Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. marca 2022, 13:59
Čas čítania 0:55
Tímea Krauszová

Ursula von der Leyenová príde vo štvrtok na Slovensko, rokovať bude s premiérom Eduardom Hegerom o aktuálnej situácii

Ursula von der Leyenová príde vo štvrtok na Slovensko, rokovať bude s premiérom Eduardom Hegerom o aktuálnej situácii
Zdroj: TASR/Jakub Kotian
NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Predsedkyňa Európskej komisie na Slovensko pricestuje už zajtra.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová príde vo štvrtok na Slovensko, rokovať bude s premiérom Eduardom Hegerom o aktuálnej situácii na Ukrajine. Slovensko spolupracuje s Maďarskom a Rakúskom aj pri repatriácii utečencov pôvodom z inej krajiny než z Ukrajiny. Odtiaľ totiž utekajú pred vojnou spolu s ukrajinskými občanmi.

Heger: sme v tom spolu

Premiér Eduard Heger v stredu na tlačovej konferencii po rokovaní vlády povedal, že Ukrajinci sú odhodlaní odolávať Rusku, kým budú mať muníciu. „Sme ochotní pomôcť (im) akokoľvek.” Podľa slov premiéra spolupracujeme aj s Ukrajinou, na tamojšej strane sa stále tvoria na hraniciach obrovské kolóny a proces sa spomaľuje kvôli kontrole na priechodoch.

Heger má nádej, že ráznosť a jednota, ktorú nielen EÚ, ale aj svet ukazujú, prinesú želané ovocie v podobe ukončenej vojny. Vyzdvihol dôležitosť ekonomických a ďalších sankcií, ktoré v posledných dňoch voči Rusku vyvodila EÚ aj Spojené štáty. Premiér prehlásil, že „sme v tom spolu“ a Ukrajine Slovensko pomáha, pretože „chceme mier“. Nemôžeme, ako demokratická krajina, iba sledovať zlo a byť svedkom toho, ako Ukrajina pod tlakom oveľa silnejšej krajiny padne.

Odporúčané
Od utorka do stredy prešlo slovensko-ukrajinskými hranicami skoro 13-tisíc ľudí. Niektorí čakajú v rade aj 35 hodín Od utorka do stredy prešlo slovensko-ukrajinskými hranicami skoro 13-tisíc ľudí. Niektorí čakajú v rade aj 35 hodín 2. marca 2022, 9:44

Ministerstvo obrany dnes poslalo na Ukrajinu humanitárnu pomoc v podobe 1000 kusov hygienických balíčkov. Zásielka obsahovala tiež deky, spacie vaky a iné materiálne zabezpečenie pre potreby ľudí utekajúcich pred vojnou. Slovensko už poskytlo Ukrajine humanitárnu a materiálnu pomoc v celkovej hodnote viac ako 17 miliónov eur. Rozpočet pre Ukrajinu je vyčlenený aj z peňazí EÚ.

Domov
Zdieľať
Diskusia