Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. marca 2022 o 18:10
Čas čítania 1:01
Eduard Starkbauer TASR

Zuzana Čaputová: Okrem humanitárnej pomoci musí Slovensko Ukrajine pomáhať aj vojenským materiálom

NEWS VOJNA NA UKRAJINE ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Volanie, aby Ukrajina nedostávala vojenský materiál, je podľa prezidentky ľudsky pochopiteľné, no vo výsledku by neviedlo k mieru. Naopak, posilnilo by pozíciu Ruska, ktoré by Ukrajinu fakticky ovládlo.

Prezidentka Zuzana Čaputová jednoznačne odsúdila postoj, podľa ktorého by Slovensko nemalo pomáhať Ukrajine vojensky. Volanie po tom, aby Slováci neposkytovali vojenský materiál susednej krajine, ktorú už tretí týždeň napádajú ruské vojská, podľa hlavy štátu nevedie k mieru ani pokoju zbraní.

Vo svojom statuse na Facebooku píše, že odpor k vojenskej pomoci na ľudskej úrovni chápe. Uvedomuje si však, že takýto postoj by vo výsledku viedol len k posilneniu pozície Ruska a k faktickému ovládnutiu Ukrajiny. 

„Ukrajina by zostala teritóriom na ďalšie presadzovanie Putinových mocenských záujmov. Takáto situácia nie je v záujme Slovenska – naším záujmom je nemať za suseda niekoho, kto nevie, kde sa končia jeho hranice, niekoho, kto je schopný zabíjať civilistov v susednej krajine.“  

Podľa Zuzany Čaputovej je naším bytostným záujmom mať na východnej hranici stabilného suseda, ktorý si ctí európske hodnoty a mierové spolužitie medzi národmi. Pomoc Ukrajine je podľa nej pomocou nevinným trpiacim ľuďom a je tak našou ľudskou povinnosťou. 

Odporúčané
Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár 12. júla 2024 o 10:30

Vladimira Putina označila za jednoznačného strojcu vojenskej agresie a jediného človeka, ktorý ju môže jedným rozhodnutím ukončiť. „Kým sa tak stane a Ukrajinci mu vzdorujú, je naším životným záujmom pomáhať im všetkými prostriedkami, ktorými neohrozíme vlastnú bezpečnosť a nezapojíme sa do vojny.“ 

Prezidentka zároveň poukázala, že až 141 krajín OSN odsúdilo ruskú agresiu voči Ukrajine, a žiada Rusko o stiahnutie svojich vojsk. „Pomoc Ukrajine, to je humanitárna pomoc, predovšetkým ženám a deťom utekajúcim pred vojnou. Ale pomoc Ukrajine je aj vojenský materiál pre tých, ktorí bránia svoje rodiny a svoju vlasť proti presile, niekoľkonásobne väčšej a všetkého schopnej armády Putinovho Ruska,“ upresnila Zuzana Čaputová. 

Domov
Zdieľať
Diskusia