Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
3. marca 2022, 14:30
Čas čítania 5:14
Ema Stanovská

Sklady na hraniciach s Ukrajinou sú zahltené vecami. Neziskovky vyzývajú ľudí na inú formu pomoci Ukrajincom

ZAUJÍMAVOSTI RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Najväčšiu pomoc potrebujú ľudia na ukrajinskej strane hraníc, no previezť tam drobnú materiálnu pomoc je pomerne komplikované. „Na colnici sa vyžaduje podrobný zoznam všetkých tovarov, preto to ani neodporúčame,“ priblížil nám riaditeľ organizácie ADRA.

Mimovládne organizácie a štátne orgány aj naďalej pomáhajú Ukrajincom, ktorí utekajú pred vojnou na územie Slovenska. Momentálne sa spoločne koordinujú na slovensko-ukrajinských hraniciach. Vďaka materiálnej pomoci sa môžu utečenci na hraniciach najesť či lepšie obliecť. Organizácie však apelujú, aby ľudia svojvoľne nenosili na hranice obnosené šatstvo či hygienické potreby, pretože sklady na hraniciach sú nimi už doslova „zahltené“. Navyše previezť ich na ukrajinskú stranu je mimoriadne zdĺhavé a komplikované.

Humanitárnu a materiálnu pomoc priamo na mieste poskytujú organizácie Človek v ohrození, Mareena, ADRA Slovensko a Maltézska pomoc Slovensko. Logistikou priestoru sa zaoberá civilná ochrana, Hasičský a záchranný zbor, Košický samosprávny kraj, migračný úrad a zdravotnú starostlivosť poskytuje Slovenský Červený kríž. 

Situácia na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom.
Situácia na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom. Zdroj: TASR/Roman Hanc

V Refresheri ťa každý deň podrobne informujeme o prebiehajúcej vojne na Ukrajine, prinášame ti reportáže priamo z miesta a vývoj situácie sledujeme naživo minútu po minúte. Ak chceš ostať v obraze, sleduj témy vojna na Ukrajine a rusko-ukrajinský konflikt. Podporiť nás môžeš vstupom do klubu Refresher+, vďaka čomu môžeš získať prístup k exkluzívnemu obsahu a veľa ďalších benefitov.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Nezisková organizácia Človek ohrození za prvé štyri dni od napadnutia Ukrajiny Ruskom vyzbierala už 1,2 milióna eur. Organizácia však pripomína, že najväčšia pomoc bude potrebná v nasledujúcich mesiacoch.

Materiálnu pomoc ešte neponúka a ľudí vyzýva, aby preto zatiaľ neponúkali a nenosili veci ako deky, oblečenie, jedlo a podobne. „Dôvodom je, že je to logisticky oveľa náročnejšie ako nárazovo nakúpiť za vyzbierané prostriedky konkrétne veci, ktoré presne reagujú na zistené potreby ľudí v núdzi,“ informujú s tým, že len čo to bude aktuálne, budú o tom informovať na webe alebo sociálnych sieťach.

„Vyzbieralo sa veľa materiálnej pomoci, čo je úžasné, a ľuďom sme za to veľmi vďační. Na hraniciach je toho však momentálne viac než dosť, a tak ľudia nemusia už nič nosiť. Je oveľa efektívnejšie zistiť na mieste, čo ľudia konkrétne potrebujú, a potom to nakúpiť blízko hraníc za finančné dary ako to prevážať z Bratislavy,“ vysvetlila nám organizácia na infolinke.

Utečenci z Ukrajiny prechádzajú cez hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom 25. februára 2022.
Utečenci z Ukrajiny prechádzajú cez hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom 25. februára 2022. Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Ľuďom odporúča, aby materiálnu pomoc ponúkali momentálne radšej ľuďom, ktorí utečencom poskytujú ubytovanie. Nájdeš ich napríklad vo facebookovej skupine Bývanie a prenájom BA, kde môžeš aj ty veľmi rýchlo zohnať pre Ukrajincov lacný prenájom. 

Ak chceš utečencom poskytnúť ubytovanie, postupuj podľa odporúčaní neziskových a mimovládnych organizácií a využívaj formuláre, ktoré sú na to určené (nájdeš ich na oficiálnych webových stránkach). Manuál postupu pri ubytovaní nájdeš tu.

Ministerstvo vnútra zriadilo aj e-mail, kde je možné nahlasovať ponuky ubytovania pre občanov Ukrajiny utekajúcich pred vojnou: [email protected].

