO SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Vládna strana Právo a spravodlivosť mala o ruskej vine pochybnosti už bezprostredne po tragédii.

Pád poľského lietadla, ktorý si v roku 2010 vyžiadal životy 96 ľudí vrátane vtedajšieho prezidenta Lecha Kaczyňského, zapríčinili výbušné zariadenia. Výsledky vyšetrovania tragédie pri ruskom meste Smolensk dnes uverejnila špeciálna poľská vyšetrovacia komisia. 

Vo svojej správe, ktorú zverejnila na internete po prvý raz uvádza, že „skutočnou príčinou katastrofy v Smolensku boli dve explózie v konečnej fáze letu“. Stopy výbušnín našli podľa stanoviska komisie na viacerých fragmentoch lietadla. Výbušniny sa podľa komisie mohli na lietadlo dostať počas predchádzajúcej opravy stroja, ktorá prebehla v ruskom závode výrobcu Aviakor v meste Samara, patriacom ruskému oligarchovi Olegovi Deripaskovi.

Vládna komisia v správe z vyšetrovania naznačuje hypotézu, že výbušniny mohli byť nastražené zámerne s cieľom zneškodnenia poľského prezidenta, ktorý bol známy svojou protiruskou rétorikou aj politikou. Dvojička zosnulého prezidenta a súčasný predseda vládnucej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw Kaczyňski už v nedeľu vyhlásil, že išlo o „útok“, na ktorom sa údajne podieľali páchatelia z Poľska aj Ruska.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

Jaroslaw Kaczyňski pri spomienkovej ceremónii pri príležitosti 12. výročia leteckého nešťastia vyzval na vypátranie a potrestanie páchateľov. Jeho brat Lech bol v roku 2010 súčasťou delegácie, ktorá sa osudným lietadlom vracala z účasti na pietnej spomienke za obete Katynského masakra.

Kaczynski
Zdroj: TASR/Tomáš Halász


Poľská vládna strana Právo a spravodlivosť už roky spochybňovala pôvodné dohady o príčinách nehody, ktoré ukazovali na nepriaznivé poveternostné podmienky či neúmyselné chyby poľských pilotov a ruských dispečerov.


Niektorí predstavitelia strany Právo a spravodlivosť už bezprostredne po nešťastí pripisovali vinu priamo Vladimirovi Putinovi, keďže Rusko odmietlo trosky lietadla odovzdať, kým neukončilo vlastné vyšetrovanie, na základe ktorého akúkoľvek zodpovednosť kategoricky poprelo.

Domov
Zdieľať
Diskusia