Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. marca 2022, 18:12
Čas čítania 1:32
Daniel Mikolášik TASR

Roman Mikulec ostáva vo funkcii ministra vnútra. Za nehlasovala ani tretina parlamentu

NEWS ROMAN MIKULEC SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Za jeho odvolanie bolo len 46 poslancov zo 102 prítomných. Proti hlasovalo 51 poslancov.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) ostáva vo funkcii. Poslanci Národnej rady (NR) SR ho v stredajšom hlasovaní neodvolali. Za jeho odvolanie bolo len 46 poslancov zo 102 prítomných. Proti hlasovalo 51 poslancov.

Na hlasovanie neprišli poslanci zo strany Sme rodina, za odvolanie Mikulca hlasovali opoziční poslanci, proti boli poslanci koalície, pričom niektorí členovia klubu SaS sa zdržali.
Mimoriadnu schôdzu inicioval Smer-SD. Podľa opozície minister nezvláda riadenie utečeneckej krízy vyvolanej vojnou na Ukrajine a zveril ho menším súkromným firmám.

Opozícia argumentovala, že Mikulec sa zbavuje zodpovednosti za krízu, hoci mal dostatočný čas na prípravu a koordináciu s ostatnými členmi vlády či so samosprávami. Zazmluvnenie súkromných firiem na koordináciu aktivít na hraniciach považuje za pochybné, keďže spoločnosti získali štátne zákazky priamym zadaním bez transparentného verejného obstarávania.

Odporúčané
Prečo chceli odvolať ministra vnútra Mikulca? Manažovanie utečeneckej krízy zveril ľuďom blízkym OĽaNO, pri vysvetľovaní zavádzal Prečo chceli odvolať ministra vnútra Mikulca? Manažovanie utečeneckej krízy zveril ľuďom blízkym OĽaNO, pri vysvetľovaní zavádzal 30. marca 2022, 7:30

Mikulcov rezort pre nedostatok kapacít na zvládanie utečeneckej krízy bez transparentného verejného obstarávania dal zákazku spoločnosti, ktorá je priamo prepojená s hnutím OĽaNO.

Informoval o tom Denník N, podľa ktorého rezort vnútra podpísal rámcovú zmluvu na 2,5 milióna eur s firmou Dustream production. Tá sa zaviazala dodať komplexný manažment procesu evidencie, transportu a starostlivosti o utečencov, aj keď sa doteraz zameriavala len na organizovanie podnikových osláv.

Roman Mikulec.
Roman Mikulec. Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Podľa Hegera bolo rozhodnutie Mikulca vo verejnom záujme, nikto sa „nenabaľuje“

Mikulcovo rozhodnutie bolo podľa premiéra Eduarda Hegera vo verejnom záujme s cieľom čo najlepšie sa postarať o vojnou traumatizovaných ľudí. Premiér podotkol, že v krízových chvíľach všetko stojí na dôvere, pozitívnych referenciách aj osobných kontaktoch. Podčiarkol, že nikto sa „nenabaľuje“ ani nikoho nepodpláca.


„V reálnom čase prechádzajú našimi východnými hranicami tisíce vyčerpaných ukrajinských matiek s deťmi. Je to nová situácia pre skostnatený a nepružný štát, ktorý tu zanechali vlády Smeru-SD a ktorý na hraniciach nestíha,“ skonštatoval Heger. Dodal, že problém bolo treba vyriešiť, a ak to nevedel urobiť štát, nech to urobia tí, čo to vedia.

Heger
Zdroj: TASR

„Dnes ide o súkromný sektor, mimovládne organizácie, šikovných a motivovaných ľudí,“ podotkol premiér. To, že štát nemá vybudované ani použiteľné krízové plány, ani spôsobilé personálne kapacity na zvládanie kríz, označil za zlyhanie vlád Smeru-SD.


Zo situácie podľa slov premiéra plynú dve poučenia. Hovorí o potrebe prekopať systém riadenia krízových situácií a mať kvalifikovaných a motivovaných štátnych zamestnancov. „Musíme sa naučiť v krízach aj správne komunikovať, aby sme eliminovali nedorozumenia a podozrenia,“ dodal Heger.

V Refresheri ti každodenne prinášame aktuálne správy zo sveta. Viac noviniek nájdeš v našej sekcii News.
Domov
Zdieľať
Diskusia