Organizácia Človek v ohrození aj naďalej hľadá dobrovoľníkov, ktorí by pomohli nielen s ubytovaním, ale aj s logistikou či tlmočením. Ak máš záujem, môžeš sa prihlásiť cez tento formulár. Stále, samozrejme, môžeš pomôcť aj finančne či prázdnou SMS správou zaslanou na číslo 837 (ktorou prispeješ sumou 5 eur).

Odporúčané
Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine 2. apríla 2024, 19:30

Neziskovka v posledných dňoch pomáha aj za hranicami Slovenska. Po stanoviskách v Ubli a vo Vyšnom Nemeckom postavila útočisko aj pre ľudí, ktorí čakajú na ukrajinskej strane hraničného priechodu Ubľa – Velykyj Bereznyj. Situácia je tam podľa ich slov horšia ako na slovenskej strane – ľudia, ktorí utekajú pred vojnou, stoja v dlhých radoch a mrznú. Dobrovoľníci im postavili vyhrievaný stan, ktorý predtým chýbal, zabezpečili mobilné toalety, varnice na prípravu teplého jedla, nabíjacie stanice na mobily a psychologickú podporu.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Človek v ohrození (@clovekvohrozeni)

Riaditeľ organizácie ADRA Slovensko Stanislav Bielik vraví, že malé zbierky (obnosené šatstvo, trvanlivé potraviny a podobne) nemajú v súčasnosti zmysel, hoci si ich veľmi váži. Potvrdil nám, že organizácie sú nimi doslova zahltené. „Ak chcú ľudia poslať drobné veci na Ukrajinu, je to pomerne komplikované, pretože na colnici sa vyžaduje podrobný zoznam všetkých tovarov. Preto to neodporúčame a ani to neponúkame,“ priblížil nám riaditeľ s tým, že triedenie takýchto vecí je veľmi komplikované.

Namiesto toho na Ukrajinu posielajú kamióny len s jedným druhom tovaru. „Vďaka tomu je to prehľadné a na prepravu takéhoto tovaru je aj vytvorený humanitárny model,“ hovorí. „V prípade materiálnej pomoci zabezpečujeme nové veci, ktoré nám dodávajú obchodné reťazce, ako napríklad Amazon. Tie potom dodávame ľuďom, ktorí sú na našej strane hranice.“

Podobne ako Človek v ohrození, aj Bielik zdôrazňuje, že najlepšie je v súčasnosti pomôcť adresne – napríklad ľuďom, ktorí poskytujú utečencom ubytovanie a potrebujú konkrétne veci.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) 10. augusta 2023, 14:16

ADRA má k dispozícii aj verejnú zbierku, vďaka ktorej môže organizácia neskôr nakúpiť potrebné veci vo veľkom. Najrýchlejšie pomôžeš cez darcovskú SMS na čísle 877 v tvare DMS ADRA (jedna SMS stojí 2 eurá). Prispieť môžeš aj ľubovoľnou sumou na účet SK83 8330 0000 0028 0179 0152 (variabilný symbol 2022001).

ADRA Slovensko
Zdroj: Facebook/ADRA Slovensko

Občianske združenie Mareena asistuje cudzincom na Slovensku pri integrácii a poskytuje najmä právne poradenstvo. „Ľudia prichádzajúci z Ukrajiny sú často veľmi zmätení a nemajú informácie o tom, aký status momentálne na Slovensku majú, čo im umožňuje a aké majú možnosti,“ píše organizácia. Mareena v súčasnosti pôsobí aj na hraničnom priechode Vyšné Nemecké ako bod prvého kontaktu po tom, čo ľudia prejdú hranicou z ukrajinskej strany.

V telefonáte nám potvrdili, že materiálnu pomoc momentálne netreba. „Ľudia nosia veci aj do Vyšného Nemeckého, kde sa však zbierka nerobí. Je tam trochu chaos, ešte to nie je dobre koordinované a sklady sú preplnené. Väčšia zbierka je v Ubli, ale aj tam je už plno,“ odpovedala nám Mareena s tým, že treba počkať na oficiálnu výzvu organizácie, ktorá je priamo na mieste, a nenosiť veci samovoľne.

„Opätovne vás aj prosím, aby ste neprichádzali do hraničného priestoru na vlastnú päsť bez koordinácie či dohody s organizáciami aktívnymi na mieste,“ apelujú na Facebooku. Mareenu, ktorá pomáha utečencom začleniť sa do spoločnosti, môžeš podporiť finančne.

Mareena
Zdroj: Facebook/Mareena

Nadbytok materiálnej pomoci hlási aj Slovenský Červený kríž (SČK), ktorý v súčasnosti spolupracuje s úradmi v blízkosti hraničných priechodov s Ukrajinou – Ubľa, Ulič, Veľké Slemence a Vyšné Nemecké. Poskytuje prvú pomoc, humanitárnu pomoc a pátraciu službu – spájanie rodín, ktoré v dôsledku konfliktu stratili kontakt so svojimi blízkymi.

Odporúčané
Slovákov sme sa pýtali, kto môže za vojnu na Ukrajine. Odpovede prekvapili (Anketa v Trenčíne) Slovákov sme sa pýtali, kto môže za vojnu na Ukrajine. Odpovede prekvapili (Anketa v Trenčíne) 13. júna 2023, 11:20

SČK momentálne neplánuje zasielať materiálnu pomoc priamo na Ukrajinu. „Objem materiálnej pomoci SČK je momentálne preplnený. Ak chcete pomôcť, prispejte, prosím, finančne,“ informuje Slovenský Červený kríž. „V prípade prebiehajúcej zbierky rešpektujte, prosím, aktuálnu výzvu, aký druh materiálu je potrebný. Materiálnu pomoc nenoste svojpomocne na hraničné priechody, riaďte sa pokynmi, výzvami a informáciami orgánov štátnej správy a iných dôveryhodných organizácií.“

SČK momentálne najviac potrebuje dobrovoľníkov a zdravotníkov, ktorí pomôžu osobne v teréne v hraničnej oblasti, ale aj ľudí, ktorí vedia zabezpečiť dopravu. Prihlásiť sa môžeš cez tento formulár. Cez Červený kríž môžeš Ukrajincom darovať aj krv, a to v odberových centrách na celom Slovensku. Všetky základné informácie k darovaniu krvi nájdeš na tomto linku. Finančná pomoc je však naďalej najflexibilnejšia, môžeš tak spraviť cez tento formulár.

Slovenský Červený kríž, Košice-mesto
Zdroj: Facebook/Slovenský Červený kríž, Košice-mesto

Ak chceš prispieť materiálnou pomocou, najefektívnejší spôsob je vyplniť formulár organizácie Kto pomôže Ukrajine, ktorá združuje viaceré neziskovky a združenia. Vo formulári označíš miesto, kde sa nachádzaš, či si schopný priniesť materiálnu pomoc sám alebo nie a čo si schopný zabezpečiť. Ak organizácia vyhodnotí, že je niečo potrebné, ozve sa ti. Potrebné sú momentálne veci z týchto kategórií:

  • Trvanlivé potraviny
  • Snack
  • Iné potraviny
  • Výživa pre deti
  • Voda
  • Plastové poháre, riad
  • Hygienické potreby pre mužov a pre ženy
  • Plienky
  • Voľnopredajné lieky (Ibalgin, Paralen, detské čapíky)
  • Zdravotnícky materiál (obväzy, leukoplasty, pomôcky na zastavenie krvácania)
  • Papierové utierky, vlhčené utierky, toaletný papier
  • Dezinfekcia, respirátory
  • Antigénové testy na covid-19
  • Deky, spacie vaky
  • Pršiplášte
  • Hračky pre deti
  • Uteráky a osušky

Tento systém zabezpečí, že sa nebudú plniť sklady nepotrebnými či nevhodnými vecami a organizácie budú môcť rýchlo reagovať na aktuálne požiadavky. Neziskovka na sociálnych sieťach informuje, že dostala už vyše 7 600 ponúk pomoci, a to nielen materiálnej. Najdôležitejšie je momentálne poskytnúť Ukrajincom ubytovanie na krátky aj dlhý čas, psychologickú podporu, zdravotnú starostlivosť, právnickú pomoc či pomoc s vybavením dokumentov. 

Odporúčané
PRIESKUM: Podpora NATO u Slovákov výrazne klesla. Dodávky zbraní Ukrajine považuje veľká väčšina za provokáciu Ruska PRIESKUM: Podpora NATO u Slovákov výrazne klesla. Dodávky zbraní Ukrajine považuje veľká väčšina za provokáciu Ruska 26. mája 2023, 11:15

Organizácia Kto pomôže Ukrajine vyzbierala už 932 463 eur od 12 664 darcov. Ak prispeješ, tvoje peniaze pôjdu primárne na účely humanitárnej pomoci ľuďom na Ukrajine, ktorí hľadajú bezpečie na území Slovenska. Dobrovoľníci môžu vďaka finančným darom obstarať materiálne a zdravotnícke potreby, pitnú vodu, drevo na kúrenie či hračky pre deti. Organizácia okrem poskytnutia inej pomoci dosiaľ ubytovala viac ako 430 ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny a zabezpečila 235 transportov.

Kto pomôže Ukrajine?
Zdroj: Facebook/Kto pomôže Ukrajine?
Domov
Zdieľať
Diskusia